Μεγάλη διάκριση: Ο Δημήτρης Ράικος στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο του ΟΗΕ (Φωτό)

Μεγάλη διάκριση: Ο Δημήτρης Ράικος στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο του ΟΗΕ (Φωτό)

Ένα μοναδικό επίτευγμα για τον έλληνα δικαστή των Διοικητικών Δικαστηρίων, κ. Δημήτρη Ράικο. Ο σπουδαίος νομικός έγινε ο πρώτος έλληνας που κατόρθωσε να εκλεγεί στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο του ΟΗΕ.

Η ανάδειξη του έλληνα δικαστή και πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στο εν λόγω αξίωμα χαρακτηρίζεται ως η στιγμή της δικαίωσής του στην χρόνια «μάχη» την οποοία δίνει για την αναβάθμιση του δικαιϊκού συστήματος της χώρας μας αλλά και της πάταξης της Διαφθοράς. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Ράικος άφησε «πίσω» του πολλά αποκαλούμενα φαβορί όπως τον Βρετανό ή τον Γάλλο συνάδελφο του.

Δείτε φωτό από την ορκωμοσία της 1ης Ιουλίου 2016 

 

Swearing in of new judges of the UN appeals Tribunal
Swearing in of new judges of the UN appeals Tribunal

IMG_0662

IMG_0669

IMG_0683

Ποιος είναι ο Δημήτρης Ράικος 

Η ευγενική φυσιογνωμία του κ. Δημήτρη Ράικου συνήθως ξεγελάει για τον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων που αναλαμβάνει. Αυστηρός και άτεγκτος, εξίσου δυναμικός με την αδερφή του Ελένη Ράικου, εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, θεωρείται σίγουρο ότι θα αποτελέσει «πονοκέφαλο» για εκείνους που θα προσπαθήσουν να του βάλουν εμπόδια στο έργο του ως επικεφαλής της Αρχής. Το πολύ-πολύ να τα βροντήξει και να φύγει για να αφοσιωθεί στην αγαπημένη του διδασκαλία και στη συγγραφή επιστημονικών μελετών.

Γεννημένος στην Αθήνα στις 28 Ιανουαρίου 1959, ο κ. Ράικος αποτελεί σήμερα μια εμβληματική προσωπικότητα στο χώρο της νομικής επιστήμης.

Είχε ήδη συμπληρώσει 28 έτη παρουσίας ως διοικητικός δικαστής σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Κομοτηνή προτού παραιτηθεί από το Σώμα το 2013.

Πρόσωπα που τον γνωρίζουν αναφέρουν ότι οι μεγάλες αγάπες της ζωής του είναι τρεις: Η διδασκαλία, η συγγραφή επιστημονικών έργων και η οικογένειά του.

Ο πρώην «ισχυρός άνδρας» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών του Γεωργίου, Φραντζέσκας, του Ηλία-Αίαντα και του Ιάσονα). Ο Γιώργος και η Φραντζέσκα φοιτούν στη Νομική Σχολή Αθηνών, ο Ηλίας-Αίαντας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, και ο μικρός Ιάσονας είναι μαθητής Δημοτικού.

Ο κ. Δημήτρης Ράικος σήμερα υπηρετεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όπου διδάσκει: «Διοικητικό Δίκαιο», «Διοικητική Δικονομία», «Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων», «Δίκαιο Δημόσιας Τάξης», και «Δημόσιο Οικονομικό Δίκαιο», ενώ τη διετία 2006-8 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Διοικητικών Δικαστών με έδρα τη Γερμανία.

Στο πλούσιο βιογραφικό του έχει να επιδείξει πολύ έντονη επιστημονική δραστηριότητα.

Υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία, για την εκπόνηση της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε) περί καταπολεμήσεως της διαφθοράς, ενώ έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια. Μέχρι σήμερα έχει εκπονήσει δεκάδες μελέτες και έχει συντάξει συγγράματα τα οποία αποτελούν τη “Βίβλο” του Διοικητικού Δικαίου.

Το ereportaz έχει πολλαπλώς αναφερθεί με εκτενή δημοσιεύματα στο έργο του κ. Ράικου αλλά και τα εμπόδια που έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς στις δράσεις της Αρχής της οποίας προϊστατο.Σχόλια