Χωρίς «λευκό καπνό» το Eurogroup – Η «τρικλοποδιά» των Φινλανδών – Τα «όνειρα» Σόιμπλε για Grexit

Χωρίς «λευκό καπνό» το Eurogroup – Η «τρικλοποδιά» των Φινλανδών – Τα «όνειρα» Σόιμπλε για Grexit

Διεκόπη στη 1:00 ώρα Ελλάδος η κρίσιμη αλλά και επεισοδιακή συνεδρίαση του Eurogroup μετά την απόφαση της Φινλανδίας να ανακαλέσει εκτάκτως τον Υπουργό Οικονομικών της Αλεξάντερ Στουμπ, επικαλούμενη τη μη ύπαρξη εξουσιοδότησης προκειμένου να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, σε κοινό μέτωπο έχουν συμπαραταχθεί Φινλανδία, Γερμανία και Σλοβακία. Στην άλλη πλευρά Γαλλία, Ελλάδα και ακόμη έξι χώρες. Σύμφωνα με την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης οι υπόλοιπες έξι χώρες φαίνεται να μην παίρνουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης επιλέγοντας την ουδετερότητα

Η ομάδα των υπουργών Οικονομικών των 28 χωρών δεν προχώρησε σε οποιοδήποτε κοινό ανακοινωθέν και η επανέναρξη των εργασιών θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

stΣυγκεκριμένα, το Φινλανδικό κοινοβούλιο αποφάσισε πως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξάντερ Στουμπ δεν έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Ελλάδα και του ζητούν να αποχωρήσει από το Eurogroup. Τα Φινλανδικά μέσα μεταδίδουν πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται να θέσει βέτο για ένα νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα.

 Στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχει το αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό κόμμα «True Finns», οι οποίοι απείλησαν πως αν δεν σταματήσουν άμεσα οι συζητήσεις και δεν μπλοκαριστεί η συμφωνία θα αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό.H δημοσιογράφος Μαρία Στενρόος, αρμόδια για ευρωπαϊκά ζητήματα γράφει στο Twitter ότι πηγή της φινλανδικής κυβέρνησης δήλωσε στο Yle ότι η εξουσιοδότηση που έχει λάβει ο Στουμπ από το φινλανδικό Κοινοβούλιο είναι πολύ συγκεκριμένη και στην πραγματικότητα δείχνει σε Grexit.Η δημοσιογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η φινλανδική κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με ενδεχόμενο κατάρρευσης το πρωί του Σαββάτου, καθώς το Κόμμα των Φινλανδών απείλησε ότι εάν η κυβέρνηση δεν πει «Όχι» σε τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τότε θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Η στάση της Φινλανδίας από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν αρνητική και προκαλούσε συχνά εμπόδια, ως μία εκ των «λαγών» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλιστα η Φινλανδία εμφανίζεται αποφασισμένη να εμμείνει στη θέση της ακόμη και αν μείνει μόνη της.

ΤΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΟΪΜΠΛΕ

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε κείμενο το οποίο ουσιαστικά επιβεβαιώνει δημοσίευμα της FAZ, σύμφωνα με το οποίο, το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εξετάζει δυο σενάρια για την Ελλάδα, με το ένα να προβλέπει Grexit και το δεύτερο εκχώρηση-δέσμευση κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

590_816e53c778aa1b241444fec6e882b8c6

To γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν προχωρούν «αρκετά μακριά» και τονίζει ότι απουσιάζουν κρίσιμοι τομείς μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν τη χώρα και θα προωθήσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ως εκ τούτου προτείνει δυο εναλλακτικές επιλογές για τη χώρα. Όπως αναφέρει το έγγραφο στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα θα καταθέσει βελτιωμένες προτάσεις και θα μεταφέρει ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα fund για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Στη δεύτερη επιλογή θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για ένα «time out» της Ελλάδας από την ευρωζώνη για μια περίοδο τουλάχιστον 5 ετών στην οποία θα αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και τεχνική συνδρομή.

 

 

Σχόλια