Μελέτη: Ποιο είναι το «αγαπημένο» παιδί μιας οικογένειας

Μελέτη: Ποιο είναι το «αγαπημένο» παιδί μιας οικογένειας

Τον μύθο ότι το «στερνοπούλι» μιας οικογένειας είναι και το «αγαπημένο» παιδί των γονιών έρχεται να καταρρίψει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Η νέα μελέτη απέδειξε αφενός ότι πράγματι οι γονείς έχουν «αγαπημένο» παιδί, το οποίο μεταχειρίζονται προνομιακά (οι γονείς που συμμετείχαν εθελοντικά στην μελέτη, δήλωσαν σε ποσοστό 74% οι μητέρες και σε ποσοστό 70% οι πατέρες ότι έχουν «αγαπημένο» παιδί), ενώ αφετέρου αποκάλυψε και την απάντηση στην ερώτηση «ποιο παιδί αγαπούν πιο πολύ οι γονείς».

Αναλυτικότερα, κοινωνιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Katherine Conger, μελέτησαν 384 οικογένειες και έθεσαν ερωτήσεις σε αδέλφια που δεν έχουν μεταξύ τους διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη από τέσσερα χρόνια. Το βασικό ερώτημα που τέθηκε στα αδέλφια ήταν «πώς αντιλαμβάνονται» ότι τους μεταχειρίζονται οι γονείς τους.

Τα πρωτότοκα παιδιά δήλωσαν ότι από την συμπεριφορά των γονιών τους αισθάνονται σίγουροι και δυναμικοί. Τα μικρότερα και τα μεσαία αδέλφια δήλωσαν ότι οι γονείς τους «χτυπούν» την αυτοεκτίμησή τους σε σύγκριση με τα πρωτότοκα αδέλφια τους.

Αναφερόμενη στα συμπεράσματα της μελέτης, η καθηγήτρια Katherine Conger, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι ακόμα και οι επιστήμονες είχαν πιστέψει στον «μύθο» ότι τα αγαπημένα παιδιά των γονιών είναι τα μικρότερα.

Η ίδια εξήγησε ότι η σχετική μελέτη έδειξε ότι οι γονείς έχουν σαφή προτίμηση σε ένα από τα παιδιά τους και αυτό είναι το πρώτο παιδί. Το μεγαλύτερο παιδί αισθάνεται ότι οι γονείς του νιώθουν ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τα επιτεύγματά του, και αυτό πραγματικά συμβαίνει επειδή είναι για αυτούς η πρώτη φορά που βιώνουν την «επιτυχία» του παιδιού τους, είτε πρόκειται για εξετάσεις στο σχολείο, είτε για διάκριση σε αθλητικό γεγονός.Σχόλια