(Live) Τζανακόπουλος: Αποκρούσαμε τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών στα εργασιακά

(Live) Τζανακόπουλος: Αποκρούσαμε τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών στα εργασιακά

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με τις κυβερνητικές θέσεις για τη συμφωνία της Μάλτας και με επίθεση εναντίον της ΝΔ. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  κατηγόρησε,  την ΝΔ ότι «επέλεξε μια πλήρως υπονομευτική στάση καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», όσο, και ειδικότερα, τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν “τόσα και άλλα τόσα μέτρα”». Και εν κατακλείδι, «η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο», αφού «το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ηττήθηκε για άλλη μια φορά».

Ο κ.Τζανακόπουλος είπε: 

Η ελληνική κυβέρνηση έφτασε σε συμφωνία, στη βάση όσων είχαν συνομολογηθεί στο Eurogroup του Φεβρουαρίου με δεδομένα τα αντίμετρα- θετικών μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα. Αποκρούστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους οι παράλογες απαιτήσεις για τα εργασιακά. Η κυβέρνηση έθεσε τη βάση της κανονικότητας- αποκαθίσταται το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αποκρούστηκαν οι απαιτήσεις για το δικαίωμα στην ανταπεργία. Η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να συμπορευθεί με τους δανειστές. Γνώριζε ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση ανήκε εξ ολοκλήρου στους δανειστές, αλλά κατηγορούσε την κυβέρνηση. Βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Αφού έκανε αναφορά στην παρουσία του πρωθυπουργού στη Μαδρίτη και στα εγκαίνια του άξονα Κορίνθου- Πατρών, ο κ.Τζανακόπουλος προανήγγειλε την αυριανή συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.

Για την αντιπαράθεση με τον Β.Σόιμπλε

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Τζανακόπουλος αρνήθηκε ότι υπάρχει αντιπαράθεση με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και την Κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι τα επόμενα βήματα είναι καθορισμένα.  Επανέλαβε ότι τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοσθούν μετά τον Αύγουστο του 2018, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Ειδικά για το ΔΝΤ και για να εγκριθεί η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας του χρέους.

Ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι θα υπάρξει η τεχνική συμφωνία και ακολούθως θα κλείσει η αξιολόγηση. «Καμία εμπλοκή δεν υπάρχει με κανέναν από τους εμπλεκόμενους», κατέληξε.

Για την ψήφιση των μέτρων:

Μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ όπου θα υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία, θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια. Τα προαπαιτούμενα (που θ περιλαμβάνουν μέτρα και αντίμετρα) θα ψηφισθούν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα βάλει τυπικά τη σφραγίδα. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοσθούν, εφόσον προσδιορισθούν. Χωρίς αυτά τα μεσοπρόθεσμα δεν μπορεί να καταλήξει το ΔΝΤ σε μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και το ΔΣ του Ταμείου δεν μπορεί να λάβει απόφαση συμμετοχής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι όλα αυτά θα γίνουν εγκαίρως για να κλείσει η αξιολόγηση. Όπως είπε, μάλιστα, τα μέτρα ένα + ένα θα εφαρμοσθούν μόνο με τον προσδιορισμό και μέτρων για το χρέος. Μάλιστα, στο ίδιο κλίμα αισιοδοξίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός έκτακτου eurogroup, πριν από εκείνο της 22ας Μαϊου για να καταλήξει εκεί η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5%.

Ο κ.Τζανακόπουλος επιτέθηκε εκ νέου στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος για να αντιπολιτευθεί είναι να διαστρεβλώσει τη συμφωνία. «Το μοναδικό εργαλείο αντιπολίτευσης που έχει στα χέρια της η ΝΔ είναι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας». «Αν το πρωτογενές του 2018 είναι 3,5% θα προστεθεί 1% αρνητικά μέτρα, θα αφαιρεθεί 1% θετικά μέτρα και θα έχουμε και πάλι 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και θα εφαρμοσθούν τα θετικά μέτρα».

-Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η συμφωνία της Μάλτας αποτελεί έναν συμβιβασμό με αμοιβαίες υποχωρήσεις από την κυβέρνηση και το ΔΝΤ. Πρόσθεσε ότι έγιναν συμβιβασμοί στο δημοσιονομικό μείγμα που η κυβέρνηση δεν θα δεχόταν αν δεν βρισκόμασταν υπό καθεστώς επιτροπείας. Υποστήριξε, πάντως, ότι ποτέ δεν είχε υπάρξει κλείσιμο αξιολόγησης με μηδενική δημοσιονομική προσαρμογή και επανέλαβε ότι ανατράπηκαν κάποιες αρχικές παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Σε ό,τι αφορά την ψήφιση των μέτρων, ο κ.Τζανακόπουλος παρατήρησε ότι υπήρξαν μεν διαφοροποιήσεις στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αλλά όλοι δεσμεύονται από τα όργανα του κόμματος και το έχουν πει δημοσίως. «Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι πλήρως συμπαγής και ενιαία και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη συμφωνία που πέτυχε η διαπραγματευτική ομάδα».
Σχόλια