Μ. Βέμπερ για Τουρκία: «Δεν θα υπάρξουν «εκπτώσεις» στα κριτήρια λόγω του προσφυγικού»

Μ. Βέμπερ για Τουρκία: «Δεν θα υπάρξουν «εκπτώσεις» στα κριτήρια λόγω του προσφυγικού»

«Δεν θα υπάρξουν «εκπτώσεις» στα κριτήρια λόγω του προσφυγικού», σε σχέση με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, που αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας σήμερα το πρωί στη γερμανική τηλεόραση.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου επισήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα 72 κριτήρια που απαιτούνται για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ανάμεσά τους και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου.

Παράλληλα, ο κ. Βέμπερ άσκησε κριτική για την απροθυμία αρκετών κρατών-μελών της ΕΕ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι στην Ελλάδα, υπογράφοντας τη συμφωνία για το προσφυγικό. Και ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αρκετοί πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών δεν πράττουν το ίδιο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό φαίνεται τόσο από την έλλειψη του απαιτούμενου προσωπικού στα ελληνικά νησιά (περίπου 500 από τους 2.400 που έχουν συμφωνηθεί) όσο και από τη μη καταβολή των κονδυλίων στην Τουρκία, σχολίασε.

«Υποσχεθήκαμε χρήματα για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ώστε αυτοί να μην χρειάζονται να περάσουν στην Ελλάδα, χρήματα για τη δημιουργία καταυλισμών και σχολείων», συνέχισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ. «Από τα τρία δισ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πάρει την έγκριση του Κοινοβουλίου και κατέβαλε το ένα. Την ίδια στιγμή χώρες όπως η Αυστρία δεν έχουν ακόμη καταβάλει το ποσό που έχουν υποσχεθεί. Έτσι αμφισβητείται η αξιοπιστία μας. Οι χώρες-μέλη πρέπει να εφαρμόσουν αυτά που υπέγραψαν» πρόσθεσε.

Η στάση αυτή είναι ακατανόητη, αφού όλοι συνυπογράψαμε τη συμφωνία και επιθυμούμε την εφαρμογή της, δήλωσε. Κατά τον κ. Βέμπερ, η συμφωνία είναι κομβικής σημασίας, διότι δεν θα είναι πια το οργανωμένο έγκλημα και τα δίκτυα των διακινητών, αλλά οι χώρες-μέλη θα αποφασίζουν για το ποιος θα έχει το δικαίωμα να ταξιδεύσει στην Ευρώπη, βάζοντας τάξη στο κύμα της παράνομης μετανάστευσης και προσφέροντας προστασία σ’ αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Ο λαϊκισμός που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη με την άνοδο ακραίων κομμάτων είναι κατά τον Βέμπερ μία από τις κύριες αιτίες της απροθυμίας των κρατών-μελών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.Σχόλια