Μαξίμου: Διαμορφώνεται έδαφος για ευρεία πλειοψηφία για τον νέο εκλογικό νόμο

Μαξίμου: Διαμορφώνεται έδαφος για ευρεία πλειοψηφία για τον νέο εκλογικό νόμο

Ότι διαμορφώνεται έδαφος για ευρεία πλειοψηφία αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, μετά τις πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι συνομιλίες που γίνονται μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών είναι ειλικρινείς, και παρά τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από τις συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής, παρατηρούνται και συγκλίσεις.

«Πάνω σε αυτή τη βάση και από τη στιγμή που θα αποκρυσταλλωθεί και θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης, διαμορφώνεται ένα έδαφος ώστε να υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ακόμη, οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι συγκλίσεις που έχουν παρατηρηθεί ήδη αφορούν ιδιαίτερα στο θέμα της κατάργησης, ή μιας σημαντικής μείωσης, του μπόνους εδρών, και στη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.

Σε ό,τι αφορά στις σχετικές επαφές του πρωθυπουργού, η συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η τελευταία για σήμερα.

Αντικείμενο των επαφών αυτών είναι, εκτός από τον εκλογικό νόμο, και η συνταγματική αναθεώρηση, ενώ αύριο ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει ον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την ολοκλήρωση, αύριο, αυτού του κύκλου διερευνητικών συνομιλιών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η κυβέρνηση θα κάνει συνολική εκτίμηση ως προς τη δυναμική της πρότασης για απλή αναλογική, και εν συνεχεία η Κεντρική Επιτροπή (που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο) θα εισηγηθεί την πρόταση του κόμματος προς τα υπόλοιπα κόμματα.

 

 Σχόλια