Λίστα Μπόργιανς: Αποκαλύψτε τα ή τα δεσμεύουμε…

Λίστα Μπόργιανς: Αποκαλύψτε τα ή τα δεσμεύουμε…

Του Πέτρου Κουσουλού

Τακτική για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξακρίβωσης της αποκρυβείσας ύλης αλλά και τον «εξαναγκασμό» των καταθετών να αποκαλύψουν οικειοθελώς τα αδήλωτα εισοδήματα θα ακολουθήσουν οι εισαγγελικές Αρχές στην περίπτωση της λίστας Μπόργιανς.

Όπως πληροφορείται το ereportaz από εδώ και στο εξής, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αλλά και ταχύτερη ολοκλήρωση των ερευνών, οι καταθέτες της τράπεζας UBS θα καλούνται να απαντήσουν στο εξής δίλημμα: Είτε να αποκαλύψουν από μόνοι τους τα αδήλωτα ποσά και να προχωρήσουν σε συμπληρωματικές δηλώσεις, είτε να υποστούν δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών και κατάσχεση της περιουσίας τους. Και όλα αυτά εν αναμονή του νομοσχεδίου για την διαβόητη αυτοκαταγγελία που θα επιτρέπει στους καταθέτες να αποκαλύψουν οικειοθελώς αδήλωτα εισοδήματα και κρυφές καταθέσεις για να λάβουν την ανάλογη έκπτωση η οποία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν αποφασίσουν να τα «επενδύσουν» στην Ελλάδα.

Ο φόβος της δέσμευσης

Ένα υποθετικό παράδειγμα για το πως θα κινηθεί η διαδικασία από εδώ και στο εξής:

Η Χ καταθέτης, γνωστή παρουσιάστρια με παρουσία στον χώρο του θεάτρου και του θεάματος, καλείται ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών. Έστω ότι έχει καταθέσεις στην τράπεζα του εξωτερικού 1.5 εκατ. Ευρώ, ενώ στις φορολογικές της δηλώσεις εμφανίζεται με 500.000 ευρώ. Η απόκλιση είναι μεγάλη, τουτέστιν της τάξεως του ενός εκάτ. Ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, οι εισαγγελείς θα της δίνουν την εξής επιλογή. «Επειδή η απόκλιση που παρουσιάζετε αγαπητή μας κυρία Χ είναι πολύ μεγάλη αποφασίστε τι θα κάνετε. Σκοπεύετε να υποβάλετε συμπληρωματική δήλωση στην οποία θα καταγράφετε τα επιπλέον ποσά για τα οποία θα φορολογηθείτε ή όχι;». Σε περίπτωση που η καταθέτης πειστεί να συνεργαστεί, τότε αυτομάτως θα παύσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση το σχέδιο προβλέπει κίνηση των ποινικών διαδικασιών αλλά και δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Σε περίπτωση που η κυρία Χ προσπαθήσει να μεταφέρει τα ποσά ή να αδειάσει τους τραπεζικούς της λογαριασμούς τότε θα κινείται και η διαδικασία της καταδολίευσης.

Στην περίπτωση που η κ. Χ έχει καταθέσεις 1.5 εκατ ευρώ και φορολογικές δηλώσεις 1.3 εκατ. Ευρώ (δηλαδή η απόκλιση είναι μικρή) τότε δεν θα υπάρχει η απειλή της δέσμευσης απλά ο/η καταθέτης θα καλείται να συνεισφέρει συμπληρωματικά στοιχεία που να δικαιολογούν και το υπόλοιπο ποσό.

Με αυτόν τον τρόπο οι δικαστικές Αρχές ευελπιστούν ότι θα επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες και ότι θα εξετάζονται περί τις 100 υποθέσεις την ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 30 πρώτους που εκλήθησαν οι 14 εμφανίστηκαν και δήλωσαν ότι πρόκειται να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος και να καταβάλλουν το φόρο που αναλογεί. Άλλοι 9 καταθέτες, εμφανίστηκαν στην εφορία και υποστήριξαν ότι μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά, ενώ οι υπόλοιποι 7 δεν εμφανίστηκαν στις αρχές και πρόκειται σύντομα να κινηθούν εναντίον τους διοικητικές και ποινικές διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ EREPORTAZ.GR

 

 

 Σχόλια