Μαξίμου: Φοβικές λογικές & επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν θέση στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού

Μαξίμου: Φοβικές λογικές & επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν θέση στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού

«Φοβικές λογικές αλλά και επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν θέση στην προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με το Κυπριακό, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «δεν νοείται λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη».

«Στις δικοινοτικές συνομιλίες συντελείται σημαντική πρόοδος παρά τις κρίσιμες διαφορές», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι η Διάσκεψη της Γενεύης αποτελεί κρίσιμο βήμα στην εθνική προσπάθεια για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να προστατεύσει και να αξιοποιήσει τη σημαντική δυναμική που έχει δημιουργηθεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Οι πηγές του Μαξίμου αποτιμούν θετικά την ανταλλαγή χαρτών για πρώτη φορά από το 1974 και προσθέτουν ότι σημαντική πρόοδο αποτελεί και το γεγονός «ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό εισέρχονται σε νέα φάση και πλέον μπαίνουν στο τραπέζι τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας».

«Εξαιρετικά σημαντικό βήμα αποτελεί το ότι στο πλαίσιο αυτό εκκινούν από τις 18 Ιανουαρίου ουσιαστικές συνομιλίες σε διπλωματικό – τεχνικό επίπεδο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις», συμπληρώνουν.

«Σε σταθερό συντονισμό και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε και να καταθέτουμε προτάσεις βασισμένες στις αρχές που έχουμε διακηρύξει ως προς τον τομέα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στον οποίο και εμπλεκόμαστε», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε να επιδιώκουμε σταθερά την εξεύρεση κοινού εδάφους στο πλαίσιο των συνομιλιών, προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της η Διάσκεψη της Γενεύης με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού».

Διαβάστε επίσης: Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: Η Τουρκία θα είναι στην Κύπρο για πάνταΣχόλια