Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Λακωνία – Αναγκαστική προσγείωση Canadair – Σώα τα μέλη του πληρώματος

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Λακωνία – Αναγκαστική προσγείωση Canadair – Σώα τα μέλη του πληρώματος

Ώρες αγωνίας βιώνουν οι κάτοικοι στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λακωνίας λόγω μεγάλης πυρκαγιάς στον Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών.

Πυκνός μαύρος καπνός έχει κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα ενώ ο ισχυρός άνεμος (+6 μποφόρ) καθιστά πολύ δύσκολη την κατάσβεση της φωτιάς. Η πύρινη λαίλαπα έχει κάνει στάχτη δέντρα, πουρνάρια, χαμηλή βλάστηση και καλλιέργειες, ενώ απειλεί κατοικίες. Υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές σε σπίτια. Έχει δοθεί εντολή για εκκένωση τουλάχιστον τριών οικισμών και δύο παιδικών κατασκηνώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα φαίνεται να ξεκίνησαν από καλώδιο υψηλής τάσης του τοπικού δικτύου ηλεκτροδότησης σε μια περιοχή όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση.

lakwnia

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 03.50 σήμερα τα ξημερώματα και έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι τεράστια. Ειδικότερα, 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες, ενώ 29 άτομα πεζοπόρου τμήματος συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Τέσσερις υδροφόρες του δήμου ανεφοδιάζουν διαρκώς τα βυτία των οχημάτων της Π.Υ. Οι δυνατοί άνεμοι καθιστούν δύσκολο τον ανεφοδιασμό των εναέριων μέσων από τη θάλασσα.

590_c507b7ffc58bb89393223a245dcd3b7e

Αυτή την ώρα οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από το Φαρακλό, κατέβηκε προς το Λάχι, περνώντας ανάμεσα σε Παραδείσι και Νεάπολη Βοιών και κατευθύνεται πλέον προς Άγιο Νικόλαο. Αρχικά, είχε δημιουργηθεί ένα δεύτερο μέτωπο στην περιοχή ανάμεσα σε Άνω και Κάτω Καστανιά, ωστόσο πλέον η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή εκεί.

Επί τόπου επιχειρούν 55πυροσβέστες με 20 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων και έχει δοθεί εντολή για δύο αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας της Μονεμβασιάς, Γ. Σούρλα, ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1, η φωτιά πηγαίνει προς τα σπίτια.

Δήμαρχος Μονεμβασιάς: Έχουν καεί σπίτια

«Η φωτιά έχει μπει σε δύο χωριά. Έχουν καεί και σπίτια», είπε ο δήμαρχοςΜονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης.

“Η μέρα δεν είναι καλή. Πάνω και δίπλα από τη Νεάπολη, έχει μπει η φωτιά μέσα σε δύο χωριά.

Καιρικές συνθήκες πολύ κακές και έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Η φωτιά έχει μπει μέσα σε δύο χωριά, στο Φαρακλό και στο Λάκι. Έχουν καεί και σπίτια, οι ζημιές δεν μπορούν ακόμα να εκτιμηθούν η φωτιά είναι τεράστια”, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας το πρωί στο Mega.

11709584_1586439538245276_974520617043732298_n

Υψηλός κίνδυνος φωτιάς και απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων

Υπενθυμίζεται πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δίνει σήμερα τη Λακωνία στις περιοχές υψηλού κινδύνου (κατηγορία 3) για εκδήλωση πυρκαγιάς.

150717

Σύμφωνα με δημοσίευμα στα Λακωνικά Νέα, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα εξέδωσε απόφαση βάσει της οποίας επιβάλλεται «Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και Παραμονή Εκδρομέων σε Εθνικούς Δρυμούς, Δάση και Ευπαθείς Περιοχές» κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.Σχόλια