Λέσβος: Συνεχίζεται η μεγάλη εισροή προσφύγων & μεταναστών παρά την κακοκαιρία – Περισσότερες από 6.000 αφίξεις στο νησί το τελευταίο 24ωρο

Λέσβος: Συνεχίζεται η μεγάλη εισροή προσφύγων & μεταναστών παρά την κακοκαιρία – Περισσότερες από 6.000 αφίξεις στο νησί το τελευταίο 24ωρο

Περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο μέσα στο τελευταίο 24ωρο, παρά τις ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν την περιοχή.

Συγκεκριμένα, από χθες μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί καταγράφηκαν 5.224 μετανάστες και πρόσφυγες στο Κέντρο καταγραφής της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ενώ παρά τις κακές καιρικές συνθήκες υπολογίζεται πως στο ίδιο χρονικό διάστημα πέρασαν στο νησί περισσότερα από 6.000 άτομα.

Εν τω μεταξύ, μέχρι τα μεσάνυχτα χθες αναχώρησαν για τον Πειραιά και την Καβάλα 4.473 μετανάστες και πρόσφυγες. Σήμερα αυτοί που θα αναχωρήσουν με τα τακτικά αλλά και με έκτακτα δρομολόγια υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 5.000.

Να σημειωθεί ότι η καταγραφή ιδιαίτερα στο κέντρο καταγραφής της Μόριας γίνεται υπό τραγικές πραγματικά συνθήκες. Χιλιάδες άνθρωποι μένουν στην ύπαιθρο υπό καταρρακτώδη βροχή, με ελάχιστους εθελοντές να επιχειρούν στήνοντας πρόχειρες κατασκευές ή μοιράζοντας κουβέρτες και πλαστικά αδιάβροχα μιας χρήσης.

Προκειμένου να ζεσταθούν ανάβουν φωτιές σε ελαιοκτήματα γύρω από το κέντρο καταγραφής, καίγοντας πλαστικά σκουπίδια αλλά και κλαδιά από τις ελιές.

Την ίδια ώρα, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, με τους Σύρους πρόσφυγες να διαμένουν στην πλειονότητά τους σε σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Χίο όπου παρόλη την κακοκαιρία χθες καταγράφηκαν 750 περίπου αφίξεις. Συνολικά στο νησί υπολογίζεται ότι σε στεγασμένους και δημόσιους υπαίθριους χώρους ζουν περίπου 5.500 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σημειώνεται τέλος ότι, λόγω της κακοκαιρίας, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, σε Χίο και Μυτιλήνη.Σχόλια