Με 200χλμ/ώρα ο τυφώνας Μάθιου χτύπησε τη Φλόριντα – 600.000 χωρίς ρεύμα – Στους 572 οι νεκροί στην Αϊτή

Με 200χλμ/ώρα ο τυφώνας Μάθιου χτύπησε τη Φλόριντα – 600.000 χωρίς ρεύμα – Στους 572 οι νεκροί στην Αϊτή

Ο τυφώνας Μάθιου συνεχίζει τη φονική πορεία του, χτυπώντας αυτή την ώρα με ανέμους 200 χλμ./ώρα την ανατολική ακτή της Φλόριντα, και έχοντας ήδη στερήσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στην Καραϊβική, με τον επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον 572 νεκρούς μόνο στην Αϊτή.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 600.000 νοικοκυριά, ενώ ο ίδιος προειδοποίησε ότι «θα έχουμε και νέες διακοπές ρεύματος», και έκανε λόγο για ισχυρές πιθανότητες πλημμυρών στην περιοχή του Τζάκσονβιλ.

«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη», επεσήμανε ο κ. Σκοτ, προσθέτοντας ότι ο τυφώνας Μάθιου είναι ένα τέρας και «θα σκοτώσει κόσμο», σε δηλώσεις ενδεικτικές της ανησυχίας του.

Μάλιστα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα ζήτησε από κατοίκους περιοχών στα παράλια να φύγουν, ακόμα και όπου δεν έχει εκδοθεί διαταγή εκκένωσης, ή να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια της πολιτείας.

«Εάν κάνει στροφή την τελευταία στιγμή, δε θα έχετε τον χρόνο να προετοιμαστείτε. Θα θέσετε τη ζωή σας και αυτή των δικών σας σε κίνδυνο» προειδοποίησε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, πολλοί κάτοικοι που αποφάσισαν να παραμείνουν στα σπίτια τους αψηφώντας τις αρχές, έχουν αρχίσει να το μετανιώνουν τηλεφωνώντας στην αστυνομία για να τους βοηθήσει.

Όπως σημειώνει σχετικά το CNN, στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών. Στην περιοχή της νότιας Καρολίνας, 65 καταφύγια έχουν ήδη ανοίξει, ενώ άλλα 25 είναι σε επιφυλακή.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης οι αυτοκινητόδρομοι της περιοχής θα μονοδρομηθούν με κατεύθυνση από τις ακτές προς την ενδοχώρα.

Στη προσπάθειά τους να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους, κάτοικοι τοποθέτησαν στις αυλές των σπιτιών τους σάκους με άμμο, άλλοι έβαλαν μονωτικά στα παράθυρα για να τα θωρακίσουν από το πέρασμα του τυφώνα, ενώ οι περισσότεροι, άδειασαν τα σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται τέλος ότι ο τυφώνας Μάθιου υποβαθμίστηκε τις τελευταίες ώρες, από την κατηγορία 4 στην κατηγορία 3, ωστόσο, οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος παραμένει.Σχόλια