Μαξίμου: Θέλουμε ενιαία συμφωνία και όχι σε «φάσεις»

Μαξίμου: Θέλουμε ενιαία συμφωνία και όχι σε «φάσεις»

Ότι η κυβέρνηση επιθυμεί «ενιαία συμφωνία» και όχι συμφωνία «δύο φάσεων» διευκρινίζει το Μέγαρο Μαξίμου, επικαλούμενο την ομιλία του πρωθυπουργό τόσο στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, όσο και στο συνέδριο του Economist.

Αναλυτικότερα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».

Τονίζουν δε, ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δε διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή σε τρεις φάσεις, προκειμένου να πάρει χρηματοδοτική ανάσα, καθώς «αυτή είναι η λογική που εφήρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία».

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες παραπέμπουν στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση στο συνέδριο του Economist:

«Αυτή η συμφωνία προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:

** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

** Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.

** Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».

Τα παραπάνω έρχονται ως απάντηση στα δημοσιεύματα που ανέφεραν σήμερα μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι κύκλοι της κυβέρνησης σημείωσαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε στο Προεδρείο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «Αυτό που επιδιώκουμε είναι συμφωνία σε δυο φάσεις. Η πρώτη φάση, τώρα, θα λύνει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας. Και μόλις κλείσει αυτή η συμφωνία, θα ξεκινήσει η συζήτηση, από τώρα μέχρι το φθινόπωρο, να μπουν μέσα το χρέος και τα θέματα αγκάθια».Σχόλια