Με το σκάνδαλο της VW να συγκλονίζει την υφήλιο, η Λαγκάρντ μιλά για τη «νοοτροπία φοροδιαφυγής» των Ελλήνων

Με το σκάνδαλο της VW να συγκλονίζει την υφήλιο, η Λαγκάρντ μιλά για τη «νοοτροπία φοροδιαφυγής» των Ελλήνων

Με εξαιρετικά απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και για μια ακόμη φορά, καταφέρθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά των ελλήνων πολιτών, τους οποίους μάλιστα κυριολεκτικά «τσουβαλιάζει», κάνοντας λόγο για «νοοτροπία φοροφυγάδων» από την οποία διακατέχονται «συνολικά και γενικά» οι κάτοικοι αυτής της χώρας, διατυπώσεις που παραπέμπουν ευθέως σε ρητορείες ακραία ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Μιλώντας στη Huffington Post η επικεφαλής του ΔΝΤ, έθεσε τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ως κάτι περίπου… «γονιδιακό», χωρίς φυσικά να μιλήσει και για την τεράστια φοροδιαφυγή στα περισσότερα κράτη της ΕΕ, με τη Βρετανία και τη Γερμανία να βρίσκονται στην κορυφή, και ενώ την ίδια στιγμή, το σκάνδαλο της VW έχει κυριολεκτικά συγκλονίσει ολόκληρη την υφήλιο.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία η κα. Λαγκάρντ υποστήριξε πως είναι «στην κουλτούρα της Ελλάδας να μην πληρώνει φόρους».

Αναφερόμενη στο χρέος είπε πως μια αναδιάρθρωσή του είναι δύσκολα εφικτή καθώς το «πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό».

«Οι συνέπειες της ύπαρξης της Ελλάδας σε μία νομισματική ένωση είναι ότι χάνει ένα εργαλείο απέναντι στην ύφεση», είπε μεταξύ άλλων η επικεφαλής του ΔΝΤ, έπειτα από σχόλιο του δημοσιογράφου πως οι κακές επιλογές μιας χώρας που ανήκει σε μια νομισματική ένωση, μπορούν να επηρεάσουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

«Δεν μπορεί να κάνει υποτίμηση, όπως άλλες χώρες εκτός μίας νομισματικής ένωσης. Κάνεις υποτίμηση, γίνεσαι πιο ανταγωνιστικός. Οπότε πρέπει να ανακτήσεις την παραγωγικότητά σου με δύο τρόπους: Δουλεύεις στο μοναδικό σου κόστος εργασίας, όπως έγινε στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Και βελτιώνεις συνολικά την οικονομία αναδιαρθρώνοντας την ώστε να είναι πιο ευέλικτη και επιρρεπής στην καινοτομία. Αυτή είναι η επιλογή που η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη. Το άλλο θέμα με την Ελλάδα, που νομίζω ότι την κάνει ιδιαίτερη περίπτωση στην ευρωζώνη είναι πως υπάρχει μία κουλτούρα…», ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της η κα. Λαγκάρντ και συνέχισε:

«Δεν θέλω να προσβάλω ανθρώπους. Προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την κουλτούρα. Αλλά υπήρχε μία κουλτούρα, σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο στην κοινωνία, της μη συνεισφοράς στην κοινωνία με την πληρωμή φόρων. Υπό το Σύνταγμα, ολόκληρη η ναυτιλιακή βιομηχανία εξαιρείται από τους φόρους. Με τον καιρό, ο ορισμός του τι είναι ναυτιλιακά σταδιακά διευρύνθηκε. Μία από τις προτάσεις στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του ορισμού της ναυτιλιακής βιομηχανίας και να προχωρήσει στην καταβολή φόρων. Είναι λίγο περίεργο. Κάποια στιγμή, πριν από 18 μήνες, η ναυτιλιακή βιομηχανία προσέφερε μία συνεισφορά στις φορολογικές αρχές στην Ελλάδα γιατί δεν πλήρωνε φόρους. Αυτό δεν συμβαίνει σε πολλά μέρη».

Πολιτικά προσκόμματα στην αναδιάρθρωση

Ερωτηθείσα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και εάν τελικά το ΔΝΤ όφειλε να δώσει έμφαση στην ανάγκη για κάτι τέτοιο- όπως έκανε στην πρόσφατη έκθεσή του και πριν από πέντε χρόνια- η κα. Λαγκάρντ απάντησε: «Πιέσαμε έντονα για την πρώτη αναδιάρθρωση στο ιδιωτικό χρέος το χειμώνα του 2011 ή 2012».

Η διευθύντρια του ΔΝΤ σχολίασε πως τα συμοπεράσματα της έκθεση δεν «άρεσαν» και σε ερώτηση αν αυτό οφείλεται σε οικονομικούς λόγους ή σε πολιτικό πρόβλημα εκτίμησε: «Νομίζω ότι είναι περισσότερο πολιτικό πρόβλημα. Με τέτοιο επίπεδο χρέους, τέτοιο πρόγραμμα αποπληρωμής, την έλλειψη ελκυστικότητας της Ελλάδας ως οικονομικός προορισμός, όλοι ξέρουν ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει».

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τις εκτιμήσεις πως Μέρκελ και Σόιμπλε αρνούνται να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος εντός Γερμανίας, είπε χαρακτηριστικά:

«Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πολιτική διάσταση σε αυτό».Σχόλια