Μέσα στην εβδομάδα το νέο Μνημόνιο μαζί με τα προαπαιτούμενα μέτρα

Μέσα στην εβδομάδα το νέο Μνημόνιο μαζί με τα προαπαιτούμενα μέτρα

Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών θα έχουν στις 14:00 ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο του αγώνα δρόμου που γίνεται για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος σήμερα θα τεθεί το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του πακέτου μέτρων για τα επόμενα τρία χρόνια, έως το 2018, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, και πριν έρθει η πρώτη δόση από το νέο δάνειο στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, είχαν και χθες μια μαραθώνια συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, η οποία κράτησε 6,5 ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς να γίνουν δηλώσεις από καμία πλευρά.

Όπως έγινε γνωστό, στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν, πριν την αποδέσμευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη λίστα.

tsakalotos-stathakis1

Τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν για την αποδέσμευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κατάλογος με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα φαίνεται πως θα περιλαμβάνει:

1. Αλλαγές στον ΦΠΑ: συζητείται η επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα και των ιδιωτικών σχολείων, για να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, πληροφορικής αλλά και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Αντίστοιχα όμως, και για να μην υπάρχει σύγχυση ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» στον κιμά και το σουβλάκι, συμφωνήθηκε η μετάταξη και του μοσχαρίσιου κρέατος από το 23% στο 13%, όπως ισχύει για το χοιρινό, το κοτόπουλο κλπ.

2. Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων: σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια ενώ θα αυξηθεί και το επιτόκιο στο 5% για χρέη από 5.000 ευρώ και άνω προς το δημόσιο. Επίσης, εξετάζεται να συμπεριληφθεί όρος ώστε να αποπληρώνονται και οι τρέχουσες οφειλές προκειμένου να διατηρηθεί το δικαίωμα παραμονής στη ρύθμιση.

3. Αγρότες: Σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα, σχεδιάζεται σταδιακή – σε δύο δόσεις – κατάργηση της επιδότησης που δίδεται στους αγρότες για την αγορά πετρελαίου κίνησης, ενώ οι αλλαγές στη φορολόγησή τους φαίνεται να μετατίθενται χρονικά για το φθινόπωρο και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

4. Εισφορά αλληλεγγύης: Οι δανειστές φέρονται να ζητούν την κατάργηση του συντελεστή 8% που επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 500.000, ευρώ και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 6% αντί 4% για όσους δηλώνουν από 50.000 έως 100.000 ευρώ, ωστόσο η ελληνική πλευρά, δε θέλει την κατάργηση του υψηλού συντελεστή και επιμένει σε συντελεστή υψηλών εισοδημάτων 8% (για πάνω από 1 εκατομμύριο το χρόνο) για να μην επιβαρυνθούν τα εισοδήματα μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ. Το τι θα γίνει τελικά με την εισφορά αλληλεγγύης αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες.

Την ίδια ώρα, το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων φαίνεται πως έχει συμφωνηθεί τελικώς να μην αποτελέσει τμήμα των προαπαιτούμενων, ενώ διάσταση απόψεων φαίνεται να υπάρχει και στα ενεργειακά, με τους εκπροσώπους των Θεσμών να πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, οι δανειστές ζητούσαν ξήλωμα του νόμου Κατσέλη, επιμένοντας να επιτρέπεται και ο πλειστηριασμός της κυρίας κατοικίας, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις. Πλέον η απαίτηση αυτή έχει φύγει από το τραπέζι και συζητείται να τεθεί ένα πλαφόν στην αξία της κυρίας κατοικίας.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κατατεθεί το Μνημόνιο (Memorandum of Understanding) αλλά και το πρώτο πακέτο από προαπαιτούμενα στη Βουλή εντός της εβδομάδος, ως ξεχωριστά άρθρα του ίδιου νομοσχεδίου, ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου «βλέπει» ο γερμανικός Τύπος

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ενδέχεται να συναφθεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή, 14 Αυγούστου, ενώ η γερμανική εφημερίδα προσθέτει ότι το Σάββατο η ελληνική πλευρά είχε «μία εξαιρετική συνεργασία» με τους δανειστές της στη διάρκεια διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, η FAS σημειώνει ότι η συζήτηση επί των προτάσεων για ένα τρίτο πακέτο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη, και στη συνέχεια να σταλεί για ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο, ώστε στη συνέχεια, την Παρασκευή, το πακέτο βοήθειας πιθανώς να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Αντίστοιχες και οι πληροφορίες της κυριακάτικης «Welt» σύμφωνα με την οποία, μετά τις επαφές των τελευταίων ημερών, υπάρχει ευρέως η εντύπωση πως έχει γίνει πρόοδος και ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ολοκληρωθούν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Οι θεσμοί βλέπουν μια ρεαλιστική πιθανότητα για συνεννόηση ως την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής», αναφέρει χαρακτηριστικά η «Welt».Σχόλια