Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή

Στις 21:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί τελικά, όπως όλα δείχνουν, η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, προκειμένου να αποφασίσει την επανέναρξη των εργασιών και να δώσει το «πράσινο φως» για την ψήφιση του μνημονίου.

Σύμφωνα με αυτόν τον προγραμματισμό, η συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής θα οριστεί για αύριο το πρωί, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια, που θα λήξει με την ψήφιση του νομοσχεδίου, πιθανότατα τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, καθώς η κυβέρνηση προτείνει ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος.

«Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμη και στο και πέντε να βάλουν στο δρόμο μας, ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία, στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα», ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για τη στάση που τηρεί η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης ήθελε την διάσκεψη των προέδρων να «ανοίγει» τη Βουλή νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ώστε να συνεδριάσουν την ίδια μέρα οι επιτροπές, και την Πέμπτη το πρωί η Ολομέλεια.

Ωστόσο, ότι η κ. Κωνσταντοπούλου όρισε την συνεδρίαση για τις 21:30 το βράδυ, ενώ όταν τα 12 μέλη της Διάσκεψης των προέδρων που με πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη, συνέταξαν επιστολή και ζητούσαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης την σύγκληση της συνεδρίασης κατά το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις αρμόδιες επιτροπές να συνεδριάσουν εντός της ημέρας, εκείνη… εξαφανίστηκε.

Όταν μετά από έξι ώρες σιωπής, αποφάσισε να απαντήσει στο αίτημα επίσης με επιστολή, ρώτησε τους συναδέλφους της τι ώρα θέλουν εκείνοι να ορισθεί η συνεδρίαση!

Εν των μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσπάθησε να επικοινωνήσει την Τρίτη με την κ. Κωνσταντόπουλου τηλεφωνικά, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Παράλληλα, το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Τσίπρας με επιστολή του στην πρόεδρο της Βουλής ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής που βρίσκεται σε καλοκαιρινή αργία, ώστε να ψηφιστεί η νέα συμφωνία την Πέμπτη.

Στην επιστολή του, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις περί «πιεστικού χρονοδιαγράμματος» θα κατατεθεί την ίδια ημέρα (Τρίτη) το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές με στόχο οι αρμόδιες επιτροπές να το συζητήσουν στις 12 Αυγούστου και η ψήφιση να γίνει την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Ωστόσο, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το τυπικό του Κανονισμού της Βουλής αποφάσισε να μη συνεδριάσουν οι Επιτροπές την Τετάρτη, διότι θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να ανοίξει η Βουλή.Σχόλια