Μέρκελ: Υπέρ της συνεργασίας των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών με την NSA

Μέρκελ: Υπέρ της συνεργασίας των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών με την NSA

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υπερασπίστηκε τη γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών BND, η οποία έχει κατηγορηθεί για παραβίαση της νομοθεσίας, επειδή βοήθησε τις αντίστοιχες αμερικανικές υπηρεσίες (NSA) να κατασκοπεύσουν αξιωματούχους και εταιρείες στην Ευρώπη.

Στις πρώτες της δημόσιες δηλώσεις της για το ζήτημα, η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι η καγκελαρία θα συνεργαστεί πλήρως με τη σχετική κοινοβουλευτική έρευνα που διεξάγεται για το θέμα.

Αναλυτικότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι αποδεκτό χώρες που διατηρούν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους να κατασκοπεύουν η μία την άλλη – παραπέμποντας εμμέσως στα όσα διαδραματίστηκαν το 2013, όταν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκάλυπταν ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας είχε παγιδεύσει και παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνό της.

«Όμως από την άλλη, οι υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για να εγγυηθούν την ασφάλεια του κοινού και η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι (οι υπηρεσίες) θα κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε.

«Αυτή η δυνατότητα να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους απέναντι στις απειλές της διεθνούς τρομοκρατίας, τούς δίνεται μέσω της συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες πληροφοριών – και αυτό περιλαμβάνει πρώτα και κύρια την NSA», κατέληξε η καγκελάριος.Σχόλια