Μετά το Brexit, έρχεται το Grexit;

Μετά το Brexit, έρχεται το Grexit;

Κίνδυνο για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν  Γερμανοί επιχειρηματίες  ότι κρύβει η πιθανότητα ενός Brexit στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Πέμπτη (23/6) στη Βρετανία, για την παραμονή ή όχι του Νησιού στην ΕΕ. Μάλιστα επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές και για τη γερμανική οικονομία, ενώ θα ακολουθήσει «τσουνάμι» αποχωρήσεων μικρών κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Όμως, το 81% των επικεφαλής των γερμανικών επιχειρήσεων, θεωρεί ότι οι Βρετανοί θα επιλέξουν την παραμονή στους κόλπους της Ένωσης. Οι μισοί ερωτηθέντες πάντως προβλέπουν ότι σε περίπτωση Brexit, είναι πιθανή η αποχώρηση κι άλλων κρατών-μελών στη συνέχεια, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα «Business Monitor» της εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία στην πλήρη έκτασή της θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο, περίπου οι μισές γερμανικές επιχειρήσεις είτε έχουν ήδη είτε σχεδιάζουν να αποκτήσουν δραστηριότητα στην Βρετανία. Από αυτές, το 14% θα περιορίσουν ή και θα ακυρώσουν αυτά τα σχέδια, εάν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το Brexit.

To 87% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα ήταν για αυτούς δυσάρεστη, ενώ σε ποσοστό 90% εκτιμούν ότι και η ίδια η χώρα θα υποφέρει από το Brexit και σε ποσοστό 52% ότι κι άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα αποφασίσουν πιθανόν να αποχωρήσουν – μεταξύ αυτών η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Σχόλια