Μαξίμου: ΝΔ & ΠΑΣΟΚ ελπίζουν να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων

Μαξίμου: ΝΔ & ΠΑΣΟΚ ελπίζουν να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων

Με ένα non paper η κυβέρνηση εξαπολύει επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με την επισήμανση «Ποιος μιλάει για το Ασφαλιστικό…», κατηγορώντας τα δύο πρώην κυβερνητικά κόμματα τόσο για την κατάσταση που έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και για το ότι «πασχίζουν» να προβάλλουν τους εαυτούς τους ως όψιμους υπερασπιστές της κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, συνεχίζοντας έτσι το μπαράζ εκατέρωθεν βολών, οι τεράστιες ανισότητες του ασφαλιστικού και η λεηλασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, που συνετέλεσαν στο να καταστεί το σύστημα μη βιώσιμο, έχουν την υπογραφή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «ρητά και ξεκάθαρα».

«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% που αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2014, από την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε συνεννόηση με την Τρόικα, δημιούργησε σοβαρότατο πρόβλημα χρηματοδότησης των Ασφαλιστικών Ταμείων», αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα.

Επιπλέον, αναφερόμενοι σε εκείνη την απόφαση, από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι: «Οι ίδιοι που σήμερα περιφέρουν στις τηλεοράσεις την υποτιθέμενη αγωνία τους για τις συντάξεις, έλεγαν τότε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα προκαλέσει αναπτυξιακή έκρηξη και θεαματική αύξηση της απασχόλησης. Επρόκειτο φυσικά για ωμό ψέμα. Η μόνη πραγματική επίπτωση της μείωσης των εισφορών ήταν η δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων».

Έκτοτε, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, κάποιοι από τους θεσμούς έχουν δηλώσει τουλάχιστον ότι η πολιτική που επέβαλλαν στην Ελλάδα υπήρξε αποτυχημένη και καταστροφική. «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που υλοποίησαν αυτήν την πολιτική, αρνούνται να κάνουν κάτι ανάλογο», αναφέρουν.

Μάλιστα, σχολιάζουν ότι «τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δυσκολεύονται σήμερα να κρύψουν την οργή τους για την συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων σε μια λογική αύξηση των εισφορών, ώστε να αποφευχθούν νέες οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις».

Προχωρούν, δε, ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως τα δύο αυτά κόμματα της αντιπολίτευσης εύχονται η κυβέρνηση να εξωθηθεί σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων: «Για να πούμε με απλά λόγια αυτό που συμβαίνει στην πράξη: Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ελπίζουν να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων, ώστε να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση κοινωνικής δυσαρέσκειας που θα δημιουργηθεί. Αυτό φάνηκε άλλωστε, από την στάση των κομμάτων αυτών στην πρόσφατη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών».

«Πρόκειται για έναν ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό πολιτικό τακτικισμό, που αδιαφορεί για τις επιπτώσεις σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Αυτό, άλλωστε, εξηγεί την ελάχιστα εποικοδομητική στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό», αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.

Επαναλαμβάνουν δε πως η μεταρρύθμιση που προωθείται με το νομοσχέδιο αυτό είναι η πρώτη που διαμορφώνεται με κυβερνητική πρωτοβουλία και μέσα από δημόσιο διάλογο και όχι με mail από τους δανειστές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αρνούνται να συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο για το ασφαλιστικό: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν κάθε δικαίωμα να απέχουν από τον διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να αυτοεγκλωβίζονται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Όσο όμως και αν πασχίζουν, δεν μπορούν να ματαιώσουν τον διάλογο αυτόν, που έχει ήδη ξεκινήσει με την κοινωνία και προχωράει με παραγωγικό τρόπο. Η σημερινή βελτιωτική παρέμβαση στο ζήτημα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζόμενων με μπλοκάκι, το αποδεικνύει».

Κλείνοντας αναφέρουν ότι με βάση τη συναίνεση η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους Θεσμούς. «Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εύχονται να χαθεί η μάχη αυτή, είναι καλύτερα να βγουν να το δηλώσουν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές», συμπληρώνουν.Σχόλια