Με προσφυγή στις κάλπες «προειδοποιεί» τους εταίρους ο πρωθυπουργός  – Σε εξέλιξη έκτακτο Κυβερνητικό Συμβούλιο

Με προσφυγή στις κάλπες «προειδοποιεί» τους εταίρους ο πρωθυπουργός – Σε εξέλιξη έκτακτο Κυβερνητικό Συμβούλιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 20:30 της Παρασκευής το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λόγω των ραγδαίων πλέον εξελίξεων μετά και το non paper του Μαξίμου με το οποίο η κυβέρνηση εξηγεί γιατί λέει όχι στην πρόταση των δανειστών για πεντάμηνη παράταση του προγράμματος  «σωτηρίας».

Πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και Κυβερνητικό Συμβούλιο καλούνται πλέον να αποφασίσουν για τα αμέσως επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς, εν όψει και του Eurogroup που συνεδριάζει το Σάββατο στις 3 το μεσημέρι, ενώ νωρίτερα θα υπάρξει συνεδρίαση και του Euroworking Group.

Το απόγευμα της Παρασκευής,  κυβερνητικές πηγές που επικαλείτο το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είχαν αναφέρει ότι η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 16 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή.

Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι σημασία έχει το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας.

Τέλος υπογράμμιζαν, ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Τσίπρας: Με τα δεδομένα αυτά είμαι έτοιμος να προκηρύξω εκλογές 

Την ίδια στιγμή έτοιμος να προσφύγει στις κάλπες φέρεται να είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φέρεται να είπε σε ευρωπαίο ηγέτη χώρας-μέλους της Ευρωζώνης που πρόσκειται φιλικά στην Ελλάδα, ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή είναι έτοιμος ακόμη και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Επιχειρώντας πολιτικοί αναλυτές να ερμηνεύσουν την δήλωση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον ξένο ηγέτη, διατύπωσαν την άποψη πως είτε πρόκειται όντως για κάποιο «Plan B» είτε και για μια κουβέντα με σκοπό να διαρρεύσει και να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τους δανειστές ώστε να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Πρωθυπουργού για προσφυγή στις κάλπες στην περίπτωση που υπάρξει τελικό αδιέξοδο με τους δανειστές, είναι κάτι περισσότερο πλέον από ειλημμένη, καθώς θα ζητήσει νέα λαϊκή εντολή η οποία να περιλαμβάνει το ενδεχόμενο της ρήξης, κάτι το οποίο θεωρεί πως δεν υπήρχε κατά την ανάδειξή της στην εξουσία στις 26 Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, επεσήμανε στους δύο ηγέτες πως δεν κατανοεί γιατί οι θεσμοί επιμένουν σε τόσο σκληρά μέτρα.

 Σχόλια