Μέχρι 26 Απριλίου το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία – «Καυτός» ο Ιούνιος για την ΕΕ

Μέχρι 26 Απριλίου το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία – «Καυτός» ο Ιούνιος για την ΕΕ

Για νέες διαβουλεύσεις κλήθηκαν οι ηγέτες των κομμάτων στην Ισπανία από τον βασιλιά, προκειμένου να διερευνηθεί για ακόμη μια φορά η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Οι ημερομηνίες των εν λόγω συνομιλιών είναι η 25η και 26η Απριλίου, ενώ αν δεν τελεσφορήσουν, τότε θα ανακοινωθεί η διεξαγωγή εκλογών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να διερευνηθεί αν ο Φίλιππος ΣΤ’ «μπορεί να προτείνει έναν υποψήφιο για την προεδρία της κυβέρνησης που θα διαθέτει την απαραίτητη υποστήριξη», σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού. Σε περίπτωση που το τελευταίο δεν καταστεί δυνατή ο μονάρχης δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να «προχωρήσει στη διάλυση των δύο σωμάτων και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές».

Λαμβάνοντας υπόψη πλήθος αναλύσεων που εκτιμούν ότι όλα τα κόμματα προσπαθούν να αποφύγουν τις εκλογές, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται σε μια διαρκή προεκλογική εκστρατεία (permanent campaign), θα τους δοθεί ακόμη μια δυνατότητα εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Όσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, τοποθετούνται για τα τέλη Ιουνίου, έξι μήνες δηλαδή μετά τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου κατά τις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Κατ ‘αυτόν τον τρόπο ο Ιούνιος θα είναι ένας «καυτός» μήνας για την Ευρώπη, καθώς αφενός στις 23 Ιουνίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, αφετέρου δεν είναι σίγουρο ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών θα έχουν ολοκληρωθεί ομαλά μέχρι τότε.Σχόλια