Μ. Ρέντσι: Αναπτυξιακή βοήθεια στην Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών

Μ. Ρέντσι: Αναπτυξιακή βοήθεια στην Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών

Την πρόθεσή του για να προτείνει μια πιο στενή συνεργασία με την Αφρική για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, η οποία θα περιλαμβάνει και αναπτυξιακή βοήθεια μέσω «ευρω-ομολόγων», εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι σε άρθρο του στη La Repubblica. Πρόκειται ουσιαστικά για τετρασέλιδη πρόταση του Ματέο Ρέντσι που απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«H Iταλία προτείνει στην ΕΕ ένα είδος συμφώνου για την μετανάστευση», γράφει σήμερα η εφημερίδα της Ρώμης, ενώ η λογική της εν λόγω πρότασης είναι ότι θα πρέπει να στηριχθούν οικονομικά οι αφρικανικές χώρες, οι οποίες θα δεχθούν να συνεργασθούν με την Ευρώπη, με στόχο τον ουσιαστικό περιορισμό των αναχωρήσεων μεταναστών από τις ακτές τους

Σύμφωνα με την ιταλική κεντροαριστερή κυβέρνηση η ΕΕ πρέπει να εγκρίνει «ευρωομόλογα για την Αφρική», ώστε να βοηθηθούν οι χώρες της ηπείρου αυτής να επενδύσουν στην ανάπτυξη. Η Ευρώπη, παράλληλα, σύμφωνα με τον Ρέντσι, πρέπει να δημιουργήσει ειδικό Ταμείο, ώστε να χρηματοδοτήσει κοινωνικά ωφέλιμα έργα, κυρίως στην Βόρειο Αφρική.

Σε αντάλλαγμα, οι χώρες από τις οποίες προέρχονται και περνούν οι μετανάστες, θα πρέπει να εγγυηθούν πολύ πιο αυστηρούς και αποδοτικούς ελέγχους στα σύνορά τους. Σύμφωνα με το σχέδιο Ρέντσι, τα άτομα που δεν δικαιούνται άσυλο δεν θα πρέπει να φτάνουν στην Ευρώπη, εκτός από ένα μικρό ποσοστό οικονομικών μεταναστών, το οποίο μπορεί πραγματικά να απορροφηθεί από την αγορά της εργασίας.

Όσο για την Λιβύη, σύμφωνα με την Ιταλία, χρειάζεται άμεσα μια συμφωνία όμοια με εκείνη που η Ευρώπη υπέγραψε με την Τουρκία.Σχόλια