Μέτρα 1,9 δισ. για το 2015 προβλέπει η ελληνική πρόταση για συμφωνία – Ολόκληρη η πρόταση

Μέτρα 1,9 δισ. για το 2015 προβλέπει η ελληνική πρόταση για συμφωνία – Ολόκληρη η πρόταση

Δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015 προβλέπει η 47σέλιδη πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα στους θεσμούς από τη Δευτέρα, την οποία αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται εισπράξεις 1 δισ. από την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και έσοδα από 220 εκατομμυρίων ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, όπου θα επιβληθούν αυξημένοι συντελεστές για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα, άνω των 30.000 ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπονται τρεις διαφορετικοί φόροι στην τηλεόραση, για τηλεοπτική διαφήμιση, τηλεοπτικές άδειες, και «τηλεοπτικούς σταθμούς», συνολικούς ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμα η εφημερίδα σημειώνει ότι η ελληνική πρόταση βρίσκεται αρκετά κοντά στις προτάσεις των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας θέλει πρωτογενές αποτέλεσμα 0,6% του ΑΕΠ για φέτος, έναντι 1% που αντιπροτείνουν οι δανειστές.Για τα επόμενα έτη, η ελληνική πλευρά προτείνει πλεονάσματα 1,5% το 2016 (2% οι δανειστές), 2,5% το 2017 (3% οι δανειστές) και 3,5% από το 2018 έως το 2022 (ίδιο με τους δανειστές)

Για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, η Αθήνας προτείνει σταδιακή αύξηση της κατώτατης ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 62 έτη, και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού σε βάθος διετίας.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, η Αθήνα προτείνει αναδιάρθρωση του χρέους προς το ΔΝΤ, με κανονική αποπληρωμή του χρέους που οφείλεται ως τα τέλη Ιουνίου, και στη συνέχεια προσαρμογή των καταβολών με βάση τη «μεταγενέστερη αναχρηματοδότηση» του δημόσιου χρέους.

Ακόμα προβλέπεται αύξηση φόρου από το 10% στο 13% για αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών, σκάφη αναψυχής και πισίνες.

Τέλος, η κυβέρνηση προτείνει την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ με την μεσολάβηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ελληνική πρόταση (αγγλικά).

Σχόλια