Κατασπάραξε την κυβέρνηση το τρίτο Μνημόνιο

Κατασπάραξε την κυβέρνηση το τρίτο Μνημόνιο

Με ψήφους 222 υπέρ, 64 κατά και 11 παρών επί  συνόλου 297 ψηφισάντων, εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο η συμφωνία με τους δανειστές. Με τα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου στις βαλίτσες του μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Τα μέτρα έγιναν νόμος του ελληνικού κράτους, με 222 ψήφους «ναι», 64 «όχι», 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών», ενώ τρεις ήταν απόντες, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να βλέπει την κοινοβουλευτική του επιρροή να συρρικνώνεται περαιτέρω, καθώς 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νέο Μνημόνιο, ενώ 11 αρκέστηκαν στο «παρών».

Η κυβέρνηση απώλεσε πλέον και κατ’ ουσίαν τη δεδηλωμένη, καθώς έπεσε κάτω από το «φράγμα» των 120 βουλευτών (αριθμεί 118 καθώς ο Ακριώτης Γεώργιος δεν παρέστη στη διαδικασία).

Μάλιστα, οι πρώτες διαρροές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται στην κατάθεση αιτήματος για ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τις 20 Αυγούστου, οπότε και θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία, καθότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Πέραν από το εξωτερικό μέτωπο, ο Τσίπρας καλείται να ξεκαθαρίσει τα εσωκομματικά προβλήματα μετά το «διαζύγιο» με την Αριστερή Πλατφόρμα και το «αντάρτικο» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ακόμη και μετά την ψήφιση δεν δεχόταν το αποτέλεσμα λόγω παρατυπιών στη διαδικασία.

Προηγήθηκε ολονύχτια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία ξεκίνησε στις 2:00 τα ξημερώματα και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 10:00 το πρωί.

Η θυελλώδης διαδικασία σημαδεύτηκε από πλήθος αντιπαραθέσεων, αντεγκλήσεων και επιθέσεων, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.

Τελικά, το πακέτο επώδυνων μέτρων υπερψηφίστηκε χάρη στη στήριξη που παρείχαν στην κυβέρνηση -για τελευταία φορά, όπως διεμήνυσαν- οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

45 οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ – Στους 117 η κυβέρνηση

Καταψήφισαν Λαφαζάνης Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Βαλαβάνη, Στρατούλης,  Ήσυχος, Κοδέλας, Ζαχαριάς, Σωτηρίου, Χατζηλάμπρου, Κώτσιας, Λαπαβίτσας, Σταθάς, Χαραλαμπίδου, Γαϊτάνη, Σκούμας, Ιωαννίδης, Τσανάκα, Δελημήτρος, Ζερδελής, Διαμαντόπουλος, Σαμοΐλης, Μακρή, Διώτη, Αμμανατίδου, Ζάννας, Κριτσωτάκης, Λεουτσάκος Πετράκος, Κυριακάκης, Ψαρρέα και Κυρίτση, Ε. Ουζουνίδου – Παρών δήλωσαν Α. Μητρόπουλος, Ν. Μιχαλάκης, Δ. Τζήκα, Β. Κατριβάνου, Χ. Καραγιαννίδης, Β. Λέβα, Κ. Δερμιτζάκης, Θ. Κουρεμπές Γ. Κυρίτσης, Μ. Κανελλοπούλου, Δ. Σεβαστάκης και Α. Καββαδία – Απόντες Γ. Ακριώτης

Προηγήθηκε σε υψηλούς τόνους συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών της Βουλής και μια επεισοδιακή σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων.Σχόλια