Μέρκελ-Ολάντ: Η στάση της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις της Ελλάδας

Μέρκελ-Ολάντ: Η στάση της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις της Ελλάδας

Κλειστά τα χαρτιά τους κράτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση που είχαν για το ελληνικό ζήτημα, αρκούμενοι σε γενικόλογες δηλώσεις, και παραπέμποντας, ουσιαστικά, για… απαντήσεις στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής και στο Eurogroup, όπου θα παρουσιαστεί η ελληνική πρόταση.

Αναλυτικότερα, οι κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Παρίσι για το ελληνικό ζήτημα, δήλωσαν ότι η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, και υπογράμμισαν την ανάγκη κάτι τέτοιο να γίνει άμεσα, περιλαμβάνοντας νέες, συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.

1

Η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά «σκληρή», καθώς ενώ από κοινού με τον κ. Ολάντ επεσήμαναν ότι η «πόρτα» για τις συνομιλίες με την Ελλάδα παραμένει ανοιχτή, ωστόσο η ίδια τόνισε ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες να επιστρέψουμε ακόμη σε διαπραγμάτευση, σημειώνοντας πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα.

«Σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την παροχή ενός νέου προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε: «Θέλουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ο χρόνος πιέζει».

2

Ακόμα, η κ. Μέρκελ, επανέλαβε σήμερα ότι η τελευταία πρόταση των δανειστών στην Ελλάδα ήταν «πολύ γενναιόδωρη», σημειώνοντας ότι η Αθήνα πρέπει να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, αλλά και ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα διαπραγματευτούν και θα αποφασίσουν για την Ελλάδα, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ολάντ υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει αξιόπιστες προτάσεις για μια βιώσιμη συμφωνία, σημείωσε πως η πρόταση της διαπραγμάτευσης είναι ανοιχτή και τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα καθορίσει τη θέση της Ευρώπης έναντι των ελληνικών προτάσεων.Σχόλια