Μάστιγα για την Ευρώπη η εξαφάνιση παιδιών – Ένα παιδί εξαφανίζεται κάθε δύο λεπτά

Μάστιγα για την Ευρώπη η εξαφάνιση παιδιών – Ένα παιδί εξαφανίζεται κάθε δύο λεπτά

Συγκλονίζουν τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, δηλαδή ένα παιδί κάθε δυο λεπτά.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού το «Χαμόγελο του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, κατά την παρουσίαση των πανελλαδικών στατιστικών στοιχείων σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε 150 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών μέσα σε ενάμιση χρόνο και συγκεκριμένα 111 αιτήματα το 2014 και 39 ακόμα το πρώτο τετράμηνο του 2015.

Από τις 150 περιπτώσεις ο οργανισμός χειρίστηκε τις 118, εκ των οποίων τα 104 (90%) παιδιά βρέθηκαν. Για 76 παιδιά, αιτία εξαφάνισης αποτέλεσαν οι σχέσεις στην οικογένεια, εκ των οποίων τα 4 ήταν ηλικίας έως 6 ετών, τα 14 από 7 έως 12 και τα 58 από 13 έως 18 χρονών. Επίσης, ως λόγοι εξαφάνισης εμφανίζονται οι σχέσεις με το άλλο φύλο, η χρήση του διαδικτύου, η κακοποίηση, προβλήματα υγείας και άλλα. Από τις συνολικά 150 περιπτώσεις, οι 103 αφορούσαν κορίτσια και οι 47 αγόρια.

Σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη Ευρώπη, στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι ετήσια δηλώνονται 140.000 περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων, δηλαδή 383 περιστατικά την ημέρα, στο δε Βέλγιο ο μη κυβερνητικός οργανισμός Child Focus καθημερινά λαμβάνει τέσσερις νέες δηλώσεις εξαφάνισης.

Σημειώνεται ότι ο όρος «εξαφανισμένα παιδιά» περιλαμβάνει πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων φονικών αρπαγών, φυγών, εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων, απαγωγών και εξαφανίσεων χωρίς προφανή αίτια, που χαρακτηρίζονται ως ανησυχητικές εξαφανίσεις.

Το 50% των καταγγελιών εξαφάνισης στην Ευρωπαϊκή Γραμμή 11600 αφορούσαν σε φυγές εφήβων, το 2-5% ασυνόδευτους ανήλικους και το 36% γονικές αρπαγές.Σχόλια