Δάκρυσε ο Ν. Φίλης στην ομιλία του: «Οργανώθηκε και εκτελέστηκε συμβόλαιο πολιτικού θανάτου μου»

Δάκρυσε ο Ν. Φίλης στην ομιλία του: «Οργανώθηκε και εκτελέστηκε συμβόλαιο πολιτικού θανάτου μου»

Η τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργειο Παιδείας:

Σφοδρή επίθεση κατά της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να τον απομακρύνει από τη θέση του υπουργού Παιδείας εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης τονίζοντας ότι ποτέ δεν του επισημάνθηκε ανεπάρκειες στο έργο του. «Το αντίθετο αν κρίνω από τις θετικές αναφορές στο έργο της παιδείας που έγιναν χθες (σ.σ. στη συνέδρίαση του υπουργικού συμβουλίου)» είπε ο κ. Φίλης.

Παρόλα αυτά «αιφνιδίως το άριστα 20 έγινε σε 1,5 μήνας μη προβιβάσιμος βαθμός».

«Σε τέτοιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις συνηθίζεται να εξετάζουμε ποιος κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής. Όσο αυτά δεν εξηγούνται η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ακόμα και αν αυτό είναι κοτζάμ υπουργείο» συνέχισε ο κ. Φίλης.

«Βλέπετε κάποιοι απο εμάς σφυρηλατήσαμε τη στάση μας στην αριστερά όταν ανοίγαμε τη δική μας περπατησιά όταν καταπατούσαμε τα δήθεν χρηστά ήθη. Αυτά είναι τα νήματα που συνδέουν τη δική μας γενιά με αυτή την κρίσης. Αυτό θελήσαμε να εμφυσήσουμε στο υπ. Παιδείας. Όλα αυτά με τους αγώνες μας στο Ρήγα Φεραίο για τα δικαιώματα είναι το μέταλλο που ακολούθησε τη γενιά της διδακτορικής πάλης» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Χαρακτήρισε όλα αυτά ως «τα πιο ακριβά πτυχία μας». «Αυτά είναι όσοι δεν θα αποκτήσουν οι δοτοί, οι κυνικοί, οι άδειοι από τη ζωή με όσους τίτλους απόκτησαν με τα χρήματα του μπαμπά τους. Αυτό το μέταλλο δεν ανταλλάσσεται ακόμα και με την υπουργική θέση».

Η στιγμή που λύγισε ο Νίκος Φίλης

«Αυτή είναι η απάντησή μου στο ερώτημα γιατί ο Φίλης δεν δέχθηκε υπουργεία. Δεν υποψιάζονται τι μπορεί να παραχθεί όταν η ατομική αξιοπρέπεια συναντά τη συλλογική» ειπε για το θέμα ο κ. Φίλης.

Ο πρώην υπουργός, μάλιστα, δάκρυσε όταν αναφέρθηκε στο στενό του συνεργάτη Τάκη Κατσαρό χάρη στον οποίο όπως είπε δεν θα υπήρχε αυτός ο απολογισμός, «τον διευθυντή του γραφείου μου που είναι για 40χρόνια σύντροφος και αδελφός».

Για την εκκλησία:

Στη συνέχεια ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην κόντρα του με την Εκκλησία υποστηρίζοντας ότι όλα ξεκίνησαν με αφορμή τη δρομολογημένη εδώ και αρκετά χρόνια αλλαγή στα θρησκευτικά.

Ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε την ιεραρχία ότι «αναζητά κεντρικό πολιτικό ρόλο» εξιστορώντας τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες. «Την περασμένη εβδομάδα παρά την «άρση παρεξηγήσεων» όπως ειπώθηκε δια στόματος Αρχιεπισκόπου μετά τη συνάντηση στο Μέγαρ Μαξίμου εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου στο ΣΚΑΙ. Εκεί ζητήθηκε η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας».

Συνεχίζοντας κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο για «όψιμη αντίδραση στη δημιουργία τεμένους παρά την υιοθέτηση από τον προκάτοχό του μακαριστό Χριστόδουλο, για διαστροφή της χριστιανικής θρησκείας και για πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων».


Διαβάστε επίσης: 

Η ΕΡΤ «λογόκρινε» τον Φίλη!


«Ακόμα και αν αποτελούν πολιτικούς ελιγμούς συνιστούν ευθεία πρόκληση προς το πολιτικό σύστημα που αν επικρατήσουν θα βυθίσει την κοινωνία πιο πολύ βαθιά στην κρίση» συνέχισε σε υψηλούς τόνους υποστηρίζοντας ότι «το θέμα αυτό υπερβαίνει εμένα τον πρωθυπουργό και την αριστερά. Αφορά στο σύνολο τον πολιτικό κόσμο απέναντι στην ιταμή αξίωση να απαιτεί και να επιτυγχάνει με τη στήριξη του μιντιακού κατεστημένου».

«Πρόκειται για τον ορισμό της παραθεσμικής συμπεριφοράς στην οποία θα αντιταχθούμε» κατέληξε για το θέμα ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Για τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Την όψιμη αντίθεση του κ. Ιερώνυμου θύμισε για το τέμενος.» Οτι οι πρόσφυγες απειλούν με μουσουλμανοποίηση της χωρας. την πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων. Ολα αυτά ακομα και αν αποτελούν πολιτικούς ελιγμούς συνιστούν ευθεία επίθεση στο δημοκρατικό πολίτευμα. Θα βυθίσει την χώρας μας πιο βαθια στην κρίση. Το θέμα αυτό υπερβαίνει εμένα και τον πρωθυπουργό. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να υψώσουν ανάστημα στην απαίτηση της εκκλησίας να απομακρυνθεί ένας δημοκρατικά εκλεγμένος υπουργός» δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

Live: Η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργειο Παιδείας

 

Νωρίτερα….

Η πρώτη τελετή παράδοσης – παραλαβής της ημέρας που έκανε εντύπωση ήταν εκείνη στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Σταθάκης δεν ακουγόταν καλά και δυνάμωσαν τα μικρόφωνα και έτσι ακούσαμε το νεο υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου να μιλάει μια μίξη ελληνικών και αγγλικών. Μάλιστα σε κάποια αποστροφή του λόγου του είπε «ο κ. Γιώργος Σταθάκης and Θεοδώρα Τζάκρη».

Κατά τα λοιπά ο νέος υπουργός Οικονομίας έθεσε ως σημαντικότερο στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι θα εστιάσει στην προσέγγιση ιδιωτικών επενδύσεων «πάντα στο πλαίσιο του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία θα είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό και πως θα οικοδομηθεί βαθμιαία σχέση εμπιστοσύνης με τους επενδυτές.

Ο νέος υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης, παρέχει τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και την ασφάλεια των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών που για τους επενδυτές αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη σταθερά.

Μίλησε ακόμη για «υψηλού επιπέδου εξιδεικευμένο εργατικό δυναμικό» στη χώρα, το οποίο είναι πρόθυμο για δουλειά.
«Σηκώνουμε τα μανίκια από σήμερα. Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις παθογένειες που εμποδίζουν την επανεκκίνηση της οικονομίας», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου και καταλήγοντας είπε ότι φιλοδοξεί να υπηρετήσει την πατρίδα και την κυβέρνηση με όλες του τις δυνάμεις.

Γεροβασίλη: Η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοικτή

Η κυβέρνηση έχει στοχευμένη πολιτική, είπε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία, παραλαμβάνοντας το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έκανε αναφορά και στα κακώς κείμενα του παρελθόντος και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, δημιουργώντας ένα γραφειοκρατικό δημόσιο, μακριά από την εξυπηρέτηση του πολίτη. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι η διοικητική ανασυγκρότηση, με υπαλλήλους που θα στέκονται στο πλευρό του πολίτη και όχι απέναντί του. Η νέα υπουργός υπογράμμισε το σεβασμό τον δικό της αλλά και των προκατόχων της προς τους δημοσίους υπαλλήλους και τόνισε ότι θα προχωρήσει στις όποιες αλλαγές με αξιοκρατία και διαφάνεια.


Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων που επιβλήθηκαν εμμονικά από τις μνημονιακές πολιτικές δεν είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις σελίδες του υπουργείου, ενώ δήλωσε ότι η πόρτα της θα είναι πάντα ανοιχτή για τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

‘Ετοιμοπόλεμος’ ο Σκουρλέτης: Θα συνεχίσω να διαφωνώ για την πώληση του 17% της ΔΕΗ

Αποφασισμένος να συνεχίσει να τοποθετείται υπέρ της άρνησης πώλησης του 17% της ΔΕΗ στο υπουργικό συμβούλιο και στη Βουλή εμφανίστηκε ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης

«Πρέπει να επιμείνουμε στην άρνηση πώλησης του 17% της ΔΕΗ. Το σχέδιο αυτό είναι παρωχημένο και από όποια θέση κι αν είμαι θα υπερασπιστώ τη θέση μου αυτή είτε στο υπουργικό συμβούλιο είτε στη Βουλή γιατί είμαι πεπεισμένος ότι είναι σχέδιο που έχει στόχευση τη δημιουργία πολιτικού προβλήματος στην κυβέρνηση».

Αν και ο ίδιος υπέγραψε για την παραχώρηση της ΔΕΗ στο υπερ-ταμείο επέμεινε να υποστηρίζει ότι «δεν υπογράψαμε καμία εντολή για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ».

«Φεύγουμε με ψηλά το κεφάλι και πιστοί με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για να λένε οι επόμενες γενιές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν λιποτάκτησε, έδωσε μάχες και έσωσε ό,τι μπορούσε να σώσει παρά τις αναγκαίες υποχωρήσεις» έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Σκουρλέτης.

Νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση «ήταν συνεπής με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου» προσθέτοντας ότι «δεν κινηθήκαμε ούτε χιλιοστό έξω από αυτές». Κατά τον ίδιο, δε, το πρόσημο αυτής της περιόδου είναι απόλυτα θετικό αναφέροντας ότι «σε αυτούς τους 13 μήνες κερδίσαμε μια απο τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες για τα δημόσια δίκτυα».

Κουρουμπλής σε Σκουρλέτη: «Σου δίνουμε καλή προίκα»

«Σου δίνουμε, κ. υπουργέ, καλή προίκα. Οκτώ νομοσχέδια και ένα στικάκι» είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραδίδοντας το υπουργείο Εσωτερικών στον Πάνο Σκουρλέτη.

  Σταύρος Κοντονής: Μεγάλο βάρος να παραλαμβάνω το υπουργείο Δικαιοσύνης

«Το έργο του υπουργείου, όπως το αντιλαμβάνομαι προσωπικά αφορά την παραγωγή νομοθεσίας, την απονομή δικαιοσύνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε ο Νίκος Παρασκευόπουλος, παραδίδοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης στον Στ. Κοντονή και υπογράμμισε ότι το υπουργείο δεν παρεμβαίνει στην απονομή της δικαιοσύνης. «Οι ελάχιστες παρεμβάσεις ήταν όσες προβλέπονται από το Σύνταγμα» τόνισε για να προσθέσει ότι «η Δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά σημαντική σε περιπτώσεις οικονομικής ανάπτυξης και ύφεσης και παρουσίασε αναλυτικά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και το έργο του στο υπουργείο.
Μεγάλο βάρος να παραλαμβάνω το υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Νίκο Παρασκευόπουλο, είπε ο νέος υπουργός Σταύρος Κοντονής και τόνισε ότι θα συνεχίσει το έργο του.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Αλλαγή... φρουράς με αμοιβαίες φιλοφρονήσεις Κοντονή - Παρασκευόπουλου
Ο κ. Κοντονής ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του και τόνισε: «Με βάση τις οδηγίες του πρωθυπουργού πρέπει να τελειώσουμε με τη δεύτερη αξιολόγηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης υπήρξε ένα πολύ παραγωγικό υπουργείο…] σημείωσε. Πρόσθεσε ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, το υπουργείο θα ασχοληθεί με την επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων ενώ ευχαρίστησε τους Έλληνες δικαστές. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική ειρήνη όταν υπάρχει σωρεία υποθέσεων που δεν έχουν εκκαθριστεί» είπε.

Παππάς στην παραλαβή από Σπίρτζη: Θα κάνουμε την Ελλάδα κόμβο…

Ο τομέας των επικοινωνιών μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς, παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Σπίρτζη. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αμέλησαν να αφοσιωθούν στο να αξιοποιήσει η χώρα το συγκρητικό της πλεονέκτημα, τη γεωγραφική της θέση και το αξιοθαύμαστο ανθρώπινο δυναμικό» είπε ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

pappas
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου και τηλεπικοινωνιών» τόνισε και συμπλήρωσε «είμαστε έτοιμοι να δωσουμε τη μάχη. Νομιζω ότι μπορεί να δωθεί μια καινούργια πνοή , το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα. Να μπει η χώρα στο κύμα της τεχνολογικής επανάστασης» σημείωσε ο Νίκος Παππάς.

Αιχμές Θοδωρή Δρίτσα.

Ο τέως υπουργός δήλωσε σήμερα από το βήμα:

« Η αποχώρησή μου δεν ειναι εθελούσια. Αν και ήξερα ότι θα ερχόταν η τελευταία στιγμή, Κανείς δεν είναι αιώνιος. Αντιμετώπισα κρίσιμα ζητήματα, προτίμησα να κρατήσω χαμηλούς τόνους και καμία δημοσιότητα. Ο μεγάλος μου εχθρός είναι ο χρόνος που έχει μόνο ένα 24ωρο τη μέρα και ο μεγαλύτερος σύμμαχος εσείς οι συνεργάτες μου. Το να υπηρετείς το υπoυργείο σημαίνει ότι δεν έχεις καμία προσωπική ζωή, ελευθερο χρόνο, κομματική δράση», ανέφερε ο ίδιος, ενώ απευθυνόμενος προς τον νέο υπουργό, τον κύριο Κουρουμπλή και τον νέο υφυπουργό, Νεκτάριο Σαντορινιό, είπε: «Αυτό το υπουργείο πρέπει να το παντρευτείτε με ενα άτυπο σύμφωνο συμβίωσης».

Η τελετή παράδοσης στο υπουργείο Εργασίας

Ο πρώην υπ. Εργασίας εξήρε το επισημονικό έργο της διαδόχου του

«Δεν θα υπήρχαν καλύτερα χέρια να παραδώσω αυτά τα βαριά καθήκοντα του υπουργείου». Με αυτή την έκφραση ο τέως υπ. Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος καλωσόρισε την 31χρονη υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, το «alter ego» του όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν οι συνεργάτες του, εξάροντας το επιστημονικό έργο της.

Αχτσιόγλου: Πρώτος στόχος μου τα εργασιακά - Κατρούγκαλος: Δεν θα έβρισκα καλύτερα χέρια να παραδώσω

Στις πρώτες της δηλώσεις η νέα υπουργός είπε ότι το έργο της θα κινηθεί σε δύο άξονες: τις αλλαγές των εργασιακών ώστε να κλείσει η β’ αξιολόγηση και την καθημερινότητα των πολιτών.

Σε σχέση με το πρώτο οι στόχοι που θέτει είναι η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και η αποτροπή της περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Όσον αφορά την καθημερινότητα των πολιτών η νέα υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη, απλήρωτη ή και κακοπληρωμένη εργασία, που είναι από τα πιο σημαντικότερα προβλήματα στα χρόνια του μνημονίου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί:

Στις 9:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης από τον Γιώργο Σταθάκη στον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εσωτερικών. Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΣ στον νέο υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Στις 10:00 είναι προγραμματισμένη και η τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Αθλητισμού από τον Σταύρο Κοντονή στον νέο υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη.

Στις 11:00 έχει προγραμματιστεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος από τον Π. Σκουρλέτη στον Γ. Σταθάκη.

Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής του τομέα των Δικτύων από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρ.Σπίρτζη στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά.

Στις 12:00 προκειται να πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου ο νέος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορος Βερναδάκης, θα παραδώσει στην απερχόμενη κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

Στις 12:00, ο απερχόμενος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στον Σταύρο Κοντονή.

Στις 12:30 ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης θα παραδώσει στη νέα υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδια για τα φορολογικά θέματα, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Στη 13:00 είναι προγραμματισμένη η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας, από τον Νίκο Φίλη στον Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.

Στη 13:00 θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας η τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον νέο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο στη νέα υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Στη 13:00 ο απερχόμενος υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς θα παραδώσει στη νέα υπουργό Λυδία Κονιόρδου.

Στη 13:30 θα γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Ναυτιλίας, από τον Θοδωρή Δρίτσα στον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί η παράδοση – παραλαβή του χαρτοφυλακίου του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Αναπτυξής και Τροφίμων από τον Μάρκο Μπόλαρη στον Ιωάννη Τσιρώνη, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και του νέου υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη.

Οι καθιερωμένες τελετές θα ολοκληρωθούν στις 17:00 στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με την παράδοση-παραλαβή από την απερχόμενη υφυπουργό Μαρίνα Χρυσοβελώνη στον νέο υφυπουργό Νίκο Μαυραγάνη.

Διαβάστε επίσης

Καμία απολύτως αλλαγή στα Θρησκευτικά δηλώνει ο νέος υπουργός ΠαιδείαςΣχόλια