Μέρκελ για Brexit: Κανείς δεν θέλει μια εκκρεμότητα χωρίς τέλος

Μέρκελ για Brexit: Κανείς δεν θέλει μια εκκρεμότητα χωρίς τέλος

«Η διαδικασία εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν η βρετανική κυβέρνηση υποβάλει επισήμως σχετικό αίτημα», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, διευκρινίζοντας αφενός ότι είναι κατανοητό πως το Λονδίνο χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα και αφετέρου ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί η εκκρεμότητα να διαρκέσει επ’ άπειρον.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε:

«Θα συμμορφωθούμε με τις Συνθήκες και οι Συνθήκες λένε ότι ασχέτως του πότε υποβάλλεται το αίτημα, όταν υποβληθεί, πρέπει να εργαστούμε για τις κατευθυντήριες γραμμές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για αυτό η εντολή, βάσει των Συνθηκών, λέει να περιμένουμε την υποβολή του αιτήματος και να αποκτήσουμε μια εικόνα για το πώς η Μ. Βρετανία φαντάζεται αυτή την έξοδο και τις μελλοντικές σχέσεις. Κανείς δεν θέλει αυτή η διαδικασία να εκκρεμεί επ’ άπειρον, αυτό πιστεύω δεν το θέλει ούτε ο βρετανικός λαός αλλά ούτε και τα κράτη – μέλη της ΕΕ».

Όλοι έχουμε συμφέρον «τα πράγματα να προετοιμαστούν προσεκτικά, να είναι σαφείς οι θέσεις και το θεωρώ απολύτως κατανοητό ότι για αυτό είναι απαραίτητο κάποιο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε ότι σε αυτό το διάστημα η Μ. Βρετανία, όπως και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έξοδο, παραμένει μέλος της ΕΕ και «θα συζητούμε με την Μ. Βρετανία για όλα τα θέματα που μας απασχολούν, ενώ ταυτόχρονα θα διεξάγουμε και τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο κάποια μέρα».

Από την πλευρά της, η κυρία Μέι τόνισε ότι οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου της ελευθερίας της κίνησης εργατικού δυναμικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις.

 Σχόλια