Συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά την ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς από το βήμα της ΔΕΘ, παραχωρεί το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς με ποιον τρόπο μπορεί να πάρει στα χέρια του την κατάσταση ο λαός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως μόνο ένας τρόπος υπάρχει: η προσφυγή στις κάλπες. Επανέλαβε ότι η ΝΔ ζητά εκλογές γιατί είναι «επικίνδυνη για τον τόπο η κυβέρνηση αυτή», γιατί δεν βάζει τη οικονομία σε τροχιά και λόγω των συνεχών παρεμβάσεων στους θεσμούς. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκλογές το συντομότερο και σημείωσε ότι το κόστος της διενέργειας εκλογών είναι πολύ μικρό μπροστα στην τεράστια ζημιά που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις μετεκλογικά, ο Κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα ζητήσει ισχυρή πολιτική εντολή για μεταρρυθυμίσεις και θα επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως είπε, δεν μπορώ να προκαταλάβω τη σύνθεση της επόμενης Βουλής, αλλά και αυτοδύναμη να βγει η ΝΔ, θα επιδιώξω τη μέγιστη δυνατή συνεργασία, την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συνεργασία.

Σε ερώτηση για ποια ομάδα θα κατεβάσει για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και εάν θα κάνει μετεγγραφές, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η ανανέωση στελεχών στη ΝΔ είναι σε πρώτη προτεραιότητα, όχι από μετεγγραφές. «Θα δείτε πολλά νέα πρόσωπα, που θα πάρουν τη γενναία απόφαση να πολιτευθούν με τη ΝΔ» και μίλησε για «σημαντική ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό σχήμα, επανέλαβε ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους και δεν θα κάνει έκπτωση στην αξιοκρατία. «Θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που θα έχουν αποτελεσματικότητα. Γιατί κριτήριο είναι η αποτελεσματικότητα. Όλοι αξιολογούμαστε, πρώτος εγώ από τον κόσμο. Κι εγώ αξιολογώ, για να γίνουμε καλύτεροι. Γιατί η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη και θα χρειαστεί μια πραγματική ομάδα, όχι βιλαέτια και διαφορετικές γραμμές, που θα μπορεί να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Σε ερώτηση για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική για τις εξαγγελίες που έκανε από το βήμα της ΔΕΘ το Σάββατο, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι είναι ο πρωθυπουργός που υπέγραψε το 3ο μνημόνιο και καθυστέρησε 8 μήνες την α’ αξιολόγηση.

«Όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο σε πιο δυσμενή θέση περιέρχεται η ελληνική κυβέρνηση» παρατήρησε και αναρωτήθηκε γιατί δεν κλείνουν οι εκκρεμότητες από την α’ αξιολόγηση, ώστε να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ και να επιστρέψουν στην αγορά 1,7 δισ. ευρώ.

Σημείωσε ότι πολλές από τις εκκρεμότητες είναι τεχνικού χαρακτήρα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις και γιαυτό δεν προχωρά. Ίσως ο κ. Σκουρλέτης να αντιδρά στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ανέφερε. Τόνισε ότι η χώρα δεν έχει πολυτέλεια αέναης διαπραγμάτευσης και ζήτησε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετα μέτρα με την πλάτη στον τοίχο. «Η αγορά δεν αντέχει να περιμένει τους πειραματισμούς Τσίπρα.

Αρνήθηκε μεν να σχολιάσει τις αναφορές του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του κατά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή, μιλώντας για «άγονο παιχνίδι» και λέγοντας πως «εγώ δεν θα δηλητηριάσω την πολιτική ζωή, ζητώ από τους πολίτες να συγκρίνουν την παρουσία του κ. Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα και τη δική μου».

Τόνισε όμως: «Δεν είναι και πολύ υγιές σε μία Δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για τη σύλληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σε ερώτηση για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ο Κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε «έωλο» και «απαξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών» τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Όσον αφορά συγκεκριμένα το νόμο Παππά, τόνισε πως η ΝΔ από την πρώτη στιγμή ήγειρε ζήτημα αντισυνταγματικός, θέση στην οποία επέμεινε, λέγοντας επίσης πως «εγείρονται πολύ σοβαρά ζητήματα στον έλεγχο του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών».

Ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε πως σκοπεύει να καταργήσει το νόμο Παππά και ο έλεγχος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και των αδειών να περάσει στο ΕΣΡ, ενώ δεν θα υπάρξει όριο αριθμού αδειών. «Θέλουμε πολυφωνία, όχι να δημιουργήσουμε ολιγοπώλιο που έχει μέσα του τον σπόρο της διαπλοκής» είπε χαρακτηρστικά.

Σε ερώτηση για την υπόθυεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο Κ.Μητσοτάκης είπε πως η υπόθεση Γεωργίου είναι στη Δικαιοσύνη και δεν θα κάνει σχόλιο. «Έχουμε μιλήσει για τις ευθύνες όλων των παρατάξεων για την έλευση της κρίσης, αλλά να επαναλάβω ότι το 2009 τέτοια εποχή ο Καραμαλνής ζήτησε εθνική συνεννόηση για μέτρα συγκράτησης του ελλείματος, έκκληση που έπεσε στο κενό και ο Γ.Παπανδρέου εξελέγη με το λεφτά υπάρχουν και μήνες μετά μπήκαμε στα μνημόνια» είπε.

Τόνισε ωστόσο ότι θεωρεί «άγονη» αυτή τη συζήτηση και κατηγόρησε την κυβέρνηση για διχαστικό λόγο, λέγοντας πως η χώρα «έξι χρόνια μετά τα μνημόνια πρέπει να κοιτάξει μπροστά».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ασφάλειας και την εξαγγελία του για το άβατο των Εξαρχείων, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ατζέντα «νόμος και τάξη», όπως λεγεται, δεν είναι δεξιά ατζέντα. «Το μικρό μαγαζί στα Εξάρχεια δεν ενδιαφέρεται αν την υλοποιήσει την πολιτική αυτή μια κεντροδεξιά κυβέρνηση ή μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά να μπορεί να λειτουργήσει» σημείωσε.

Ανέφερε ότι δεν τίθεται ζήτημα επιχειρησιακής ανεπάρκειας, ζήτημα πολιτικής βούλησης, την οποία η κυβέρνηση δεν έχει, γιατί δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί με τους μπαχαλάκηδες. Έκανε, δε, λόγο για ατζέντα κοινής λογικής, αυτονόητο σε ευνοούμενη πολιτεία.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και πώς θα έρθουν στη χώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ευκαιρίες για επενδύσεις, αλλά οι επενδυτές δεν έρχονται γιατί τους τρομάζει ο Αλέξης Τσίπρας, που μπορεί να φορά το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, αλλά στην πραγματικότητα διώχνει τις επενδύσεις, αλληθωρίζει στις συντεχνίες και μόνο του μέλημα είναι να μεγαλώσει το κράτος.

Οι επενδύσεις σχετίζονται με μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, που δεν βλέπει τον πολίτη και τον επιχειρηματία ως αντίπαλο, τόνισε και πρόσθεσε: Γι’ αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

Παρακολουθήστε ζωντανά την συνέντευξη τύπου στο ereportaz.gr :

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Με σύνθημα «Συμφωνία Αλήθειας» στην 81η ΔΕΘΣχόλια