Μεθυσμένο συνελήφθη όλο το πλήρωμα πτήσης της Air Baltic που έφερε 100 επιβάτες στην Κρήτη

Μεθυσμένο συνελήφθη όλο το πλήρωμα πτήσης της Air Baltic που έφερε 100 επιβάτες στην Κρήτη

Κυριολεκτικά τύφλα στο μεθύσι ήταν ολόκληρο το πλήρωμα ενός αεροσκάφους της Air Baltic το οποίο, στις 8 Αυγούστου, εκτέλεσε πτήση από τη Νορβηγία στην Κρήτη με 100 επιβάτες οι οποίοι είχαν εμπιστευτεί τις ζωές τους σε δυο πιλότους και δυο αεροσυνοδούς που, ελάχιστες ώρες πριν, είχαν καταναλώσει τεράστιες ποσότητες ουίσκι, με το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα τους να έχει καταγραφεί σε επίπεδα επτά φορές πάνω από το μέγιστο επιτρεπτό όριο ακόμη και για την οδήγηση… ΙΧ αυτοκινήτου !

Tο λετονικής εθνικότητας πλήρωμα, υπεβλήθη σε αλκοτέστ μετά την άφιξη του αεροσκάφους στην Κρήτη και ύστερα από ανώνυμη σχετική καταγγελία η οποία έφτασε στις Αρχές της Νορβηγίας αφού το μεθυσμένο πλήρωμα είχε αναλάβει «καθήκοντα».

«Χάσαμε τον έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Λετονός συγκυβερνήτης τη Δευτέρα ενώπιον του δικαστηρίου το οποίο και τον καταδίκασε σε φυλάκιση 6 μηνών, ενώ σε αντίστοιχη φυλάκιση 45 και 60 ημερών για το ίδιο αδίκημα καταδικάστηκαν οι δυο αεροσυνοδοί.

Το περιστατικό συνέβη στις 7 Αυγούστου όταν, κυβερνήτης και συγκυβερνήτης μαζί με τα άλλα δυο μέλη του πληρώματος πήγαν σε μπαρ και, σύμφωνα με τη μαρτυρία του ίδιου του λετονού συγκυβερνήτη, ξεκίνησαν να πίνουν στις στις 15:00 για να σταματήσουν στις 02:00 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας και ενώ, τέσσερις μόνο ώρες αργότερα είχαν να εκτελέσουν πτήση και μάλιστα πολύωρη.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την πράξη του, ο συγκυβερνήτης επικαλέστηκε κούραση, λέγοντας πως ήταν εξουθενωμένος μετά από τρεις διαδοχικές πτήσεις και ήθελε λιγάκι να… ξεσκάσει!

Αρχικά είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 8 μηνών ωστόσο, επειδή ομολόγησε την πράξη του, οι δικαστές μείωσαν την ποινή του κατά 2 μήνες.

Κρατούμενος όμως παραμένει και ο 50χρονος κυβερνήτης του αεροσκάφους ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες και πρόκειται να δικαστεί στις 17 Σεπτεμβρίου.

Μετά το συγκεκριμένο συμβάν η Air Baltic απέλυσε όλα τα μέλη του πληρώματος ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στον συγκεκριμένο τομέα, διευρύνοντας τα αλκοτέστ στα πληρώματα των πτήσεών της.Σχόλια