Μετωπική…κυβέρνησης – δανειστών (φωτο-video)

Μετωπική…κυβέρνησης – δανειστών (φωτο-video)

Με έναν τυπικό αποχαιρετισμό αποχώρησε ο «σκληρός» πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς είχε ακούσει προηγουμένως τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να κατηγορεί την τρόικα και το πρόγραμμα λιτότητας.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup δέχτηκε ερώτηση εάν πρέπει να διεξαχθεί διάσκεψη για το χρέος και η απάντησή του ήταν: «Υπάρχει διάσκεψη, είναι το Eurogroup», βάζοντας προσώρας τέλος στη συζήτηση.

Το ενσταντανέ που προκάλεσε:

varoufakis-1

Παγωμάρα επικράτησε μετά την λήξη της κοινής συνέντευξης Τύπου του  Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον  πρόεδρο του Eurogroup να δίνει τελικά το χέρι του στον Έλληνα  υπουργό Οικονομικών με «κρύα καρδιά». Γρίφος είναι το τι ακριβώς ψιθύρισε έξαλλος ο Ντάισελμπλουμ στο αυτί του χαμογελαστού Γιάννη Βαρουφάκη. Λίγο νωρίτερα ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε δηλώσει «δεν θα συνεργαστούμε με αυτή τη σαθρά δομημένη επιτροπή». Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σαστισμένος έδειξε σαν να μην πίστευε αυτά που άκουγε και σηκώθηκε εμφανώς εκνευρισμένος.

Δηλώσεις Βαρουφάκη

 • Ηταν μια συνάντηση γνωριμίας, ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας η οποία είμαι σίγουρος ότι θα είναι η βάση για εποικοδομητικής συνεργασίας ακριβώς έτσι όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
 • Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα
 • Συζητήσαμε σε μια σειρά από διεργασίας που αφορούν τη λειτουργία της Ευρωζώνης
 • Για μια Ελλάδα που αναπνέει σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται
 • Του είπα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην οικονομία και την αποφασιστικότητα που θα  προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και να είναι βαθιές, τις μεταρρυθμίσεις που πλήττουν τα έσοδα από χρόνια, τις μεταρρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα τη χώρας, του είπα την εγγύηση που θα προσφέρει η κυβέρνηση στο λαό και στους εταίρους με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα
 • Συζητήσαμε τον τρόπο που θα πορευτούν Ελλάδα και ευρωζώνη τους επόμενους μήνες
 • Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχτούμε συνέχεια για αποπληθωρισμό και χρέος

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ:

 • Είχα αρκετές εποικοδομητικές συναντήσεις και συζητήσεις με Τσίπρα, Βαροφάκη, Σταθάκη και Τσακαλώτο.
 • Με την Ελλάδα να πλησιάζει τη λήξη του προγράμματος είχαμε κάθε λόγο να συναντηθούμε
 • Ηταν μια συνάντηση για να ακούσω τις θέσεις της κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις της συμφωνίας
 • Εξήγησα τις απαιτήσεις των συμφωνιων μας
 • Εχουμε αμοιβαία συμφέροντα
 • Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της
 • Tο Eurogroup από το 2012 είχε δήλωσε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα έως ότου  η Ελλάδα βγει στις αγορές υπό τον όρο ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται στους όρους
 • Η παραμονή Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι επιθυμία μας, οι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν
 • Ο ελληνικός λαός χρειάστηκε να αντέξει σκληρά μέτρα
 • Σημαντικό να μην πάει χαμένη η πρόοδος
 • Η κυβέρνηση να καθορίσει τις θέσεις της και εμείς μαζί της να κινηθούμε προς το μέλλον

Αυστηρό μήνυμα Σόιμπλε

soimple
Προειδοποίηση προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να εκβιάσει τους εταίρους της όσον αφορά το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έστειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Για τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την επίδειξη αλληλεγγύης εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε διάλογο»

«Επ’ αυτού δεν διαφωνεί κανείς, πέραν αυτών όμως εμείς δεν δεχόμαστε εκβιαστικές πιέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπ. Οικονομικών, στέλνοντας έτσι ένα αυστηρότατο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Σόιμπλε κάλεσε εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις συμφωνίες με τους διεθνείς πιστωτές. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε διάλογο», η βάση του διαλόγου όμως δεν μπορεί να αλλάξει, είπε.

Ο γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι η έως τώρα βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη και εν μέρει στα όρια του εφικτού. Η κυβέρνηση στην Αθήνα, συμπλήρωσε, γνωρίζει ότι πρέπει να κινηθεί άμεσα.

Στα όριά της η αλληλεγγύη

Η αλληλεγγύη της Γερμανίας έφτασε στο «απόλυτο όριό της» για τη διάσωση της Ελλάδας, όμως το Βερολίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Αθήνα, με βάση τα συμφωνηθέντα, δήλωσε δήλωσε ο εκπρόσωπος κ. Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ.

Τόνισε πως οι συμφωνίες έχουν αξία μόνο εφόσον οι εταίροι μπορούν να στηριχθούν στην τήρησή τους, και υπογράμμισε πως η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχτεί εκβιασμούς.

Επισήμανε πως μια επέκταση του ελληνικού μνημονίου έχει νόημα μόνο εάν η χώρα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Σχετικά με το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ είπε πως τα αιτήματα για διεθνή διάσκεψη για το χρέος έχουν πολύ μικρή σχέση με την πραγματικότητα.

 O ξένος Τύπος για τη συνάντηση Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το σημείο-κλειδί της συνάντησης Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ είναι πως σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν το σωστό δρόμο προόδου. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να ορίσει τη θέση της και μόνο τότε μπορεί να ακολουθηθεί ένα κοινό μονοπάτι συνεργασίας. Παράλληλα, επισημαίνεται πως το Eurogroup αναλαμβάνει τη δέσμευση να βοηθήσει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές και ότι θα αποφασιστεί πριν τη λήξη του προγράμματος τον Φεβρουάριο τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Όσο για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, το Reuters επισημαίνει τις δηλώσεις του σχετικά με τη μη συνεργασία με την Τρόικα.

Την ίδια στιγμή, η ανταποκρίτρια του Guardian, Ελένα Σμιθ, αναφέρει πως η συζήτηση ανάμεσα στους δύο άνδρες έγινε σε τεταμένο κλίμα.

«Ο Ολλανδός τον κοίταξε θυμωμένος και έσκυψε προς το μέρος του Βαρουφάκη για να του ψιθυρίσει κάτι στο αυτί, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν απάντησε. Το προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών πίσω μου είπε: «»Ωχ, Θεέ μου». Ένας από εκείνους είπε: «Αναρωτιέμαι αν ήρθε η ώρα να ετοιμάσω τα πράγματά μου”, έγραψε η Σμιθ και πρόσθεσε πως καθ’όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ένιωθε κανείς την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα λέει ότι δε θα συνεργαστεί με την Τρόικα και δε θα ζητήσει παράταση του προγράμματος βοήθειας», αναφέρεται εκτενώς στη συνάντηση Βαρουφάκη Ντάισελμπλουμ. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνεργαστεί με την ΕΕ και την Τρόικα και δε θα αναζητήσει παράταση του προγράμματος, είπε ο υπουργός Οικονομικών», αναφέρει το Reuters. Από την άλλη, το τηλεγράφημα επισημαίνει πως οι δύο πλευρές θα αποφασίσουν αυτό που θα συμβεί αργότερα πριν τη λήξη του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου. «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει πως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τους όρους της υπάρχουσας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

«Ελλάδα, σπίθες με την Γερμανία και την Τρόικα», γράφει η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole XIX Ore, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών. «Ο Γιάννης Βαρουφάκης, νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, δήλωσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να συνεργαστεί με τους αξιωματούχους της Τρόικα για την παράταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας που λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Αντιθέτως, τόνισε πως αυτό που είναι απαραίτητο είναι μία νέα συμφωνία με πνεύμα συνεργασίας», γράφει η ιταλική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.
«”Με μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη”, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο τέλος της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας και υπογράμμισε πως σημασία έχει η Ελλάδα να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες των τελευταίων ετών», προσθέτει το ιταλικό δημοσίευμα. Επιπλέον, αναφέρει την προειδοποίηση Ντάισελμπλουμ πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει τη γραμμή που θέλει να ακολουθήσει.

Την ίδια στιγμή, η Repubblica με τίτλο της «Παγωμάρα ανάμεσα σε ΕΕ και Ελλάδα», επισημαίνει το τεταμένο κλίμα που επικράτησε στη συνέντευξη Τύπου με τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. «”Το κλίμα ήταν θετικό”, επιχείρησε να ρίξει νερό στη φωτιά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, έπειτα από μία ώρα συνάντησης με τον Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τα λόγια του επικεφαλής του Eurogroup τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. “Οι μονομερείς ενέργειες δεν ωφελούν ”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ», αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα.

Στη ανίχνευση κλίματος κινείται και δημοσίευμα της γαλλικής Le Soir, η οποία με τίτλο της «Η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup», επισημαίνοντας την ένταση ανάμεσα στους δύο άνδρες και αναφέροντας την πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τη συνάντησή τους.

Διαβάστε επίσης: Αυτή τη φράση ψιθύρισε στο αυτί του Βαρουφάκη ο ΝτάισελμπλουμΣχόλια