Λίστα Μπόργιανς: Οι 200 μεγαλοκαταθέτες και η εισαγγελική αναμονή

Λίστα Μπόργιανς: Οι 200 μεγαλοκαταθέτες και η εισαγγελική αναμονή

Αιφνιδιαστική έφοδο στο γραφείο υποκαταστήματος στην Αθήνα της ελβετικής τράπεζας UBS, πραγματοποίησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (11/12) οι οικονομικοί εισαγγελείς, καταφέρνοντας από τα στοιχεία που συνέλεξαν να ταυτοποιήσουν τουλάχιστον 200 μεγαλοκαταθέτες.

Την εντολή για τη διενέργεια της έρευνας έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου και η έφοδος στο υποκατάστημα της UBS, διενεργήθηκε από τους εισαγγελείς Γιάννη Δραγάτση, Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Ντζούρα.

Οι λίστες «Μπόργιανς» περιέχουν δεδομένα Ελλήνων -φυσικά πρόσωπα, αλλά και επιχειρήσεις- για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες φοροδιαφυγής.

Δικαστικές πηγές επεσήμαναν στο ereportaz ότι η τακτική η οποία θα ακολουθηθεί είναι η εξής:

Οι εισαγγελικές Αρχές θα περιμένουν την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει ευνοϊκή μεταχείρισή για όσους αποκαλύπτουν μόνοι τους ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής ή έχουν αποκρύψει εισοδήματα.

Είναι προφανές ότι αυτές οι λίστες θα αποτελέσουν μέτρο πίεσης για όσους έχουν αποκρύψει χρήματα καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα… χτυπήσει την πόρτα τους ο λογαριασμούς από την εφορία ενώ ενδέχεται να μπλέξουν και σε δικαστικές περιπέτειες αν αποκαλυφθεί ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από ξέπλυμα.

Επισπεύδονται οι διαδικασίες

Οι λίστες με τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην UBS, που παρέλαβε η Ελλάδα από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θα ερευνηθούν με διαδικασίες-εξπρές και με κάθε είδους ενίσχυση (προσωπικό, τεχνική υποστήριξη, κ.λπ.) του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

Πρόκειται για 10.588 ΑΦΜ Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα UBS, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2008.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των καταθέσεων υπάρχουν ποσά των 50, των 48, των 16 και των 14 εκατ. ευρώ, καθώς και μεγάλος αριθμός με ποσά έως δύο εκατ. ευρώ.Σχόλια