«Μαύρη Δευτέρα» για το Χρηματιστήριο Αθηνών

«Μαύρη Δευτέρα» για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η μεγαλύτερη πτώση του Γενικού Δείκτη από το 1987 σημειώθηκε τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που επαναλειτούργησε έπειτα από 25 μέρες αργίας. Το πρωί το ΧΑ έφθασε να χάνει 22,88%, έως τις 615, 08 μονάδες. Τελικώς, με τα όσα κομμάτια πουλήθηκαν στις τράπεζες και trading σε καλές μετοχές, το χρηματιστήριο ανέκτησε κάποιες απο τις απώλειες και έκλεισε στις 668,06 μονάδες, με πτώση 16,23%.Οι πωλήσεις με τις τιμές στο limit down -πτώση 30% στις τραπεζικές μετοχές- ήταν περί τα 480-500 εκατομμύρια και τελικά πραγματοποιήθηκαν μόλις 16 εκατ. μετοχές, έτσι Έλληνες και ξένοι επενδυτές έμειναν απούλητοι.
Αναλυτές: Συμπεριφορά «κοπαδιού»xrimatisti2.jpg

Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να περάσουν κάποιες ημέρες, προτού ισορροπήσει ξανά το Χρηματιστήριο, κάνουν αναλυτές. «Υπάρχει συμπεριφορά κοπαδιού. Λίγοι αγοράζουν», δήλωσε στο Reuters διαχειριστής fund που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Οι μετοχές των τραπεζών φαίνεται πως έχουν περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης την Τρίτη, πριν προκύψουν οι προσφορές. Θα πάρει μερικές ημέρες για να ισορροπήσει η αγορά», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα έχουν καλύτερες επιδόσεις, από τη στιγμή που οι προοπτικές τους είναι πιο λαμπρές και είναι λιγότερο εκτεθειμένες στην εγχώρια αγορά», δήλωσε ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Beta Securities.

Οι απώλειες της Δευτέρας προέκυψαν εξαιτίας διάφορων λόγων, σημειώνει το Reuters. Οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα μπορεί για παράδειγμα να «κολλήσουν», αφήνοντας την κυβέρνηση και τις τράπεζες με επικίνδυνη έλλειψη ρευστότητας. Επίσης, οι δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας ρίχνουν το βάρος τους στην αγορά. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2-4% φέτος, επιστρέφοντας στην ύφεση που έπληξε τη χώρα για έξι χρόνια έως το 2014.

«Αρμαγεδδών» στις τράπεζες

xrimatisti3.jpg

Στα 0,84 ευρώ έκλεισε η Εθνική με πτώση 30% και μόλις 3,7 εκατ. τεμάχια εκτελεσμένα και 26 εκατ. ανεκτέλεστα. Πτώση 29,86% για την Eurobank στα 0,101 ευρώ με 5,4 εκατ. τεμάχια και 229 εκατ. ανεκτέλεστα.

Με πτώση 29,81% η Alpha Bank στα 0,226 με 4,8 εκατ. τεμάχια και 135 εκατ. ανεκτέλεστα.

Βουτιά 30% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,28 ευρώ με 2,27 εκατ. τεμάχια και 84 εκατ. τεμάχια.

Με πτώση 0,49% η Αεροπορία Αιγαίου στα 6,15 ευρώ ύστερα από βουτιά 29%. Με 11,59% ο ΟΤΕ στα 7,25 ευρώ. Πτώση 11,59% ο ΟΠΑΠ στα 6,5 ευρώ.

Μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο, το γεγονεός ότι εμφανίζονται ορισμένοι «παράτολμοι» αγοραστές σε μη τραπεζικές μετοχές.

Στα 67,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συναλλαγές.

Οι περιορισμοί για τους Έλληνες επενδυτές

xrimatisti1.jpg

Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Ελληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.

Οι Ελληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα, για να αγοράσουν μετοχές.

Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:

– Τα εμβάσματα από το εξωτερικό

– τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές

– τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους

– τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων, αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων

– τα κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin)

– τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, κ.α.

– τα κεφάλαια από πιστώσεις, προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου, κ.α.)

 

 Σχόλια