Μας περνάνε για ηλίθιους

Μας περνάνε για ηλίθιους

Με διαξιφισμούς και αλληλοκατηγορίες διεξήχθη σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε τη νομιμότητα της δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Η συζήτηση ξεκίνησε από τις 13.00 το μεσημέρι και κορυφώθηκε το απόγευμα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, το συγκρουσιακό κλίμα έχει ήδη διαφανεί από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων. Η συζήτηση δεν έμεινε μόνο στο πόρισμα της Εξεταστικής, αλλά υπήρξαν αναφορές στην πορεία της αξιολόγησης και τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καθώς επίσης και για τις δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη περί επιστροφής στην δραχμή.

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση να συζητηθεί στην ολομέλεια το πόρισμα υπέβαλλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι 144 βουλευτές του κόμματός του, καθώς επίσης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος και οι 9 βουλευτές του κόμματός του.

Στα ύψη η αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Προσωπικό ύφος έλαβε η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους δύο αρχηγούς να μιλούν σε υψηλούς τόνους.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δείξει ότι έχει «στοιχειώδη αίσθηση του κοινωνικού συμφέροντος». «Δεν ψάχνουμε πρόθυμους να ψηφίσουν μέτρα. «Εσείς δείχνετε με την στάση σας την προθυμία σας να δώσετε ό,τι ζητούν. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να γυρίσετε στην εξουσία. Ποιος σας ζήτησε να ψηφίσετε νέα μέτρα; Αν εμείς αναζητούμε εθνική γραμμή, δεν είναι για να ψηφίσουμε νέα μέτρα, αλλά για να τα αρνηθούμε, προς όφελος του ελληνικού λαού και της κοινωνίας».

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του, λίγο νωρίτερα κατά την ομιλία του, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για «οικοδόμηση πελατειακού κράτους και διαπλοκή. Αν και νέος, αποδειχθήκατε χειρότερος από τους παλιούς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στον πρωθυπουργό και τον κατηγόρησε για «ψεύτικους διχασμούς, θεωρίες συνωμοσίας και δολοφονίες χαρακτήρων», ενώ επέμεινε στο αίτημά του για αλλαγή πολιτικής ηγεσίας.

«Μην διανοηθείτε να επαναλάβετε τους τυχοδιωκτισμούς του καλοκαιριού του 2015. Ξεχάστε τα σενάρια περί δημοψηφίσματος. Σε τέτοιο τυχοδιωκτισμό ούτε η αντιπολίτευση ούτε ο λαός θα συμμετέχουν. Η μόνη υπηρεσία που έχετε να προσφέρετε είναι να φύγετε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Τώρα αρχίζουμε με τη διαπλοκή – Τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη

«Μέχρι τώρα είχα την αίσθηση ότι είστε κήρυκας θαλασσοδανείων. Σήμερα διαπίστωσα ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας κ. Μητσοτάκη» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

«Κ. Μητσοτάκη, έρχεστε εδώ και αναπαράγετε τα επιχειρήματα των ακραίων κύκλων ότι δήθεν «δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις». Σας διαψεύδει η πραγματικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Απέναντι στους παραλογισμούς που ζητά το ΔΝΤ και «εσείς ως ουρά του ακολουθείτε», έχουμε συμμάχους τους αριθμούς» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να δείξει ότι έχει στοιχειώδη αίσθηση του κοινωνικού συμφέροντος. «Δεν ψάχνουμε προθύμους να ψηφίσουν μέτρα, εσείς δείχνετε με την στάση σας την προθυμία σας να δώσετε ότι ζητούν. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να γυρίσετε στη εξουσία» προσθεσε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Ποιός σας ζήτησε να ψηφίσετε νέα μέτρα; Αν εμείς αναζητούμε εθνική γραμμή δεν είναι για να ψηφίσουμε νέα μέτρα, αλλά για να τα αρνηθούμε προς όφελος του ελληνικού λαού και της κοινωνίας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» επανέλαβε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή. «Αυτά που ζητά το ΔΝΤ είναι πέρα και έξω και από κάθε οικονομική λογική και από κάθε συνταγματική λογική» τόνισε.

«Το να ζητάτε εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση είναι ή απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα, κ. Μητσοτάκη» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στο αίτημα του Κ. Μητσοτάκη. «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό στα χέρια των προθύμων» συμπλήρωσε. «Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει το φθινόπωρο του 2019» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτη φορά μια κυβέρνηση αποφασίζει να μην συμβιβαστεί και να συγκρουστεί (με την διαπλοκή)» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

«Δεν είναι μόνο οι πολίτες που θα μάθουν, αλλά και η Δικαιοσύνη που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και ευθύνες που εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Από το πόρισμα της Εξεταστικής προκύπτει ότι τα ΜΜΕ χρωστούν στις τράπεζες, 1,3 δισ. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά είνα δανεικά και αγύριστα. Ο γιος του κ. Ψυχάρη -όχι αυτός που είχατε βουλευτή σας- (είπε απευθυνόμενος στην ΝΔ) είπε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν με «αέρα»» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.

«Ο χαρισματικός δανεισμός συντελέστηκε και κορυφώθηκε στην εποχή της κρίσης. Οι τράπεζες πετούσαν λεφτά από το παράθυρο για να δανείζουν χρεωκοπημένα ΜΜΕ για να στηρίζουν τις πολιτικές σας» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

«Το να δίνει η τράπεζα χρήματα γνωρίζοντας ότι θα τα χάσει είναι παράνομη συνδιαλλαγή και γι αυτόν που τα δίνει και γι αυτόν που τα παίρνει. Αυτή η παράνομη συνδιαλλαγή κάτι εξαγόραζε, το τι εξαγόραζε, θα φανεί όταν βάλουμε δίπλα και τα δάνεια στα κόμματα» ανέφερε στην συνέχεια.

«Η φούσκα έχει σκάσει και πολλοί εκδοτικοί όμιλοι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, ενώ πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή τα μεγάλα αφεντικά και τα «βαριά» δημοσιογραφικά ονόματα έχουν βρει χρήματα για «δέκα ζωές»».

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φάει -μόνο από τις τράπεζες- 400 εκ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά δόθηκαν με εγγύηση τις μελοντικές κρατικές ενισχύσεις. Κανείς τραπεζίτης δεν ρώτησε πως θα διασφαλίσει τα δάνεια που έδινε. Και κάνετε ότι δεν τρεχει τίποτε για όλα αυτά. Σας έχει περάσει ποτέ απο το μυαλό ότι είναι χρήματα του ελληνικού λαού και πρέπει να επιστραφούν;» είπε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Το 2013 περάσατε μια τροπολογία που έδινε ασυλία στους τραπεζίτες για τα εκατομμύρια που σας είχαν δώσει. Περάσατε την τροπολογία γιατί αν δεν βρίσκατε τρόπο να εξουδετερώσετε το πόρισμα Καλούδη κινδυνεύατε με ηθική αυτουργία» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Η κρίση στον Τύπο είναι τα απόνερα της πολιτικής κρίσης» είπε αναφερόμενος στην υπόθεση του ΔΟΛ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως «θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει καινούργιος ιδιοκτήτης και ρύθμιση των χρεών. Σας κάλεσα να βρούμε λύση για να σωθούν οι θέσεις εργασίας και αρνηθήκατε. Δημιουργείτε την εντύπωση ότι προτιμάτε να κλείσει το συγκρότημα παρά να βρεθεί νέος ιδιοκτήτης που δεν θα μας τεμαχίζει κάθε μέρα και δεν θα ζητά από τους δανειστές να σκληρύνουν τη στάση τους. Θέλω εκ νέου να σας καλέσω αν έχετε κάποια λύση να την προτείνετε. Εμείς θα είμαστε εδώ».

«Η πραγματική δύναμη των μέσων δεν είναι αυτά που αποκαλύπτουν αλλά αυτά που κρύβουν και τα προηγούμενα χρόνια σας έκαναν συνεχώς πλάτες. Αν είχατε υποστεί την εκστρατεία αποδόμησης που έχει υποστεί αυτή η κυβέρνηση, δεν θα είχατε μείνει σαράντα χρόνια αλλά ούτε σαράντα μέρες στην εξουσία» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Με τη διαπλοκή δεν τέλειωσαμε, τώρα αρχίζουμε! Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη».

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Χτίζετε τη νέα διαπλοκή

Με επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας για «διαπλοκή, οικοδόμηση πελατειακού κράτους και διαπλοκή».

«Αν και νέος αποδειχθήκατε χειρότερος από τους παλιούς», είπε ο κ . Μητσοτάκης και τον κατηγόρησε για «ψεύτικους διχασμούς, θεωρίες συνωμοσίας και δολοφονίες χαρακτήρων».

Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «πέφτει» και υψώνει αναχώματα, το πρώτο, είπε είναι το χτίσιμο του πελατειακού κράτους με αναξιοκρατικές προσλήψεις. Το δεύτερο ανάχωμα, είναι η μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, είπε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε: «Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς είναι το συντομότερο ανέκδοτο. Κατηγορήσατε το παλιό πολιτικό σύστημα συλλήβδην σαν διεφθαρμένο. Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα αλλά εσείς δεν την πολεμήσατε, αλλά προσπαθήσατε να κάνετε συναλλαγή μαζί της.

Εσείς χρησιμοποιήσατε τα «βοθροκάναλα» της διαπλοκής -όπως τα λέει ο κ. Πολάκης. Επιχειρήσατε να χτίσετε τη νέα διαπλοκή που είναι χειρότερη από την παλιά. Τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα και οι παρεμβάσεις στην Τράπεζα Αττικής θα υπενθυμίζουν την προσπάθειά σας. Η επιχείρηση για έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου κατέρρευσε μετά την απόφαση του ΣτΕ. Για σας η δήθεν πάταξη της διαπλοκής είναι πρόσχημα για την συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπό σας».

Είστε η πιο βλαβερή κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μετά την μεταπολίτευση ανέφερε ενώ για το πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής υπογράμμισε που δεν προκύπτουν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπο και έκανε εκτενή αναφορά στην Αυγή.

Απάντηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Σαν να κλέβω εκκλησία όταν συζητάω μαζί σας για θέματα διαπλοκής

«Όταν συζητάω με τον κ. Μητσοτάκη για θέματα διαπλοκής έχω την αίσθηση ότι κλέβω εκκλησία», είπε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Κ.Μητσοτάκη και πρόσθεσε. «Αν νομίζετε ότι θα σας αφήσουμε να μας κουνάτε το δάκτυλο εσείς που χρεοκοπήσατε τη χώρα κάνετε λάθος. Κρατάτε μοχθηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα παρακαλώντας τους δανειστές να κρατήσουν άμυνα. Δεν είναι δημοφιλής θέση και στάση. Θα την πληρώσετε αυτήν την επιλογή.

Δεν ανοίγουμε το θέμα της διαπλοκής επειδή έχουμε εκδικητική διάθεση ή ρεβανσισμό, αλλά γιατί υπάρχει βαθειά απαίτηση από το λαό να βγουν όλα στο φως. Η Δικαιοσύνη θα επιρρίψει ευθύνες όταν κρίνει».

Μητσοτάκης: Ντροπή σας κ. Τσίπρα που πέφτετε τόσο χαμηλά

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πραγματικά δεν περίμενα ότι σε αυτήν εδώ την αίθουσα θα έφτανε η μέρα που ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας θα γίνονταν το «κούφιο μεγάφωνο» του κ. Βαξεβάνη. Ντροπή σας κύριε Τσίπρα! Αναφερθήκατε στα δάνεια του «Κήρυκα». Αποκρύψατε, όμως, το γεγονός, ότι ο «Κήρυκας» ήταν η μόνη Περιφερειακή εφημερίδα η οποία ελέγχθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή. Γιατί άραγε; Γιατί άραγε κ. Τσίπρα; Για απαντήστε εδώ. Γιατί δεν υπήρξε καμία άλλη Περιφερειακή εφημερίδα η οποία να ελέγχθηκε. Και βέβαια αποκρύψατε κ. Τσίπρα το πιο ουσιαστικό. Αποκρύψατε κ. Τσίπρα ότι για το ζήτημα του «Κήρυκα» υπήρξε πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας. Πόρισμα το οποίο λέει κ. Τσίπρα, ότι δεν σημειώθηκε παρέκκλιση στην τότε πιστωτική πολιτική της Τράπεζας, οι κίνδυνοι καλύπτονται με εμπράγματες εγγυήσεις, ενώ οι εισπράξεις των ενοικίων – έστω και μειωμένες – διενεργούνται κανονικά. Δεν γνωρίζετε ότι το δάνειο έχει απόλυτη εξασφάλιση; Δεν γνωρίζετε ότι από όλες τις υποθέσεις που ελέγχθηκαν από την Εξεταστική Επιτροπή ο «Κήρυκας» είναι το μόνο Μέσο του οποίου ο δανεισμός είναι απόλυτα καλυμένος; Δεν τα γνωρίζετε αυτά; Δεν σας ενημέρωσε ο κ. Φάμελος για όλα αυτά;

Ντροπή σας, λοιπόν, κ. Τσίπρα να πέφτετε τόσο χαμηλά σε αυτήν την αίθουσα. Πόσο μάλλον, όταν αποκρύψατε συνειδητά το γεγονός ότι υπάρχουν εξασφαλίσεις οι οποίες υπερκαλύπτουν το ύψος του δανεισμού. Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα κ. Τσίπρα. Και πράγματι πρέπει να είστε πολύ απαγοητευμένος και πολύ προβληματισμένος από την πορεία της χώρας για να φτάνετε στο σημείο να εξαπολύετε τέτοιες προσωπικές επιθέσεις. Πραγματικά λυπάμαι.

Αναφερθήκατε με σκληρή γλώσσα κ. Τσίπρα στο ζήτημα του κ. Ψυχάρη. Είπατε ότι έχει βίλες, κρυφούς λογαριασμούς, ότι στην ουσία είναι ο βασικός υπαίτιος της χρεοκοπίας του Δ.Ο.Λ. και μπορεί να έχετε και δίκιο κ. Τσίπρα. Δεν μου λέτε: Γιατί τον συναντήσατε τόσες φορές μυστικά; Δεν τα ξέρατε τότε; Δεν τα γνωρίζατε τότε; Και δε μου λέτε κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνετε ή όχι ότι ζητήσατε από τον κ. Ψυχάρη την αντικατάσταση του κ. Μητρόπουλου από τον κ. Μουλόπουλο ή όχι; Το πετύχατε δύο χρόνια μετά κ. Τσίπρα και μιλάτε εσείς για διαπλοκή και δεν ντρέπεστε λίγο.

Και κλείνω με ένα ζήτημα στο οποίο αναφερθήκατε σχετικά με τις δημοσκοπήσεις. Αφήσατε ένα υπονοούμενο, ότι επειδή είχαμε μεγάλο τραπεζικό δανεισμό και στενές σχέσεις με εταιρείες δημοσκοπήσεων είχαμε αλλαγές στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων την τελευταία στιγμή που δεν συμβάδιζαν με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Τώρα που δεν έχουμε χρήματα να δώσουμε στις δημοσκοπήσεις γιατί μας δείχνουν 15 μονάδες μπροστά κ. Τσίπρα;

Διαβάστε επίσης:

Κοκορομαχία στη Βουλή για τα δάνεια κομμάτων – ΜΜΕ

 

Σχόλια