Μαύρη…πρωτιά για την Ελλάδα στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Μαύρη…πρωτιά για την Ελλάδα στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα… με τα μικρόβια να κάνουν «πάρτι» στα νοσοκομεία.

Η χώρας μας είναι η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις όσο και στην κατανάλωση αντιβιοτικών με τρία είδη μικροβίων να ευθύνονται για την κατάσταση που μας έχει βάλει στο στόχαστρο άλλων επιστημονικών κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα, τα πολυανθεκτικά μικρόβια- Klebsiella, Acinetobacter και Pseudomonas- προκαλούν 250.000 λοιμώξεις ετησίως σε νοσηλευόμενους, εκ των οποίων οι 5.000 είναι πολύ σοβαρές. Χίλιοι περίπου εξ αυτών τελικά θα καταλήξουν!

Την ίδια ώρα, με μια απόφαση-σταθμό για το ελληνικό σύστημα υγείας από το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, καταλογίζεται για πρώτη φορά ευθύνη σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής επειδή δεν μερίμνησε, ως όφειλε, ώστε ασθενής να μην εμφανίσει ενδονοσοκομειακή λοίμωξη η οποία αποδείχτηκε μοιραία για τη ζωή του.

Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης έπεσε στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός, στη ΜΕΘ του οποίου κατέληξε 48χρονος που είχε εισαχθεί τον Ιούνιο του 2005 για «αποσυμπίεση νεύρου» στη νευροχειρουργική κλινική. Η επέμβαση στην οποία επιβλήθηκε ήταν επιτυχής και στη συνέχεια ο ασθενής μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για προληπτικούς λόγους. Ενώ τις πρώτες τέσσερις ημέρες μετά την εγχείρηση η κατάστασή του βελτιωνόταν, την πέμπτη ημέρα η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία. Ο ασθενής διασωληνώθηκε αλλά παρουσίασε υψηλό πυρετό και μέσα σε 3 ώρες κατέληξε από ανακοπή. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε μηνιγγίτιδα.

Γιατροί που κατέθεσαν ως μάρτυρες στο δικαστήριο έκαναν λόγο για λάθη κατά τους χειρουργικούς χειρισμούς, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο 48χρονος κατέληξε λόγω μικροβίου που προσέβαλε τον οργανισμό του «από τον περιβάλλοντα χώρο χειρουργείων και εργαλείων». Και όχι μόνο αυτό αλλά δεν του χορηγήθηκαν και εγκαίρως τα σωστά αντιβιοτικά…

Έτσι, το δικαστήριο επιδίκασε στην σύζυγο, τα δύο παιδιά, την μητέρα και τον αδελφό του, συνολική αποζημίωση ύψους 600.000 ευρώ για ψυχική οδύνη. Και άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου.Σχόλια