«Μαχαίρι» στο ΕΚΑΣ για 290.000 δικαιούχους – Τι φέρνουν οι νέες τροπολογίες

«Μαχαίρι» στο ΕΚΑΣ για 290.000 δικαιούχους – Τι φέρνουν οι νέες τροπολογίες

Σύμφωνα με τις νέες τροπολογίες που κατατέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή,  με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα αρχίσει από την 1η Ιουνίου για  περίπου 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Τι πρόκειται να ισχύσει:

– για το 2016 έως και το 2017 ανέρχεται σε 570 εκατ. ευρώ., από το 2016 έως και το 2018 σε 808 εκατ. ευρώ και από το 2016 έως και το 2019 (όταν οριστικά καταργείται) σε 853 εκατ. Ευρώ.

Είναι εμφανές ότι το 2017 θα γίνει η μεγάλη σφαγή των δικαιούχων του επιδόματος (περίπου 200.000 θα χάσουν το επίδομα) καθώς έχει προβλεφθεί εξοικονόμηση 401 εκατ. ευρώ.

Με τα νέα αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια αποκλείονται από το ΕΚΑΣ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις μεταξύ 664-766 ευρώ/μήνα.

Για παράδειγμα συνταξιούχος που υπερβαίνει το εισοδηματικό πλαφόν και  ελάμβανε ΕΚΑΣ 115 ευρώ από τον Ιούνιο θα χάσει ετησίως 1380 ευρώ . Δηλαδή δύο συντάξεις των 668 ευρώ .

Η τροπολογία αλλάζει επί τα χείρω τον  τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ των αυτοαπασχολούμενων απομειώνοντας την βάση υπολογισμού από το 75% των συντάξιμων αποδοχών στο 60%.  Για τον υπολογισμό του νέου «ψαλιδισμένου» έως και 15% εφάπαξ λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές  που καταβλήθηκαν κατά την τελευταία 5ετία έως τις 31.12.2013.

Χαμένοι θα βγουν και όσοι συνταξιούχοι του δημοσίου εισέπρατταν οικογενειακά επιδόματα καθώς η τροπολογία αναφέρει ότι δε θα εφαρμοστούν  οι διατάξεις για τις οικογενειακές παροχές στο Δημόσιο, σε όσους λάβουν σύνταξη με βάση το νέο ασφαλιστικό.

Περικοπές κατά  60% της σύνταξης  προβλέπονται και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που εργάζονται .

Επίσης καταργούνται ειδικοί πόροι Ταμείων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ.

Αποσαφηνίζεται ότι το πρώτο 15νθήμερο κάθε έτους θα καθορίζεται από τον πρόεδρο του ενιαίου επικουρικού ο μηχανισμός εξισορρόπησης του επικουρικού Ταμείου (τα ελλείμματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν  ένα συγκεκριμένο ποσοστό των εσόδων από εισφορές) ώστε να μην δημιουργούνται ελλείμματα στο μέλλον.  Αυτό σημαίνει ότι αν τα έσοδα δεν είναι ικανοποιητικά οι επικουρικές κινδυνεύουν με περαιτέρω μειώσεις .

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος ΔΣ του ΜΤΠΥ  θα αποφασίζει  για την αναπροσαρμογή του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης του μερίσματος

Αποκρατικοποιήσεις-υπερταμείο

Με τις διατάξεις για τις αποκρατικοποιήσεις δίνεται μετά από απαίτηση των δανειστών η ασυλία από κάθε ποινική ευθύνη για αποφάσεις των μελών του ΔΣ έναντι τρίτων και για πράξεις ή παραλήψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους με εξαίρεση την αμέλεια ή τον δόλο. Στο μέτρο που η απόφαση είναι εγκεκριμένη από το Ελεγκτικό Συνέδριο η απόφαση του Οργάνου είναι δεσμευτική. Σε κάθε περίπτωση σε περιπτώσεις διώξεων έναντι των μελών του ταμείου επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως.
«Κόκκινα» δάνεια

Μπορεί να μην υπήρχε διάταξη σχετικά με την ένταξη η μη στην αγορά δανείων αυτών που έχουν την εγγύηση του δημοσίου αλλά ρυθμίζονται άλλα θέματα που αφορούν κόκκινα δάνεια.Συγκεκριμένα:
Διάταξη για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπει ότι σε καμία περίπτωση ο αγοραστής δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν επιτρέπεται να το αυξάνει σε βάρος του δανειολήπτη.
Επίσης σε περίπτωση εγγραφής σε υποθηκοφυλακείο, ενεχυροφυλάκιο ή κτηματολόγιο τα έξοδα του δανειολήπτη δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεπερνούν τα 20 ευρώ.

Δημοσιονομικός κόφτης

Στο θέμα του δημοσιονομικού κόφτη, ξεκαθαρίζεται ότι οι περικοπές δαπανών θα υπολογίζονται σε καθαρή βάση, δηλαδή αφού συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις στα έσοδα που θα έχει η περικοπή δαπανών βάσει των ορίων που θα θέτει το τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης (TMU) . Επίσης περιλαμβάνονταν τεχνική βελτίωση και στον μαθηματικό τύπο με βάση τον οποίο θα υπολογίζονται οι εκάστοτε περικοπές δαπανών όταν υπάρχει απόκλιση από την δημοσιονομικό στόχο.

 

Διαβάστε επίσης:


Σχόλια