Με 153 «ΝΑΙ» βουλευτών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «κλείδωσε» ασφαλιστικό – φορολογικό

Με 153 «ΝΑΙ» βουλευτών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «κλείδωσε» ασφαλιστικό – φορολογικό

Με 153 ψήφους βουλευτών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκαν ασφαλιστικό και φορολογικό ενώ κατά ψήφισαν 143 βουλευτές και 4 ήταν απόντες μεταξύ των οποίων και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν επί της αρχής και επί άρθρων του νομοσχεδίου η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι, συμμετείχαν 296 βουλευτές.

Υπέρ ψήφισαν οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ καταψήφισαν 143 βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπογραμμίζεται ότι στην ψηφοφορία για το άρθρο 38 του νομοσχεδίου, με το οποίο παρατείνεται για ακόμη τρεις μήνες η διάρκεια του αγγελιόσημου, η ΝΔ ψήφισε παρών.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν από τη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κώστας Βλάσσης, από το ΠΑΣΟΚ η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά και από τηνΧρυσή Αυγή ο Νίκος Μίχος. Οι βουλευτές έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν, αλλά η ψήφος τους δεν προσμετράται

  

Υπερψηφίστηκε το ασφαλιστικό 

  

Απούσα η Ντόρα Μπακογιάννη, Φώφη Γεννηματά απούσα, Βλάσης Κωνσταντίνος απών, Μίχος Νικόλαος απών.

00:08

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για το ασφαλιστικό – φορολογικό

Αρχισε η ψηφοφορία κατακεραυνώνοντας το νομοθέτημα.

23:53

Κατρούγκαλος: Πάντα ήμουν με τη μεριά των αδυνάμων. Πρέπει να έχουμε πολιτικούς που προέρχονται από τον επαγγελματικό χώρο και να μην είναι μόνο γόνοι πολιτικών δυναστειών.

23:45

Κατρούγκαλος: Φυσικά και δεν είμαστε ικανοποιημένοι με 484 βασική σύνταξη αλλά αυτό μπορούμε να δώσουμε σε αυτή τη συγκυρία της φτωχοποίησης. Και υπάρχουν ευθύνες για αυτό του παλαιοκομματικού πολιτικού συστήματος που μας έφτασε στην κρίση.

23:42

Κατρούγκαλος: Άκουσα πράγματα που από μαι απλή ανάγνωση του νομοσχεδίου αποδεικνύεται ότι δεν είναι έτσι, όπως το ότι μειώνουμε τις αναπηρικές συντάξεις. Άκουσα ότι δεν καταθέσαμε αναλογιστικές μελέτες ενώ τις έχουμε καταθέσει. Άκουσα για τον θάνατο του μικρού μπακάλικου και καφενείου

23:39

Στο βήμα ο Γ. Κατρούγκαλος τώρα.

23:36

 Παππάς: Επίσης για πρώτη φορά μπαίνει barcode σε εφημερίδες και περιοδικά και υποχρεούνται όλοι να προσκομίσουν στοιχεία για το κόστος των προσφορών.

23:35

 Παππάς: Η διαδικασία της διαβούλευσης έχει ολοκληρωθεί. Πάρα πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει έαν νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Το τίμημα της κάθε άδειας θα μπορεί να καταβληθεί σε τρεις δόσεις.

23:34

 Παππάς: Η ΝΔ ισχυρίστηκε ότι καταργούμε το ολοήμερο σχολείο. Το αντίθετο ισχύει το γενικεύουμε, το επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία.

23:33

 Παππάς:  Η δημοκρατία είναι μεγαλόκαρδη, ανοικτή και δεν πρέπει να αφήνει τις νέες γενιές να δηλτηριάζονται από το δηλητήριο του φασισμου.

23:32

Ο Νίκος Παππάς τώρα στο βήμα της Βουλής

23:28

Μιχαλολιάκος: Τι άλλο θέλετε για να καταλάβετε ότι το μνημόνιο είναι ταφόπλακα; Από την άλλη εσείς του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα καταγγέλλετε. Νομίζετε ότι είστε ακόμα στην αντιπολίτευση; Λύση μέσα σε αυτό μνημονιακό σύστημα δεν υπάρχει.

23:22

Μιχαλολιάκος: Αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί και το τέλος του κοινωνικού κράτος. Ο Μεταξάς έκανε το 8ωρο, τις άδειες, τις αργίες.

23:22

Μιχαλολιάκος: Αν ζούσε σήμερα ο Παλαμάς θα τον λέγατε φασίστα.

23:20

Μιχαλολιάκος: Εμείς θέλουμε τη διαγραφή του χρέους. Αλλά αυτοί μιλούν για επιμήκυνση. Τα χρέη του 21 τα ξεχρέωσαν το ’70. Αυτό είναι ένα παράδειγμα.

23:18

Μιχαλολιάκος: Είναι γεγονός ότι όπως και ο κ. Κεγκέρογλου γίνεστε όλο και περισσότερο ΠΑΣΟΚ

23:17

Μιχαλολιάκος: Επιτέλους στο πελατειακό κράτος δεν είναι αθώα η αριστερά.

23:16

Μιχαλολιάκος: Η όλη η πολτιική του κόμματος του κ. Μητσοτάκη δεν θεωρεί αχρείαστα αυτά τα μέτρα

23:16

Μιχαλολιάκος: Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση αλλά για τέταρτο μνημόνιο και όπως σε όλα τα μνημόνια η Χρυσή Αυγή θα ψηφίσει όχι.

23:07

Στο βήμα τώρα ο Ν. Μιχαλολιάκος

  

Τσίπρας: Φέρνουμε ασφαλιστικό χωρίς ούτε ένα ευρώ μείωση στις κύριες συντάξεις

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το σημερινό ποσοστό αναπλήρωσης είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, προκαλώντας αντιδράσεις από τους βουλευτές της ΝΔ ενώ έκλεισε λέγοντας τα εξής:

«Αν κάποιος αποδείξει τεκμηριωμένα ότι μπορούσε να φέρει καλύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τους συνταξιούχους, για τους χαμηλόμισθους, να έρθει να το αποδείξει. Εδώ είμαστε.

Όταν είσαι υποχρεωμένος, πρέπει να επιλέξεις που θα βάλεις τα βάρη. Εμείς δεν τα βάλαμε σε αυτούς που έχουν υποστεί 12 οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.

Όταν ζήτησα συναίνεση πολλοί μου είπαν ότι θέλω να τετραγωνίσω τον κύκλο. Σήμερα φέρνουμε μια μεταρρύθμιση χωρίς μείωση ούτε ένα ευρώ στις κύριες συντάξεις και χωρίς μειώσεις στην συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών.

Το 1% πάνω από τον στόχο στο πρωτογενές πλεόνασμα, σημαίνει ότι αυτό το 1,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί, θα το δώσουμε στην κοινωνική πολιτική και όχι για να κάνουμε πελατειακή στρατηγική«.

 

Τα δύο ερωτήματα για το χρέος

«Δεν έχει νόημα να πυροβολούμε τους πολίτες με νούμερα. Η χώρα έχει μια δυνατότητα να βγει από την κρίση κι αυτή είναι να φύγει από αυτό το φαύλο δημοσιονομικό κύκλο, να αρχίσει να παράγει κι αυτό προϋποθέτει μια λύση θετική για το ζήτημα του χρέους.

Κύριε Μητσοτάκη μην αυτοδιαψεύδεστε. Λέτε ότι πήρατε το 2012 μια υπόσχεση.

Πρώτο ερώτημα: Γιατί δεν τα καταφέρατε; Γιατί μείναμε στην υπόσχεση, της υπόσχεσης ω υπόσχεση;

Δεύτερο ερώτημα: Αφού θα αξιοποιούσατε αυτή την υπόσχεση, γιατί έβγαινε ο κύριος Σαμαράς και έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο; Άρα ακύρωνε αυτή την υπόσχεση, γι’ αυτό έμεινε υπόσχεση.

Σας έδωσα μια ευκαιρία κύριε Μητσοτάκη να αποφύγετε τις ακραίες θέσεις και γι’ αυτό σας κάλεσα να συζητήσουμε. Εσείς επιμένετε σε μια μίζερη αντιπολίτευση. Δεν αξίζει να μετατρέψετε την παράταξή σας σε κόμμα διαμαρτυρίας» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 Τσίπρας: Ούτε ο Χουντίνι

«Κύριε Μητσοτάκη έχει αξία να συζητάμε, αλλά όταν κάποιος λέει στον ελληνικό λαό ότι μια κυβέρνηση έφερε τίοσα μέτρα αλλά φταίει μια κυβέρνηση λίγων μηνών που διαπραγματεύτηκε… Κύριε Μητσοτάκη ούτε ο Χουντίνι δε θα μπορούσε να τα κάνει αυτά, ο ταχυδακτυλουργός. Στερείστε αξιοπιστίας με αυτά τα επιχειρήματα και θα δώσω πραγματικές απαντήσεις.

Εφαρμόσατε μια πολιτική με μέτρα 63 δισ. ευρώ, μέτρα που ψηφίζατε κι εσείς. Πράγματι, σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση κάναμε έναν συμβιβασμό, μια συμφωνία με προοπτική εξόδου από την κρίση. Έχουμε μέτρα 5,4 δισ. μέτρα για την επόμενη τριετία και όχι 12 όπως λέτε και εύχεστε να έχουμε. Μάλιστα εύχεστε και προληπτικά μέτρα.
Το πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε εμείς ήταν 1% πάνω από το στόχο. Αφήσατε το 2014 με έλλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε την υποχρέωση όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% αλλά και αυτά που δεν καταφέρατε» είπε ο πρωθυπουργός.

23:00

Τσίπρας: κ. Μητσοτάκη μην αυτοδιαψεύδετε τον εαυτό σας. Είπα πριν ότι αύριο για πρώτη φορά μπαίνει στη συζήτηση για το χρέος και εσείς είπατε ότι πη΄ρατε μια υπο΄σχεση. Και εγώ ρωτώ αφού την πήρατε γιατί έμεινε υπόσχεση και αφού την είχατε γιατί έβγαινε ο κ. Σαμαράς και έλεγε δαιρκώς ότι το χρέος ήταν βιώσιμο άρα ακυρωνε την υπο΄σχεση που λέτε ότι είχατε λάβει;

22:57

Τσίπρας:  Μειώσατε κατά 1/4 το ΑΕΠ της χώρας, Μιλάτε για τα μέτρα που παίρνουμε εμείς. Πράγματι σε μια δύσκολη συγκρυρία κάναμε ένα συμβιβασμό και κάναμε μια συμφωνία.

22:55

Τσίπρας: Κ. Μητοστάκη ου΄τε ο Χουντίνι ο μάγος να ήσασταν δεν θα μπορούσατε να κάνετε τέτοιες ταχυδακτυλουργίες και στερείστε αξιοπιστίας.

22:53

Μητσοτάκης: Η υπόσχεση για τη μείωση του χρέους υπάρχει από τον Νοέμβριο του 2012 και εσείς έρχεστε και την αγοράζετε με μέτρα 8 δισ.

22:52

Μητσοτάκης: Εσείς χρειάζεστε μέτρα 12 δισ. για πλεόνασμα μικρότερο απ’ το δικό μας , όταν εμείς έπρεπε να πάρουμε μέτρα 1 δισ. για μεγαλύτερο πλεόνασμα.

22:51

Μητσοτάκης: Να σας αποσαφηνίσω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε ήταν μειώνοντας τους φορολογικουέ συντελεστές και σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτή είναι η διαφορά μας.

22:49

Μητσοτάκης: Γιατί έχετε καταφέρει να βάλετε απέναντί σας το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών αν πράγματι ισχύουν αυτά που λέτε;

22:49

Μητσοτάκης: Αποφασίστε κ. Τσίπρα πότε λέτε την αλήθεια.

22:47

Μητσοτάκης: Λαθοροχειρία είναι να υπερασπι΄ζεστε το όχι και μετά να κάνετε στροφή υπέρ του ναι. Λαθροχειρία είνια να υποσχεστε αφορολόγητο 12.000 ευρώ όταν παραλαμβάνετε 9.500 και μετά να φέρνετε κάτω από 9.000

22:44

Ξανά στο βήμα ο κ. Μητσοτάκης.

22:44

Τσίπρας: Έχουμε μπροστά μας μια σημαντική ευκαιρία τόσο για τη χώρα όσο και την Ευρώπη να επιδείξει τη αναγκαία τόλμη και να κλείσει μια πληγή. Χρειάζεται τόλμη και γενναιότητα σαν αυτή που επιδεικνύει σήμερα η πλειοψηφία της εθνικής μας αντιπροσωπείας. Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο. Περνάμε τον δύσκολο κάβο, βγαίνουμε επιτέλους σε ήρεμα νερά. Έρχονται καλύτερες μέρες και τις αξίζει και ο τόπος και  ο λαός μας.

22:40

Τσίπρας: Θα ήθελα σήμερα με προσοχή, χωρίς τυμπανοκρουσίες, να πούμε ότι αύριο είναι μαι πολύ σημαντική μέρα. Μετά από έξι χρόνια αύριο το Eurogroup θα συνεδριάσει με ημερήσια ατζέντα και την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό που τόσοα χρονια ήταν υπόσχεση αύριο μπαίνει και επισήμως στην ατζέντα. Να μας λέγατε κ. Μητσοτάκη και την πρότασή σας αντί να κρατάτε αυτή τη μίζερη θέση.

22:36

Τσίπρας: Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για πολλά αλλά όχι ότι εμείς τα προκαλέσαμε αυτά, ούτε για το σύστημα διαπλοκής ούτε για ανειλικρίνεια των προθέσεων για μια καλύτερη συμφωνία. Η επόμενη μέρα θέλει σταθερότητα, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

22:34

Τσίπρας: Εάν η λύση είναι οι απολύσεις και αυτό συνιστά στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά και αναφέρομαι σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική για απολύσεις. Ας αφήσουμε στην άκρη τις εμμονές και ας δούμε τις πραγματικές προκλήσεις και προτάσεις που έχουμε για την επόμενη μέρα. Παραλάβαμε ένα κράτος που ήταν δημιούργημα των δικών σας κυβερνήσεων κ. Μητσοτάκη.

22:32

Τσίπρας: Αυτό που έχει σημασία είναι το σταθερό φορολογικό σύστημα και γι’ αυτό προτείνουμε σταθερό συντελεστή για όσους επενδύσουν πάνω από 20 εκατ. για 12 χρόνια.

22:31

Τσίπρας:  Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία επιστρέφει στην Ελλάδα η ευρωπαική τράπεζα ανάπτυξης.

22:28

Τσίπρας: Είναι η πρώτη φορά για πέντε χρόνια που δεν μειώθηκαν ονομαστικά οι μισθοί.

22:28

Τσίπρας: Προτεραιότητά μας είναι η Ελλάδα να περάσει από την περίοδο της ακραίας ύφεσης στην περίοδο της ανάκαμψης και ανάπτυξης, με κοινωνικό πρόσημο, στήριξη της ανταγωνιστικότητας και προστασία της εργασίας και κοινωνικών κεκτημένων και αύξηση των μισθών με την πρώτη ευκαιρία.

22:26

Τσίπρας: Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι σύντομα, ελπιζω, θα καταλάβουν ότι έχουν λάθος. Προς το παρόν αναλώνονται στην κινδυνολογία και καταστροφολογία.

22:25

Τσίπρας: Κατάντησε να είναι τεκμήριο να έχεις πάνω από δύο παιδιά και με την πρότασή μας οι πολύτεκνοι θα πηλρώνουν χαμηλότερο φόρο. Απέναντι σε αυτή την προπαγάνδα και στρέβλωση των τελευταίων ημερών αναγκάζομαι να μιλήσω και με νούμερα.

Τσίπρας: Εννέα στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες θα αποδίδουν πλέον λιγότερο φόρο, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί μια αδικία αφού είναι τεκμήριο να έχεις πάνω από 2 παιδιά στον τόπο μας.

22:23

Τσίπρας: Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η σπέκουλα με τις εισφορές.

22:20

Τσίπρας: Πολύς λόγος έγινε για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπάρχει κάποια αύξηση αλλά για το 10% για τους άλλους μειώνονται οι εισφορές έως και κατά 150 ευρώ τον μήνα.

22:19

Τσίπρας: Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης μέσα σε πραγματικά δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες. Βεβαίως η λυ΄ση προοπτικής είναι να παράξουμε πλούτο και να ξανακερδίσουμε το ΑΕΠ που εσείς χάσατε τα περασμένα χρόνια.

22:17

Τσίπρας: Φέρνουμε μια πραγματικά αναγκαία μεταρρύθμιση μεταθέτοντας το βάρος σε αυτούς που πραγματικά μπορούν να το σηκώσουν.

22:16

Τσίπρας: Προχωράμε στην επαναφορά του ασφαλιστικού συστήματος στις ράγες της βιωσιμότητας. Για πάνω από το 90% δεν μειώνεται η σύνταξη.

22:14

Τσίπρας: Είναι δεδομένο ότι το ασφαλιστικό σύστημα χρειαζόταν μια βαθιά τομή γιατί είναι άδικο, δαιδαλώδες και δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Δύσκολο να επιζήσει χωρίς μια βαθιά μεταρρύθμιση. Η λογική σας ήταν οριζόντιες περικοπές και το αποτέλεσμα η φτωχοποίηση.

22:13

Τσίπρας:  Από όσο θυμάμαι ο πρώην πρωθυπουργός μιλούσε μόνο για χρέος βιώσιμο που δεν χρειάζεται ελάφρυνση, παρά μόνο πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Και μην ξεχνάτε την πέμπτη αξιολόγηση που δεν έγινε ποτέ.

22:11

Τσίπρας: Η κυβέρνησή μας ανέλαβε καθήκοντα σέ ενα ναρκοθετημένο και υπονομευμένο πεδίο γιατί έπρεπε να ανατρέψει πρώτα απ’ όλα τις δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ.

22:10

Τσίπρας: Από 7,5% η ανεργία το 2009 εκτοξεύτηκε σχεδόν στο 28% και τολμούν να λένε ότι ξώκειλε η οικονομία. Αναρωτιέμαι σε ποια χώρα ζούσατε; Σαν να έχετε ήδη ξεχάσει τις εγκληματικές σας επιλογές. Αλλά ο λαός θυμάται.

22:09

Τσίπρας: Αυτοί που μας κατηγορούν για φοροκαταιγίδες κτλ ψήφιζαν και με τα δύο χέρια μέτρα ύψους 53 δισ. ευρώ. Το 2014 μόνο, τη χρόνια του success story του κ. Σαμαρά ήταν ύψους 10 δισ. ευρώ.

22:08

Τσίπρας: Η αγωνία σας είναι ότι εμείς δεν θα μειώσουμε τις κύριες συντάξεις.

22:07

Τσίπρας:  Επιταχύναμε και διευρύναμε τα προγράμματα για την απασχόληση, αφήσαμε επιτέλους τη δικαιοσύνη να αναπνέυσειι, αποφασίσαμε να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίπ παρά το πολιτικό κόστος, ξεκολλήσαμε τα μεγάλα έργα και σήμερα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τηρούμε μια βασική δέσμευση να το μεταρρυθμίσουμε χωρίς να μειώσουμε τις συντάξεις.

22:05

Τσίπρας: Έχουμε ήδη καταφέρει να προστατεύσουμε αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία παρά την αρχική θέση των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, που στο τέλος είχατε αποδεχθεί .

22:04

Τσίπρας: Ποια κυβέρνηση δική σας θα τολμούσε να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Εμείς όμως το κάναμε, παραδεχόμενοι σοτν ελληνικό λαό ότι δεν καταφέραμε ό,τι είχαμε υποσχεθεί, ότ είναι δύσκολη αλλά θα προστατεύσουμε εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που επί μια πενταετία σήκωδαν μόνοι τους το βάρος. Τους μικρούς επιχειρηματίες, τους νέους επιστήμονες, τους συνταξιούχους, τους άνεργους.

22:02

Τσίπρας: Σήμερα μάλιστα μιλήσατε για αχρείαστες εκλογές. Προφανώς για εσάς είναι αχρείαστο γιατί έχετε συνηθίσει στο ψέμα και τη διαπλοκή.

22:01

Τσίπρας: Ατόπημα κ. Μητσοτάκη να μιλάτε για ιστορικό ατύχημα, το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έχει επιλέξει με τρεις εκλογές. Ξεχνάτε ότι έγιναν εκλογές τον Σεπτέμβρη, μετά τη συμφωνία.

21:59

Τσίπρας: Τελικά πρέπει να αποφασίσετε. Δεν μπορείτε τη μία να λέτε ότι οδηγούμε τη χώρα εκτός ευρώ και την άλλη ότι υπογράφουμε τα πάντα, όσα λένε οι δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την Eurostat λέγοντας ότι έδωσε 1% πάνω πλεόνασμα από τον στόχο.

Θέλετε να ξεχάσουμε, πρόσθεσε ότι επι δεκαετίες τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία λεηλατήθηκαν. Και το ασφαλιστικό ξώκειλε επειδή είπαμε εμείς οτι θα διαπραγματευθούμε σκληρά; αναρωτήθηκε. Χαρακτήρισε μύθο όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση.

21:58

Τσίπρας:  Εσείς ο ιδεολόγος μας κατηγορείτε για οπορτουνισμό και ζητάτε εκλογές αλλά με αυτήν την πρόταση ο καθένας μας μπορεί να καταλάβει γιατί τις ζητάτε. Μόνο ως ανέκδοτο βλέπω τις δηλώσεις Γεωργιάδη για άλλη συμφωνία που θα διαπραγματευτείτε. Μάλλον έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι πσας που έχουν διώξεις, καναλάρχες και κάποιοι που βλέπουν να καταστρέφουν το σύστημα διαπλοκής.

21:56

Τσίπρας: Μας είπατε ότι η εναλλακτική που έχετε είναι η περικοπή των επκουρικών συντάξεων ουσιαστικά και αναρωτιέμαι αν αυτό που προετείνετε έχετε το σθένος και τη γενναιότητα να το πείτε ευθέως, Γιατί αν κατάλαβα καλά εννοείτε περικοπές δαπανών. Δεν φαντάζομαι ότι εννοείτε ανελαστικές δαπάνες αλλά μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και απολύσεις . Αυτό εννοείτε αλλά δεν τολμάτε να το πείτε.

21:54

Τσίπρας: Θέλετε να ξεχάσουμε όλοι ότι επί δεκαετίες τα ασφαλσιτικά ταμεία λεληατηθηκαν από τα δοημέμενα ομόλογα, το χρηματιστήριο, το PSI, την κακοδιαχείριση, τις σπατάλες και εσείς πλάθετε ένα μύθο ότι καταστράφηκε το ασφαλιστικό αυτό τον ενάμιση χρόνο.

 

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έχει πρόταση. Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα του 4% έγινε κόμμα εξουσίας είχατε μια βασική κριτική ότι δεν μπορούμε να γίνουμε κόμμα διακυβέρνησης γιατί είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Με την ομιλία σας κύριε Μητσοτάκη κινδυνεύετε να κάνετε το κόμμα σας, κόμμα διαμαρτυρίας, είπε ο κ. Τσίπρας και χειροκροτήθηκε.

 

Ήταν είπε λανθασμένο το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να οδηγήσει την χώρα έξω από το ευρώ. Η στρατηγική τους ήταν από την μια ότι οδηγούμε στα βράχια την χώρα και από την άλλη να μας επισημαίνουν ότι υποχωρούμε στις διαθέσεις των δανειστών.

  

Τσίπρας: Σε αδιέξοδο ο Μητσοτάκης

«Πράγματι χρήζει μελέτης η ομιλία Μητσοτάκη γιατι αναδεικνύει περίτρανα το στρατηγικό αδιέξοδο του κόμματος της ΝΔ.

  

Στο βήμα  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

21:47

Καμμένος: Η φράση στα τέσσερα είναι του κ. Σαμαρά, όχι δική μου

21:46

Θεοδωράκης: Εγώ έφυγα από το protagon την Άνοιξη του 2014 και είναι για γελούν τα θεωρεία, όχι οι βουλευτές με τις συστάσεις του κ. Καμμένου περί ήθους

21:45

Καμμένος:  Η κυβέρνηση αυτή με σκληρή διαπραγμάτευση κατάφερε να μειώσει στο 1/3 αυτά που εσείς είχατε υπογράψει και να αποκτήσει συμμάχους τους δυνατούς της Ευρώπης και λυπάμαι πολύ που η αξιωματική αντιπολίτευση αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα του κ. ΜεΪμαράκη ο κ. Μητσοτάκης ξαναγυρίζει σε μια στεία πολιτική αντιπαράθεση. Και εμείς όταν πηγαίνουμε στις περιφέρειες θα σας παίρνουμε μαζί για να κυκλοφορείτε και εσείς ελεύθερα

21:45
21:42

Καμμένος: Αυτή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τη διαπλοκή μέχρι τέλος. Δεν περνάμε νύχτα τροπολογίες για να γλυτώσουν επιχειρηματίες.

21:33

Καμμένος:  Αντί να δώσετε τη ψήφο σας και να στηρίξετε τη χώρα, έρχεστε εδώ και ο ένας μιλάει για κατσίκια και ο άλλος με γελοιογραφίες του Αρκά.

21:32

Καμμένος:  Ποιοι είναι υπεύθυνοι για τη διάλυση του ασφαλιστικού; Ποιοι είναι υπεύθυνοι για το PSI ; Έτσι διαλύσατε τη χώρα και τα ασφαλσιτικά ταμεία και υποχρέωνετε σήμερα τη χώρα να πάρει τέτοια μέτρα

21:31

Καμμένος: Συμφωνείτε με τη Δράση; Συμφωνείτε με τους νεοφιλελεύθερους; Πείτε το ανοιχτά;

21:30

Καμμένος: Ο κ. ΜεΪμαράκης είχε δηλώσει ότι η ΝΔ ψηφίζει τη συμφωνία και στηρίζει τη χώρα. Ποια είναι λοιπόν η στάση της ΝΔ; Ανεύθυνη και μη ευρωπαΪκή η θέση που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης σήμερα.

Επεισόδιο ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τη Σοφία Βούλτεψη

«Αφήστε τα αυτά κυρία Βούλτεψη και σοβαρευτείτε», είπε ο Πάνος Καμμένος στη γαλάζια βουλευτή η οποία φώναζε από τα έδρανα, όταν ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. είπε ότι η Ν.Δ. στηρίζει τις θέσεις ΔΝΤ.

  

 Καμμένος:Για τους κοψοχέρηδες που είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως ο λαός εκλέγει μία κυβέρνηση για 4 χρόνια και θα στεναχωρηθούν πολλοί όσοι ποντάρουν σε κάτι άλλο.

Για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη τον κατηγόρησε πως η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τις θέσεις του ΔΝΤ.

21:25

Καμμένος: ‘Ακουσα με πολλή προσοχή τους αρχηγούς.

21:25

Στο βήμα ο Πάνος Καμμένος

21:17

Θεοδωράκης: Η πρόταση του Ποταμιού είναι υπέρ των ασθενέστερων.

21:14

Θεοδωράκης: Σε λίγους μήνες θα πείτε ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα. Δεν είστε έτοιμο να βάλετε τέλος στην κοροϊδία, τη διαωνίζετε.

21:13

Θεοδωράκης: Θα αποτύχετε επειδή υπονομεύετε την παραγωγή και την δημιουργία. Κια δυστυχώς οι επιχειρηματικές ιδέες των Ελλήνων θα υλοποιούνται στο εξωτερικό

21:10

Θεοδωράκης: Που πηγαίνει η διαφημιστική δαπάνη του δημοσίου; των ΔΕΚΟ;

21:09

Θεοδωράκης: Τι αξία έχουν οι διαφημίσεις των τραπεζών την εποχή των capital controls; Ο Ριζοσπάστης που έχει διπλάσια κυκλοφορία παίρνει μόνο 60.000 ευρώ περίπου ενώ η κυβερνητική γύρω στις 500 χιλ.

21:06

Θεοδωράκης: Ο σημερινός εργαζόμενος πληρώνει για να καλύψει τις τρύπες ενός θησιγενούς συστήματος χωρίς να γνωρίζει αν θα πάρει σύνταξη.

  

Θεοδωράκης:Όλοι στην Κρήτη δηλώνουν κοψοχέρηδες

Όλοι στην Κρήτη, δηλώνουν κοψοχέρηδες γι΄αυτά που έχουν συμβεί, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο αρχηγός του Ποταμιού. Τον κατηγόρησε ότι λέει ψέμματα. Λέγατε ότι δεν θα φέρετε μέτρα και τώρα τα φέρνετε και τα ψηφίζετε.

21:04

Στο βήμα τώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης

20:57

Δραγασάκης: Μας είπαν ότι θα πάμε στην ανάπτυξη μειώνοντας τους φόρους. Σε αυτές τις συνθήκες ; Με αυτή την κατάσταση;

20:57

Δραγασάκης: Το δεύτερο δίλημμα είναι με το χρέος

20:56

Δραγασάκης: Το πρώτο δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε αιωνίως τη λιτότητα.

20:55

Δραγασάκης: Σήμερα έρχεστε να μας πείτε ότι αυτό κατέστη μη βιώσιμο επειδή ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ;

20:53

Συνεχίζονται τα επεισόδια στο Σύνταγμα.

20:50

Δραγασάκης: Δεν υπάρχει Ευρώπη, δεν υπάρχει ο κόσμος. Όλα είναι θέμα ποιος είναι περισσότερος ψεύτης από τον άλλον.

20:48

Στο βήμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης

 

Μητσοτάκης για Α. Τσίπρα: Aθέτησε τα όσα είχαν συμφωνηθεί στο προεδρικό μέγαρο στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Όπως είπε είναι πλέον ξεκάθαρο πως αυτή η κυβέρνηση δεν επιδιώκει καμία συναίνεση γιατί φοβάται πως θα αποκαλυφθεί η γύμνια της κυβέρνησης. «Ας τελειώνουμε με την πιο ανίκανη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος μεταπολιτευτικά. Εκλογές όπου ο λαός θα αποφασίσει για το μέλλον του. Εκλογές για να μπει ένα τέλος στο διασυρμό της χώρας. Εκλογές για μία ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης. Το κόστος των εκλογών είναι μικρότερο από τον όλεθρο της κυβερνητικής σας πολιτικής. Ένα καλό από τη σύντομη παρουσία σας στην διακυβέρνηση είναι πως τελείωσε ο μύθος πως η Αριστερά θα οδηγήσει τους πολίτες στον παράδεισο.

20:29

Eπίθεση K. Mητσοτάκη στον  Αλέξη Τσίπρα 

Ξεκινώντας από την αποστροφή του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «ότι σε αυτή την χώρα είναι πλέον ιστορική ανάγκη να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας», είπε ότι είναι οξύμωρο ο «κατά συρροήν ψεύτης να λέει ότι πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας».

Παραφράζοντας τον Μάρκ Τουαίν είπε ότι «υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας». Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε τις παλαιότερες υποσχέσεις του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι αυτό που καλούμαστε να πληρώσουμε με τα επιπλέον μέτρα που ζητούν οι πιστωτές είναι «ρήτρα προσωπικής αναξιοπιστίας του πρωθυπουργού».

Κατηγόρησε δε τον Γιώργο Κατρούγκαλο για «αμοραλισμό του αισχίστου είδους» θυμίζοντας ότι στο παρελθόν είχε προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον μέτρων που τώρα εισηγείται.

  

Δεσμεύσεις Μητσοτάκη ότι η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει τους φόρους.

 

Υπάρχει ευθύνη και από τους δανειστές

Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τους δανειστές πως βλέπουν τις μεταρρυθμίσεις να σέρνονται και δεν κάνουν τίποτα και απλά δέχονται τα φορομπηχτικά μέτρα.

 

«Θέλετε να μεταφέρεται τα βάρη στην επόμενη κυβέρνηση»

Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως με την πολιτική του απλά θέλει να μεταφέρει πιο μεγάλα βάρη στην επόμενη κυβέρνηση. «Κάθε μέρα που ξημερώνει η κυβέρνηση έχει και νέες δυσάρεστες εκπλήξεις στον ελληνικό λαό».

20:25

Μητσοτάκης: Ενώ μέχρι το 2014 δεν ήταν αναγκαία περικοπή συντάξεων, τώρα είναι γιατί εκτροχιάστηκαν τα οικονομικά.

20:23

Μητσοτάκης:Εμείς και εγώ προσωπικά έκανα τη δική μας αυτοκριτική.

20:22

Μητσοτάκης: Τα κάνει όλα αυτά η κυβέρνηση ; Για να πετύχει τι ακριβώς ; Μήπως είναι η τελευταία παρέμβαση για να μη χρειαστούν περικοπές. Δυστυχώς συμβαίνει το εντελώς αντίθετο.

20:21

Μητσοτάκης: Αυξάνετε τη φορολόγηση σε συνθήκες ασφυξίας. Αυξάνετε το φόρο στα μερίσματα.

20:20

Μητσοτάκης: Θα έρθουν και οι έμμεσοι φόροι. Ο,τι κερδίζει κάποιος από το αφορολόγητο, το χάνει από τους έμμεσους φόρους. Φορτώνετε τους πολίτες με την εισφορά αλληλεγγύης.

  

Ο Κ. Μητσοτάκης  κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο πως δεν έχει ούτε την τσίπα να παραιτηθεί.στη Βουλή

 

O Kυριάκος Μητσοτάκης  για τους αγρότες

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως τους εμπαίζει και πως με τροπολογία φορολογείται τελικά και τις ενισχύσεις, ενώ τους είχε υποσχεθεί πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

20:17

Μητσοτάκης:  Τα μέτρα που εισηγείστε είναι η ταφόπλακα για την ανάπτυξη και το σύστημα που προτείνετε δεν εγγυάται τη βιωσιμότητα, δεν είναι δίκαιο. Οδηγεί σε πόλεμο γενεών, στρεβλώνει βάνασυα τα κίνηγτρεα για τρην εργασία, μετατρέπει το ασφαλιστικό σύστημα σε προνοιακό και φυσικά μειώνει τις συντάξεις. Σφαγιάζονται οι συντάξεις αναπήρων, κόβεται το ΕΚΑΣ.

20:16

Μητσοτάκης: Τα ποσοστά αναπλήρωσης δρουν ως αντικίνητρο για την επιμήκυνση του ασφαλιστικού χρόνου.

Ο κ. Μητσοτάκης για τον Αρκά

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε πάλι για τον Αρκά λέγοντας πως «ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να αποτρέψει μία καταστροφή εάν δεν κυβερνούσε», λέγοντας στον Αλέξη Τσίπρα πως θα είναι ο πιο νέος πρώην πρωθυπουργός και ο πιο απαξιωμένος.

20:13

Μητσοτάκης: Πρέπει να φύγετε μια ώρα αρχύτερα. 

20:12

Μητσοτάκης: Κάθε μέρα που παραμένετε στην εξουσία, διαβρώνετε την εξουσία και εκμαυλίζετε την πολιτική.

20:11

Μητσοτάκης: Η μισή κυβέρνηση εναντιώνεται στο ίδιο το πρόγραμμα. Και έχετε το θράσος να μιλάτε για ιδιοκτησία στους έλληνες πολίτες.

 

Μητσοτάκης: Δεν την μιλήσατε όταν υποσχόσαστε αφορολόγητο 12.000 ευρώ, ούτε καν προχθες όταν παρουσιάσατε τη δική σας εικονική πραγματικότητα για την οικονομία.

20:07

Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας είπε στους βουλευτές του ότι »σε αυτή τη χώρα είναι πλέον ανάγκη να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας». Είναι οξύμωρο ο κατά συρροήν ψεύτης να λέει για γλώσσα της αλήθειας.

 

Η ομιλία του Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή – ΒΙΝΤΕΟ

 

Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός δεν θα νομιμοποιήσει αυτό το πακέτο μέτρων

«Ο λαός δεν θα νομιμοποιήσει αυτό το πακέτο μέτρων. Θα δείξει την πραγματική αντίδρασή του και τότε δεν θα ξέρετε που θα κρυφτείτε και εσείς και όσοι ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Μην ελπίζετε ότι θα ξεγελάσετε πάλι τον λαό», γιατί «σας έχουν πάρει πολλοί χαμπάρι», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση επεσήμανε: «είστε πολύ καλοί μαθητές των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, ότι πιο σάπιου και διεφθαρμένου έφερε η σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ που μας έφερε στα σημερινά αδιέξοδα».

Κουρουμπλής: Η αντιπολίτευση προσπαθεί να ρίξει την κυβέρνηση

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση έκανε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, υποστηρίζοντας πως επιχειρεί να ρίξει την κυβέρνηση.

«Διασαλπιζόμενη έπαρση λες και έχουν κατέβει από παρθενογένεση, λες και δεν έχουν κυβερνήσει τη χώρα», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Με κραυγές νομίζετε θα λειάνετε τις ευθύνες που έχετε.

Καβγάς κυβέρνησης-Χρυσής Αυγής στη Βουλή

Την σημερινή συνεδρίαση ήρθε να αμαυρώσει το θερμό επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή της Χ.Α, Χρήστου Λαγού και του Πάνου Σκουρλέτη .

Το συμβάν σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 6 όταν  όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε το λόγο επί προσωπικού κατηγορώντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά ότι απείλησε την οικογένειά του.

Στο άκουσμα της φράσης αυτής οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής με προεξάρχοντα τον Γιάννη Λαγό άρχισαν να φωνάζουν κατά του υπουργού Περιβάλλοντος.

Ο προεδρεύων εκείνη την ώρα αν και αρχικά προσπάθησε να ηρεμήσει τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά επειδή αυτό δεν κατέστη δυνατό στη συνέχεια κάλεσε να παρέμβει η φρουρά της Βουλής και να απομακρύνει τον Γιάννης Λαγό.

Άγριος καυγάς Σκουρλέτη – Παππά

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή ανάμεσα στον Υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη και τον  Βουλευτή της Χ.Α, Χρήστο Παππά.

Σε μια αποστροφή του λόγου του ο τελευταίος είπε ότι «η Χρυσή Αυγή είναι η βία της ελευθερίας και με οδηγό τη γαλανόλευκη και το σταυρό». Ο κ. Σκουρλέτης τότε με αφορμή την παραπάνω δήλωση, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Παππά.«Είστε υμνητές της Δικτατορίας. Τα κρεματόρια και τις διώξεις, εσείς τις στηρίζετε» ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης. Το τι γινόταν από τις κραυγές και τα γαλλικά στα έδρανα της Χρυσής Αυγής δεν περιγράφεται.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά συνέχισε λέγοντάς τους πως «κραυγάζουν αλλά οι μαύρες φωνές δεν θα πνίξουν τη φωνή της Δημοκρατίας» και συνέστησε στον Νίκο Μιχαλολιάκο αντί να κάνουν φασαρία να πάνε να πουλήσουν προστασία σε κανένα μαγαζί της νύχτας.

Στους δρόμους και σήμερα για το Ασφαλιστικό

Σε εξέλιξη είναι στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή.

Κλειστοί είναι αυτή την ώρα οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος και το κτίριο του Κοινοβουλίου (Σταδίου, Πανεπιστημίου, Βασιλίσσης Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Φιλελλήνων) και τα γύρω στενά.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν δευτεροβάθμια σωματεία ? μέλη της ΑΔΕΔΥ (ΠΟΕ-ΟΤΑ κ.λπ.), αριστερές οργανώσεις, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, αντιεξουσιαστες, ενώ έντονη είναι η παρουσία Κούρδων υποστηρικτών του Οτσαλάν.

«Κατάπτυστο» χαρακτήρισε ο Γρηγόρης Καλομοίρης, συνδικαλιστικό στέλεχος της ΑΔΕΔΥ, το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη σημερινή ημέρα εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς για να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που «λεηλατεί ο,τιδήποτε έχει μείνει όρθιο στην κοινωνική ασφάλιση και εξαπολύει φορολογική επιδρομή στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού».

13115450_1116265605091891_254060984_n

13115490_1116266361758482_1932364585_n

13183050_1116265495091902_1654208912_n

13183050_1116265495091902_1654208912_n

13150051_1116265738425211_6973639_n

Όσα θα πει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή για ασφαλιστικό και αξιολόγηση

Στο μεταξύ «κόκκινο» έχει χτυπήσει η θερμοκρασία στο Μαξίμου λίγο πριν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρας απόψε στη Βουλή με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει του πολιτικούς του αντιπάλους έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα στην  κρίσιμη συνεδρίαση του Εurogroup,

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε μία εφ’όλης της ύλης τοποθέτηση περιγράφοντας αρχικά ποια ήταν η κατάσταση που παρέλαβε στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε αντιδιαστολή με τις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού θα εστιάζει εκ των πραγμάτων στη διαπραγμάτευση με τον κ. Τσίπρα να διαβεβαιώνει ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει παρά τους ευσεβείς πόθους του Κυριάκου Μητσοτάκη που ποντάρει στην αποτυχία».

Τέλος, ο πρωθυπουργός πρόκειται να δώσει και το στίγμα της κυβέρνησης για την «επόμενη μέρα» και το αναπτυξιακό σχέδιο, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου.

«Ροντέο» η αίθουσα του Κοινοβουλίου

Την ώρα που έξω από τη Βουλή από νωρίς το πρωί ήταν σε εξέλιξη διαμαρτυρίες φορέων και συνδικάτων, εντός της Ολομέλειας οι τόνοι ήταν υψηλοί, με συνεχείς αντιπαραθέσεις και την αντιπολίτευση να «σφυροκοπά» την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο.

Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε «έκτρωμα» το ασφαλιστικό και ψευδείς τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η μεταρρύθμιση δεν θα φέρει μειώσεις στις κύριες συντάξεις. «Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση αλλά ριζική αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος», είπε από το βήμα της Βουλής και κατήγγειλε κρυφές μειώσεις και επιβαρύνσεις ενώ παράλληλα μίλησε και για «σφαγή» των αγροτών. Υποστήριξε δε ότι οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μη περικοπές συντάξεων αποτελούν «μαθηματικά των καταλήψεων».

«Υποσχεθήκατε ελπίδα και τη μετατρέψατε σε απόγνωση. Δικαίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να βγουν από τα γραφεία τους» είπε, ακόμη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι η αντιπολίτευση υποκινεί αντιδράσεις.

Κανέλλη: Τραβάτε το σωληνάκι από εργαζόμενους και συνταξιούχους

Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε και η Λιάνα Κανέλλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «τραβάει το σωληνάκι» από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «λόρδους της Αριστεράς» οι οποίοι «μιλάνε για τη λόρδα των άλλων» και πρόσθεσε: «Μπερδέψατε τον Τσε με την μύγα τσε-τσε. Ερχεστε εδώ και το παίζετε σωτήρες, αριστεροί που δεν σας καταλαβαίνει κανένας. Μιλάτε για περήφανη διαπραγμάτευση όταν πετάξατε λευκή πετσέτα στο ευρωπαϊκό σύστημα ή μάλλον χρωματιστά μαντιλάκια».

Άγριος καυγάς Σκουρλέτη – Παππά

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή ανάμεσα στον Υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη και τον  Βουλευτή της Χ.Α, Χρήστο Παππά.

Σε μια αποστροφή του λόγου του ο τελευταίος είπε ότι «η Χρυσή Αυγή είναι η βία της ελευθερίας και με οδηγό τη γαλανόλευκη και το σταυρό». Ο κ. Σκουρλέτης τότε με αφορμή την παραπάνω δήλωση, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Παππά.«Είστε υμνητές της Δικτατορίας. Τα κρεματόρια και τις διώξεις, εσείς τις στηρίζετε» ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης. Το τι γινόταν από τις κραυγές και τα γαλλικά στα έδρανα της Χρυσής Αυγής δεν περιγράφεται.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά συνέχισε λέγοντάς τους πως «κραυγάζουν αλλά οι μαύρες φωνές δεν θα πνίξουν τη φωνή της Δημοκρατίας» και συνέστησε στον Νίκο Μιχαλολιάκο αντί να κάνουν φασαρία να πάνε να πουλήσουν προστασία σε κανένα μαγαζί της νύχτας.

Καβγάς κυβέρνησης-Χρυσής Αυγής στη Βουλή

Την σημερινή συνεδρίαση ήρθε να αμαυρώσει το θερμό επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή της Χ.Α, Χρήστου Λαγού και του Πάνου Σκουρλέτη .

Το συμβάν σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 6 όταν  όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε το λόγο επί προσωπικού κατηγορώντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά ότι απείλησε την οικογένειά του.

Στο άκουσμα της φράσης αυτής οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής με προεξάρχοντα τον Γιάννη Λαγό άρχισαν να φωνάζουν κατά του υπουργού Περιβάλλοντος.

Ο προεδρεύων εκείνη την ώρα αν και αρχικά προσπάθησε να ηρεμήσει τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά επειδή αυτό δεν κατέστη δυνατό στη συνέχεια κάλεσε να παρέμβει η φρουρά της Βουλής και να απομακρύνει τον Γιάννης Λαγό.Σχόλια