Μετεγκατάσταση χιλιάδων μεταναστών από Ελλάδα & Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ σχεδιάζει η Κομισιόν

Μετεγκατάσταση χιλιάδων μεταναστών από Ελλάδα & Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ σχεδιάζει η Κομισιόν

Πρόταση για τη μετεγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να υποβάλει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αποκάλυψε στο πρακτορείο Reuters πηγή της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, όπως έχει γίνει γνωστό, η Κομισιόν ετοιμάζει ένα σύστημα «ποσοστώσεων» για δικαιότερη κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ, ανάλογα με το μέγεθος και την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας, αλλά και τα ποσοστά ανεργίας της. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, εφόσον γίνουν αποδεκτά και από τις χώρες εκείνες που θα αναλάβουν την υποδοχή των μεταναστών.

Αν και ο αριθμός των προσφύγων που η Κομισιόν θα προτείνει να μετεγκατασταθούν δεν έχει γίνει επισήμως γνωστός, εικάζεται ότι η μετεγκατάσταση 40.000 ατόμων θα μπορούσε να προταθεί ώστε να διασφαλιστεί η αποδοχή της πρότασης από τις νέες χώρες υποδοχής.

Σημειώνεται ότι το μέτρο που θα προταθεί την επόμενη εβδομάδα βασίζεται σε ένα άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά στη λειτουργία της ΕΕ, και σύμφωνα με το οποίο, τα μέλη της ΕΕ μπορεί να υιοθετήσουν προσωρινά μέτρα εάν ένα ή περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω αιφνιδιαστικής εισροής ανθρώπων από χώρες εκτός της Ένωσης.Σχόλια