Μετά τις 17 Οκτώβρη το ραντεβού κυβέρνησης – Θεσμών για τα εργασιακά

Μετά τις 17 Οκτώβρη το ραντεβού κυβέρνησης – Θεσμών για τα εργασιακά

Μετά τις 17 Οκτωβρίου, που θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, καθώς ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, και οι εκπρόσωποι των Θεσμών, περιμένουν την απόφαση του ευρωδικαστηρίου σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η καθυστέρηση επιβάλλεται για δύο λόγους: Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα παραδοθεί το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο πεδίο της εργασίας, ενώ προς το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ, με την οποία  θα κρίνει εάν θα αρθεί το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις.

Η σημερινή πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών χαρακτηρίστηκε ως διερευνητική και αναγνωριστική, ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση, με αντικείμενο τα προαπαιτούμενα. H Αθήνα διεκδικεί το πάγωμα των παλιών χρεών για όσους πληρώνουν τις τρέχουσες οφειλές ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί και το ζήτημα του πλαφόν 10% στα αναδρομικά όσων υπέστησαν περικοπή στις επικουρικές συντάξεις.

Αναφερόμενος στη συνάντηση της Πέμπτης, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα συζητηθούν τρία προαπαιτούμενα «που έχουν ζητηθεί, για να πάρουμε το υπόλοιπο της δόσης και τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί». Σημείωσε επιπλέον ότι θα γίνει και ένας έλεγχος της εν γένει πορείας της εφαρμογής του ασφαλιστικού.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να έχει αιφνιδιαστικά νέες αξιώσεις καθώς, όπως είπε, «χαρακτηρίζεται από ακραίες φιλελεύθερες θέσεις».

Εντατικές επαφές κυβέρνησης – Θεσμών αύριο

Εντατικές θα είναι οι συναντήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των Θεσμών αύριο.

Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στις αυριανές συναντήσεις είναι η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας, η εκτέλεση του τρέχοντος και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Οι επαφές θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί με το οικονομικό επιτελείο (Ε.Τσακαλώτος-Γ.Χουλιαράκης), οπότε θα τεθούν επί τάπητος τα δημοσιονομικά, ενώ στις 12 είναι προγραμματισμένη ωριαία συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, για το συνταξιοδοτικό.

Από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα έχουν συναντήσεις με τον κ. Τσακαλώτο, τον κ. Σταθάκη, την ΤτΕ, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αντικείμενο τα χρηματοπιστωτικά.

Τέλος, για τις 6.30 έχει οριστεί ωριαία συνάντηση για θέματα Δικαιοσύνης με τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παρασκευόπουλο.Σχόλια