Λιγότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος

Λιγότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος

dedesΓράφει ο Κώστας Δέδες,

Δικηγόρος – Υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Αττικής

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, πέρα από τις πολλές άλλες επιπτώσεις της, έχει αναδείξει και τις σοβαρές παθογένειες του ελληνικού κράτους, που το κρατούσαν για χρόνια κολλημένο στα ελλείμματα, διόγκωναν το χρέος και δημιουργούσαν πολίτες διαφορετικών «ταχυτήτων».

Ένας δημόσιος τομέας πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αντέχει και χρειάζεται η χώρα, ελάχιστα αποδοτικός και εχθρικός σε κάθε έννοια ανταγωνιστικότητας, που λειτουργούσε κυρίως ως εργαλείο τακτοποίησης ημετέρων από τις περισσότερες κυβερνήσεις των τελευταίων 30-35 ετών, είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για να κάνουν σήμερα κάποιοι ότι δεν το βλέπουν.

Κι όμως! Ήδη πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, όλη η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα ήταν στραμμένη αποκλειστικά στον δημόσιο τομέα, στη βασική δεξαμενή της εκλογικής πελατείας του. Τα προεκλογικά γραμμάτια (ΕΡΤ, καθαρίστριες κ.λπ.) αλλά και τα μετεκλογικά εγκλήματα (επαναπρόσληψη επίορκων δημοσίων υπαλλήλων) της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα καλείται να τα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος, ο συνταξιούχος και ο μισθωτός, ο άνεργος του ιδιωτικού τομέα για τον οποίο η αριστερά του κ. Τσίπρα δεν έχει να πει ούτε μισή κουβέντα. Τα πληρώνει, όμως, και ο ευσυνείδητος δημόσιος υπάλληλος. Αυτός που παλεύει να κάνει τη δουλειά του σε ένα περιβάλλον όπου ελάχιστη σημασία έχει αν είσαι ικανός και άξιος, αφού η αξιολόγηση θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως!

Και τώρα, έπειτα από όσα έχουν προηγηθεί και με την οικονομία της χώρας να έχει πάρει απλώς παράταση ζωής, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ο κ. Τσίπρας αισθάνεται ξανά την ανάγκη να καθησυχάσει την εκλογική πελατεία του στο Δημόσιο, την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας στενάζει υπό το βάρος των capital controls, της πρωτοφανούς εσωτερικής στάσης πληρωμών (τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες αγγίζουν πλέον τα 6 δισ. ευρώ!) και του εχθρικού περιβάλλοντος για κάθε επιχειρηματική η επενδυτική πρωτοβουλία.

Είναι αυτό το κράτος που θέλουμε; Είναι αυτή η χώρα που θέλουμε; Εμείς στη Ν.Δ. λέμε ξεκάθαρα «όχι»! Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα είναι ένα ευέλικτο και αποδοτικό κράτος, με διαφάνεια και αξιοκρατία, που θα υπηρετεί αποτελεσματικά τους πολίτες και δεν θα λειτουργεί σε βάρος του ιδιωτικού τομέα και των φορολογούμενων, αλλά θα στηρίζει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη. Αυτό το κράτος θέλουμε, γιατί αυτό το κράτος αξίζει στους πολίτες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας.Σχόλια