Μακρινό το σενάριο για κούρεμα του χρέους- Από το 2018 και μετά

Μακρινό το σενάριο για κούρεμα του χρέους- Από το 2018 και μετά

Την δική του θεωρία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αναλύει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας ING-DiBa Κάρστεν Μπρζέσκι.
Όπως εξηγεί, μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα n-tv, θεωρεί ότι ένα κούρεμα είναι υπόθεση χρόνου, μιας και, όπως λέει, είναι αδύνατη η αποπληρωμή ενός τόσο υψηλού χρέους. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό αλλά…

«Εννοείται ότι το κούρεμα συνδέεται με κόστος για τον γερμανό φορολογούμενο. Το κούρεμα ωστόσο θα καθυστερήσει. Στόχος είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην αναμονή έτσι ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Και ίσως κάποια στιγμή μετά τις γερμανικές εκλογές ή κατά τη διάρκεια του 2018 να ξεκινήσουν συζητήσεις για το κούρεμα».

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου γιατί το κούρεμα δεν έχει γίνει ήδη, ο γερμανός οικονομολόγος απαντά ότι «για τη Γερμανία αποτελεί ταμπού». Κατά την άποψή του, πολλοί γερμανοί πολιτικοί θεωρούν ότι οι πολίτες δεν θα κατανοήσουν μια τέτοια απόφαση: «Θεωρώ ωστόσο ότι οι πολίτες κατανοούν ότι το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικό. Την ίδια στιγμή όμως η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι χρειάζεται ένα μέσο πίεσης έναντι της Ελλάδας προκειμένου να δίνει κάθε μήνα στo Eurogroup πράσινο φως στις μεταρρυθμίσεις».

Σε αντίθεση με πολλούς γερμανούς πολιτικούς και οικονομολόγους που κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων από ελληνικής πλευράς, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING-DiBa εμφανίζεται πιο αισιόδοξος: «Κάθε φορά εφαρμόζουν από λίγα μέτρα. Θα πρέπει να έχουμε αντοχές και υπομονή. Ακόμα κι αν η Ελλάδα εφαρμόζει μόνο το 30% κάποτε θα φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Απλά θα χρειαστεί χρόνος».

Ο Κάρστεν Μπρζέσκι βλέπει με ψυχραιμία ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους παρά το κόστος που θα έχει για τους πιστωτές: «Ένα μέρος των πιστώσεων έχει χαθεί για πάντα. Γνωρίζουμε καλά ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αποπληρώσει εξολοκλήρου τα δάνεια. Αλλά ούτε και το γερμανικό δημόσιο θα αποπληρώσει όλα τα χρέη που έχει συσσωρεύσει στις αγορές».Σχόλια