Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση Ομπάμα – Μέρκελ η Αθήνα

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση Ομπάμα – Μέρκελ η Αθήνα

Το θέμα της Ουκρανίας είναι η βασική αιτία της συνάντησης των δύο ηγετών, αλλά η Ελλάδα δε θα λείψει απο τις συζητήσεις τους – Financial Times: Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη να επιδιώξει συμβιβασμό με την Αθήνα

Στη συνάντηση Ομπάμα – Μέρκελ, δύο κορυφαίων πολιτικών ηγετών, έχει στραμμένο το βλέμμα της σήμερα η Αθήνα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται σε «στενή επαφή» με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για διάφορα θέματα, όπως της Ελλάδας, δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.

Ο ίδιος επανέλαβε, ότι ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με την κ. Μέρκελ, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουάσιγκτον, και ότι «η κατάσταση στην Ουκρανία θα περιλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος της συζήτησής τους».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε επίσης στις επικείμενες επισκέψεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε Βρυξέλλες και Μόναχο για να συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες, σημειώνοντας ιδιαίτερα τις συζητήσεις «για τη βελτίωση της ασφάλειας και της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία και τη θέσπιση αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία».

Financial Times: Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη να επιδιώξει συμβιβασμό με την Αθήνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», επικαλούμενοι Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, ασκούν πιέσεις στους ηγέτες της Ευρωζώνης ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
usa-syriza-greece

Συγκεκριμένα, η πίεση από την πλευρά της Ουάσινγκτον εντείνεται ενόψει της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα, αλλά και εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πως μια παρατεταμένη αντιπαράθεση θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

«Αυτή είναι μια συζήτηση που έχουμε με ορισμένους ανθρώπους. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πρωτοβουλία, δεν νομίζω πως η στάση μας έχει αλλάξει, όμως αυτό που έχει αλλάξει είναι πως ξαφνικά η κατάσταση στην Ελλάδα φαντάζει πολύ πιο προβληματική», δήλωσε στους Financial Times ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος, τη στιγμή που η Ευρώπη – και ιδιαίτερα η Γερμανία – μοιάζουν αποφασισμένες να τηρήσουν σκληρή διαπραγματευτική γραμμή έναντι της Αθήνας, συμπλήρωσε: «Δεν προσπαθούμε να μεσολαβήσουμε έχουμε συμβουλεύσει όλες τις πλευρές πως πρέπει να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός από όλους. Υπάρχουν όρια στο πόση λιτότητα μπορεί να αντέξει μια κοινωνία».

Μολονότι η Ουάσιγκτον δεν προωθεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, όπως τόνισε η ίδια πηγή, η συνεχιζόμενη έμφαση στην επιβολή μέτρων λιτότητας μοιάζει πλέον αχρείαστη, ενώ αντίθετα αυτό που πρέπει να προέχει είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική.

Κατά τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης τονίσει πως και η Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει συναινετικά στις διαβουλεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και να μην υποχωρήσει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.
Σχόλια