Μέτρα 3 δισ. έως το τέλος του μηνός ψάχνει ο Χουλιαράκης στις Βρυξέλλες

Μέτρα 3 δισ. έως το τέλος του μηνός ψάχνει ο Χουλιαράκης στις Βρυξέλλες

Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων (ή «γύρος του θανάτου» όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών) ξεκινά και πάλι σήμερα στις διαβουλεύσεις με το Brussels group. Η ομάδα Χουλιαράκη να επιστρέφει στις Βρυξέλλες και θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την επιδίωξη να κλείσει συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου.

Η όποια πρόοδος σημειώνεται όμως, δεν συνιστά και λόγο βελτίωσης στην συνολική διαπραγμάτευση που κινδυνεύει να αποδειχθεί βήμα στο κενό αφού, όπως αποδεικνύεται από τις επιστολές Τσίπρα προς την Ουάσιγκτον προ μίας εβδομάδος πως η κυβέρνηση δεν είχε λεφτά να πληρώσει το ΔΝΤ, η χώρα φλερτάρει περισσότερο με την χρεοκοπία παρά με κάποια συμφωνία με τους δανειστές.

Ούτε στην κυβέρνηση δείχνουν όμως να «ιδρώνουν» αν χρεοκοπήσει η χώρα, αλλά ούτε και οι δανειστές, οι οποίοι προτίμησαν να μη χάσουν το τετραήμερο των αργιών τους στις Βρυξέλλες (όπως έκανε την πρωτομαγιά και η ελληνική Πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης).

Για το λόγο αυτό οι διαπραγματεύσεις στο Brussels group διεκόπησαν την περασμένη εβδομάδα καθώς φαντάζουν μάλλον «τυπική διαδικασία» παρά ζήτημα ουσίας. Καθ’όσον η Αθήνα δεν καταλήγει στα μέτρα που θα λάβει για να διασώσει τον κρατικό προϋπολογισμό, ακόμα και η τηλεδιάσκεψη που είχε ανακοινωθεί πως θα γινόταν από το Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή ενόψει της επιστροφής της ομάδος Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες από σήμερα, τελικώς ακυρώθηκε.

Και ενώ ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε προσωπικώς την περασμένη Παρασκευή στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ότι δεν κινδυνεύει να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, δεν έπραξε το ίδιο για το τι μέλλει γενέσθαι με τις υποχρεώσεις του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά του ιδιωτικού τομέα, ούτε φυσικά προς τους δανειστές.

Το βέβαιον είναι όμως πως, ακόμα και με την «χαλάρωση» που έχουν υποσχεθεί στην χώρα οι δανειστές για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 κατά 1,5%-1,8% του ΑΕΠ (δηλαδή ελάφρυνση 3-3,5 δισ. ευρώ για φέτος), με τον κατήφορο που έχουν πάρει τα δημόσια οικονομικά τα μέτρα που θα απαιτηθεί να ληφθούν στο β΄εξάμηνο θα πρέπει να αποδώσουν τουλάχιστον 2-3 δισ. ευρώ επιπλέον, αλλιώς κινδυνεύει η χώρα αντί για πρωτογενή πλεονάσματα να επιστρέψει στα ελλείμματα.

Ως προς τα μέτρα, η κυβέρνηση αφήνει όλα τα σενάρια ανοικτά, όπως και την κατάργηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, για τον οποίο μάλιστα ο κύριος Βαρουφάκης περιέγραφε με λεπτομέρειες στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα πώς σχεδιάζεται να λειτουργήσει, εφόσον εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο, όπως είπε.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι και όσα ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών την Παρασκευή σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Open, όπου έλεγε πως «μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε στις εφημερίδες. Δεν έχει κλείσει τίποτα και, μέχρι να κλείσει, δεν υπάρχει τίποτα. Εμείς διαπραγματευόμαστε, οι προηγούμενοι δεν έκαναν τίποτα. Όταν λες «δεν πας για ρήξη» σημαίνει συμβιβασμός. Πάω με τις θέσεις μου και εσύ με τις δικές σου και έχουμε μια έντιμη συμφωνία. Δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε, αλλά δεν θα υποκύψουμε αμαχητί» ανέφερε μεταξύ άλλων.Σχόλια