Μετεωρίτης πέρασε πάνω από την Κύπρο (video)

195 0

Ένα μυστήριο φαινόμενο συγκλόνισε τα ξημερώματα της Παρασκευής την Κύπρο, με την επιστημονική κοινότητα να κάνει λόγο για μετεωρίτη.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας, σύμφωνα με μαρτυρίες, «στις 12.40 θεάθηκε στον ουρανό της Κύπρου μια έντονη γαλαζόχρωμη λάμψη, «πρωτόγνωρη και μεγάλης έκτασης», η οποία συνοδευόταν από ένα συνεχές σφύριγμα ή βουητό».

«Οι ενδείξεις δείχνουν ότι μάλλον ήταν μετεωρίτης», είπε ο κ. Φάκας. Επεσήμανε παράλληλα ότι ο μετεωρίτης μπορεί να προέρχεται από τα συντρίμμια του κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος στο διάβα του γύρω από τον Ήλιο κάθε 133 χρόνια αφήνει σωματίδια που καίγονται στον ουρανό και είναι τα γνωστά μας πεφταστέρια ή Περσείδες.

Ο μετεωρίτης, είπε, μπορεί να εξαϋλώθηκε πλήρως στον ουρανό ή να έπεσε στη θάλασσα, στον Κόλπο της Μόρφου καθώς όλες οι μαρτυρίες από Πάφο, Λευκωσία, Τρόοδος και Λεμεσό κάνουν λόγο για κατεύθυνση προς τα βορειοδυτικά.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ή μαρτυρίες ότι ο μετεωρίτης έπεσε στο έδαφος, ούτε βρέθηκε κρατήρας.Join the Conversation