Λογισμικό φοροδιαφυγής για τα πιο in μαγαζιά της Αθήνας

Λογισμικό φοροδιαφυγής για τα πιο in μαγαζιά της Αθήνας

Του Πέτρου Κουσουλού

Επιχείρηση σαφάρι για τον εντοπισμό παράνομου λογισμικού που «φοριέται» στα πιο in μαγαζιά της Αθήνας και… προκαλεί φοροδιαφυγή-μαμούθ, πραγματοποίησαν οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιείται κατ΄ εντολή των εισαγγελικών Αρχών για την εξάρθρωση σπείρας λογιστών, που σε συνεργασία με πασίγνωστους επιχειρηματίες στον χώρο της διασκέδασης και της εστίασης, προμηθεύουν συγκεκριμένα μαγαζιά με λογισμικό που στο τέλος της ημέρας «σβήνει» τα έσοδα.

Πρόκειται για την υπόθεση που είχε αποκαλύψει το ereportaz προκαλώντας ισχυρό σοκ στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Και αυτό γιατί εμπλεκόμενοι είναι πασίγνωστοι επιχειρηματίες, κάτοχοι μαγαζιών που θεωρούνται τα πιο επιτυχημένα τα τελευταία χρόνια.

031016-estiasi

Ποιοι εμπλέκονται

Για την πρόσφατη επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας γνωστοποιήθηκε ότι οι έρευνες αφορούσαν 13 επιχειρήσεις και τρεις κατοικίες. Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι στο πλαίσιο της έρευνας «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορολογικοί μηχανισμοί, πλήθος μονάδων αποθήκευσης, περιφερειακών υπολογιστών και φορολογικών στοιχείων (αποδείξεις)».Στην ουσία εκείνο που εντοπίστηκε είναι το λογισμικό που «σβήνει» τα έσοδα.

Τέσσερις από τις επιχειρήσεις ανήκουν στον Βλάσση Σταθοκωστόπουλο.

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε δυο πολύ γνωστές επιχειρήσεις της Ερυθραίας, αλλά και τρία μαγαζιά ιδιοκτησίας γνωστού επιχειρηματία, πρώην πολιτευτή και τοπικού ποδοσφαιρικού παράγοντα.

Πρόκειται για τρία εστιατόρια-ταχυφαγεία, τα δυο στον Γέρακα και το ένα στην Παλλήνη.

Το ίδιο λογισμικό χρησιμοποιούσαν και δυο πού γνωστά μαγαζιά της Ερυθραίας. Πρόκειται για μια gourmet ψαροταβέρνα και ένα μοντέρνο σουβλατζίδικο.

Όπως και πολύ γνωστό ψητοπωλείο της Κηφισιάς.

031016-logismiko

Δικογραφία… υψηλού κινδύνου

Στην διάθεση των Αρχών βρίσκεται λίστα με περισσότερες από 40 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το λογισμικό της «αμνησίας» ή αλλιώς της «φοροδιαφυγής» που οδηγεί σε αποστέρηση εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία.

Το πλούσιο υλικό που έχει κατασχεθεί από εφόδους σε καταστήματα αλλά και σπίτια έχει ήδη αποσταλεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και τα πειστήρια θα αποτελέσουν μέρος των ογκωδέστατων δικογραφιών που ήδη συντάσσονται.Σχόλια