Μέρκελ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διάθεση συμβιβασμού – Δεν υπάρχει νομική βάση για μια ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας

Μέρκελ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διάθεση συμβιβασμού – Δεν υπάρχει νομική βάση για μια ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας

Ότι δεν υπήρξε διάθεση συμβιβασμού από την Ελλάδα, και το γεγονός αυτό οδήγησε στη διακοπή των διαπραγματεύσεων και το δημοψήφισμα, δήλωσε νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει διάθεση συμβιβασμού.

Αναλυτικότερα, η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση με τον κυβερνητικό της εταίρο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε ότι όλα όσα μπορούν να δοθούν ως αναπτυξιακά μέτρα υπάρχουν ακόμα στο τραπέζι, ενώ επεσήμανε ότι όταν υπάρχουν κρίσεις με το ευρώ το αντίστοιχο κράτος πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες.

Ακόμα, η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συζήτηση για την Ελλάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο, για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων στην οποία, μεταξύ άλλων, θα λάβει το λόγο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοψήφισμα, η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να πάρει θέση, λέγοντας ότι «εμείς μπορούμε να πούμε τι νομίζουμε, αλλά δε θέλουμε να υπάρξει υποψία ότι θα υπάρξει κάποια πίεση προς τον ελληνικό λαό».

«Οι Έλληνες είναι περήφανος λαός, κανείς δε θέλει να επηρεάσει τους πολίτες, αλλά θα πρέπει να ξέρει και τις συνέπειες», συμπλήρωσε η κυρία Μέρκελ.

«Ο ελληνικός λαός θα διαμορφώσει την άποψή του, αλλά εμείς, οι 18 χώρες της ΕΕ, υποβάλαμε μια πολύ καλή πρόταση, πέραν αυτού του προγράμματος, το οποίο η Ελλάδα τον Φεβρουάριο είχε πει ότι θα ήθελε να ολοκληρώσει εκτός του πρωτογενούς πλεονάσματος εντός του 2015», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Ακόμα, τάχθηκε κατά της διεξαγωγής Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι δε συντρέχει λόγος σύγκλησης του οργάνου αυτή τη στιγμή.

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν υπάρχει η δυνατότητα μιας ενδιάμεσης εκταμίευσης χρημάτων, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε κάθετα αρνητική: «Λυπούμαι δεν υπάρχει νομική βάση για μια ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας. Οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό περιγράφονται σε νομικά κείμενα», ενώ επανέλαβε, ότι για οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από το Γερμανικό κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σημείωσε ότι αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι διαπραγματεύσεις δε θα συνεχιστούν.

«Παρουσιάσαμε πολύ ανοιχτή και πλούσια πρόταση στους Έλληνες», είπε ο κ. Γκάμπριελ, και τόνισε πως αυτό έγινε επειδή «λάβαμε υπόψιν την κοινωνική κατάσταση αυτή την στιγμή».

Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, η Ευρωζώνη είχε διάθεση για διαπραγμάτευση, αλλά όχι με λευκή επιταγή, γεγονός που, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολούθησε αυτές τις προτάσεις γιατί δεν ήθελε να το κάνει αυτό, αλλά ήθελε να πάρει τα κονδύλια χωρίς εκείνη να δώσει κάτι. Η Γερμανία δεν μπορεί να δώσει έτσι άλλα χρήματα, πρέπει να εξηγήσουμε κι εμείς στο γερμανικό λαό πού πηγαίνουν τα χρήματα», είπε ακόμα.Σχόλια