Με άδειες τράπεζες και κούρεμα καταθέσεων μας απειλεί ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης

Με άδειες τράπεζες και κούρεμα καταθέσεων μας απειλεί ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης

Πρόκειται για τον νούμερο ένα τραπεζίτη της Γερμανίας καθώς είναι επικεφαλής της Bundesbank, δηλαδή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας,  Γενς Βάιντμαν.
Η Bundesbank παίζει το ρόλο του ηγέτη στις τάξεις της ΕΚΤ αφού είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη Κεντρική Τράπεζα, και ο Γ. Βάιντμαν είναι πανίσχυρο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας.
Και μία υπενθύμιση με νόημα. Ο Βάιντμαν είναι πολέμιος του Ντράγκι και σε κάθε ευκαιρία τον »σημαδεύει» για την απόφαση του περί νομισματικής χαλάρωσης, που στην αγορά μεταφράζεται ως τύπωμα χρήματος.

Προσέξτε τώρα τις δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης ελάχιστες ώρες μετά τη βόμβα της ΕΚΤ. Ο Βάιντμαν δεν προφέρει ούτε μία φορά τη λέξη »Ελλάδα», ούτε τις λέξεις »ελληνικές τράπεζες» γιατί όλοι καταλαβαίνουν πως σε αυτές αναφέρεται.

Λίγες ώρες μετά την απόρριψη των ελληνικών ομολόγων ο Βάιντμαν ζητάει από την ΕΚΤ αυστηρότητα στη χορήγηση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Δεν το λέει διόλου τυχαία αφού πλέον μόνο εξαιτίας του ELA παρέχεται ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
»Η ρευστότητα του ELA θα πρέπει να δίνεται μόνο βραχυπρόθεσμα και μόνο σε φερέγγυες τράπεζες. Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να εφαρμόζουμε αυστηρά κριτήρια με τον ELA. Εάν από αυτό υπάρξουν επιπτώσεις στην χρηματοοικονομική σταθερότητα, τότε θα πρέπει οι πολιτικοί να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους» δηλώνει ορθά κοφτά στη γερμανική εφημερίδα Boersen Zeitung.

Και αμέσως μετά ρίχνει τη δήλωση – πυρηνικό όπλο για τις τράπεζες, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς για διάσωση τραπεζών με χρήματα φορολογουμένων, δηλαδή κούρεμα καταθέσεων
»Κυβερνήσεις και κοινοβούλια πρέπει να λάβουν αποφάσεις για το εάν και πως θα κρατήσουν ζωντανές τις τράπεζες ή θα τις εκκαθαρίσουν. Εν τέλει, αυτό μπορεί να αφορά τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών».
Σχόλια