Με επεισόδια & συλλήψεις γιορτάστηκε η εργατική Πρωτομαγιά στην Τουρκία

Με επεισόδια & συλλήψεις γιορτάστηκε η εργατική Πρωτομαγιά στην Τουρκία

Με επεισόδια και συλλήψεις γιορτάστηκε και φέτος η εργατική Πρωτομαγιά στην Τουρκία, ενώ δεν έλειψαν και οι τραυματισμοί.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 136 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπαθώντας να διαλύσει το μεγάλο μπλοκ διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στη συνοικία Μπεσίκτας, με στόχο να κινηθούν προς την κεντρική πλατεία Ταξίμ.

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα, προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των περίπου 1.500 διαδηλωτών και των αρχών, όπου η αστυνομία δήλωσε διατεθειμένη να επιτρέψει σε μία ομάδα 300-500 ανθρώπων να εισέλθουν ειρηνικά στην Ταξίμ. Ωστόσο οι διαδηλωτές ανταπάντησαν ότι θέλουν να κινηθούν ενωμένοι προς την πλατεία και όχι μόνο κάποια «αντιπροσωπεία» τους.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός CNN Türk, η απόφαση των αστυνομικών να διαλύσουν το πλήθος αιφνιδίασε τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν ήδη αποφασίσει να απομακρυνθούν ειρηνικά, χωρίς να κινηθούν προς την κεντρική πλατεία.

Αρκετοί είναι αυτοί που τραυματίστηκαν στη διάρκεια των εντάσεων, μεταξύ τους και τρία μέλη της τουρκικής Βουλής. Νωρίτερα, μάλιστα, η Αστυνομία επενέβη βίαια ώστε να σκορπίσει ομάδα διαδηλωτών του Κομουνιστικού Κόμματος που κατόρθωσε να εισχωρήσει τρέχοντας στην Ταξίμ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε απευθύνει σειρά προειδοποιήσεων πως δεν θα επιτρέψει μαζικές κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά, και μετέτρεψε την Κωνσταντινούπολη σε πολιορκημένη πόλη ένεκα της ημέρας, με 10.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός, κιγκλιδώματα να περικλείουν την Ταξίμ, και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

«Δε θέλουμε να ‘κλείσουμε’ την Πρωτομαγιά για οποιονδήποτε. Το αντίθετο, προσπαθούμε να την κρατήσουμε ανοιχτή τους πάντες στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε σήμερα από την Άγκυρα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χθες, ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, διαμήνυσε ότι κάθε προσπάθεια διοργάνωσης μαζικών κινητοποιήσεων θα ερμηνευθεί από την κυβέρνηση ως απόπειρα να «προκληθεί χάος».

Σημειώνεται, ότι η Πρωτομαγιά είναι μια ημέρα με πολύ ισχυρό συμβολισμό στην Τουρκία, αφότου 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις του 1977 στην Ταξίμ.Σχόλια