Μάρδας: Δεν πρέπει να αλλάξει ότι έχει συμφωνηθεί

Μάρδας: Δεν πρέπει να αλλάξει ότι έχει συμφωνηθεί

«Δεν πρέπει να αλλάξει ότι έχει συμφωνηθεί, άσχετα από το δυσάρεστο γεγονός το οποίο συνέβη», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο.

«Προσέξτε, δεν πρέπει να αλλάξει το ότι έχει συμφωνηθεί άσχετα από το δυσάρεστο γεγονός το οποίο συνέβη. Να σας το πω και λίγο διαφορετικά, δεν υπάρχει κάποια ρήτρα υπό προϋποθέσεις εφαρμογής αυτής της συμφωνίας, ως εκ τούτου θεωρούμε ότι θα εφαρμοστούν όλα κανονικά».

Στο ερώτημα για το αν η Ευρώπη μπορεί να συνεννοηθεί και να ασκήσει  κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή αμυντική πολιτική, ο κ. Μάρδας απάντησε: «Στο θέμα της τρομοκρατίας σας διαβεβαιώνω ότι θα υπάρχει πλήρης συνεννόηση. Σε άλλα θέματα δεν υπάρχει. Αλλά θα σας πω το εξής, παρακολουθώντας την ιστορία της Ευρώπης, έτσι χτίζεται η Ευρώπη. Δηλαδή, μέσα από τις διαφωνίες, κάποια ώρα φτάνουμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Η Ευρώπη έχει περάσει πολλές κρίσεις. Εμείς αυτή την κρίση τη ζούμε  έντονα, γιατί μας αφορά.

Στην επισήμανση ότι ήδη κλείνουν τα σύνορα Γερμανίας-Βελγίου, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα σύνορα με τη Γαλλία ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Αυτά προβλέπονται και στη συνθήκη του Σένγκεν όπως προβλέπεται και επαναφορά του ελέγχου των επιβατών των κρατών-μελών που με μετέχουν στη συμφωνία. Σε ότι αφορά με την Τουρκία αν παρουσιαστεί κάποια απόκλιση από ότι έχει συμφωνηθεί όπως βλέπετε υπάρχει ένας ιδιαίτερα συστηματοποιημένος διάλογος ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία και όλα αυτά τα θέματα εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο του διαλόγου και θα βρεθούν οι προσήκουσες λύσεις. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται τέτοιο θέμα, η συμφωνία εφαρμόζεται και δεν θεωρούμε ότι μπορεί το συγκεκριμένο τρομοκρατικό χτύπημα να επηρεάσει την εξέλιξή της».



Σχόλια