Μετά τον ΕΝΦΙΑ έρχεται νέος φόρος για την ακίνητη περιουσία

Μετά τον ΕΝΦΙΑ έρχεται νέος φόρος για την ακίνητη περιουσία

Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων με αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν καινούριο φόρο που θα έχει αφορολόγητο όριο και θα μεταφέρει τα βάρη στη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς και ηλεκτρονική υποβολή «δήλωσης περιουσιακής κατάστασης» απο όλους τους φορολογουμένους, προανήγγειλε με συνέντευξη του στο «Εθνος της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δηλώστε τα ‘μαύρα’ ή θα πάτε φυλακή


«Ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα φορολογεί το σύνολο της περιουσίας, θα έχει αφορολόγητο και θα είναι δίκαιος και αναλογικός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

aleksiadis

Παράλληλα, έκανε λόγο για υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση περιουσιακής κατάστασης που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι, καθώς και για μεγάλες αλλαγές που θα επέλθουν στα τέλη κυκλοφορίας από το επόμενο μάλιστα έτος.

Ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε επίσης ότι είναι έτοιμες και θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή οι διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και το περιουσιολόγιο, διαψεύδοντας τις φήμες για σύνδεση του τελευταίου με«φόρο πλούτου».

Ο υπουργός επισημαίνει ότι από τον Φεβρουάριο για 8.500.000 φορολογουμένους το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με στοιχεία από το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

eforia-oura-570

 

Σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο θέσπισης κινήτρων για τους πολίτες που θα καταγγέλλουν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, ενώ τονίζει πως ήδη εφαρμόζεται σύστημα αντιπαραβολής των τραπεζικών δεδομένων με τις φορολογικές δηλώσεις.

Τέλος αποκάλυψε πως για πρώτη φορά θα δηλωθούν και τα μετρητά που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες (ακόμα και αν αυτά είναι κάτω από 100 ευρώ), ενώ η δήλωση αυτή θα υποβάλλεται μόνο όταν υπάρχουν αλλαγές.Σχόλια