«Μαζεύει» τώρα το υπ. Οικονομικών τα περί φόρου στις αναλήψεις από ΑΤΜ & τραπεζικά γκισέ

«Μαζεύει» τώρα το υπ. Οικονομικών τα περί φόρου στις αναλήψεις από ΑΤΜ & τραπεζικά γκισέ

Μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω με γραπτή ανακοίνωσή του, τα όσα δήλωσε νωρίτερα ο Γιάνης Βαρουφάκης, για επιβολή μικρού τέλους στην ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ αλλά και από τα τραπεζικά γκισέ, προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους φορολογούμενους να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους με κάρτες.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας με δημοσιογράφους λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι, αποκάλυψε ότι εξετάζεται η φορολόγηση -με ένα μικρό ποσοστό- των αναλήψεων από τα ATM και τα τραπεζικά γκισέ, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού αλλά και για ένα αντικίνητρο στη χρήση μετρητών.

Ωστόσο, δύο ώρες αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω την πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών, παρουσιάζοντάς την μάλιστα ως αίτημα του δανειστών, και σημειώνοντας ότι οι αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς ήταν αυτές που οδήγησαν στην απόσυρσή της.

Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.

Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση».Σχόλια